" نماز تراویح "
بعد از گذشت این همه روز از ماه مبارک رمضان متاسفانه هنوز هم در این اواخر و در شب های قدر شاهد درگیری درباره ی تعداد رکعات نماز تراویح هستیم . عده ای می گویند نماز تراویح هشت رکعت است عده ای می گویند 20 رکعت است و بعضی بر آراء دیگر قائل هستند . جای تاسف است که چنین مسائل کوچک و پیش پا افتاده سبب درگیری در بین مسلمین می گردد .
لذا موضوع را برای متعصبان آشکار خواهیم کرد تا دست از درگیری و نزاع بردارند :
ببینید عزیزان از 20 رکعت...
(سوال) کدامیک برای مسافر افضل تر است: روزه بگیرد یا نگیرد؟
(جواب) ائمه اربعه و جمهور صحابه و تابعین بر این هستند که روزه گرفتن در سفر جایز و صحیح است، و اگر شخص مسافر روزه گرفت، روزه اش منعقد شده و بریء الذمه می شود.
نگاه کنید به: "الموسوعة الفقهیة" ج28 ص73.
اما افضلیت روزه بودن یا نبودن آن در مسافرت بصورت زیر قابل توضیح است:
حالت اول: اگر روزه بودن یا نبودن برای...
(سوال) دلیل و حکمت روزه گرفتن چیست؟
(جواب) الحمدلله مسلمان هستیم و بزرگترین دلیل و حکمت روزه گرفتن، فرمان الله تعالی بر بندگانش است،چنانکه می فرمایند:
« یَا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُواْ کُتِبَ عَلَیْکُمُ الصِّیَامُ کَمَا کُتِبَ عَلَی الَّذِینَ مِن قَبْلِکُمْ لَعَلَّکُمْ تَتَّقُونَ»(بقره 183)
یعنی: ای افرادی که ایمان آورده اید! روزه بر شما واجب شده، همانگونه که بر کسانی که قبل از شما بودند واجب شد؛ تا پرهیزک...
و اما برادران و خواهران محترمی که در کشورهای اسکاندیناوی یا کشورهایی مانند سوئد و ... زندگی میکنند قبل از هر چیزی مطلب زیر را کامل بخوانند و زود تصمیم نگیرند لذا دقت بفرمایید عزیزان :
روزه رمضان یکی از ارکان اسلام است که توسط کتاب و سنت و اجماع امت اسلام ثابت شده است، و بر هر مسلمان بالغ و عاقلی واجب و فرض است تا رمضان را روزه بگیرد.
بنابراین بر مسلمانان واقع در کشورهای اسکاندیناوی و شمال اروپا و کانادا نیز مانند هر مسلمان دیگری روزه ماه رمضان واجب و فرض است و بایستی تکلیف شرعی خود را بنحو احسن انجام دهند، و ان شاءالله به دلیل سختی روزه آنها اجر و ثواب بیشتری خواهند برد.
اما در مورد زمان افطار و سحر در چنین کشورهایی که فاصله بین اذان عشاء و اذان صبح بسیار اندک است، در این شرا...
" رمضان و احکام آن " (قسمت پایانی)
251- دیالیز سبب باطل گشتن روزه می گردد .
فتاوای انجمن دایمی مباحث علمی و افتا (10/189- 191)
252- برای شروع و پایان رمضان رؤیت هلال ملاک است و اگر کسی 28 روز از رمضان را در غیر از شهر خود کامل کرده است و سپس هلال شوال رویت شود باید با مردم شهری که او در آنجا مسافر است عید نماید . به عبارتی این شخص چون رمضان را در شهر خودش شروع نموده است ایام روزه اش از همان زمان شروع می شود و بر او واجب است که همراه مردم شهری که در آنجا مسافرت نموده عید نماید. چون هلال را مشاهده کرده است، بنابراین شخص مذکور باید روزه اش را خورده، همراه مردم آن شهر نماز عی...
" رمضان و احکام آن " (31)
231- اگر بانوان محترم خونی را مشاهده نمودند و نمی دانستند که آیا خون حیض است یا خیر ؟ روزه آن روزشان صحیح می باشد زیرا که اصل عدم حیض است تا اینکه از حیض بودن آن خون متاکد شوند.
" کتاب پرسش و پاسخ در مورد عادات طبیعی زنان، شیخ محمد صالح العثیمین "
232- در صورتی که زن غیر حائض در حال روزه احساس حرکت خون و یا درد عادت کند اما خون بعد از غروب آفتاب خارج شود، روزه آن روزش صحیح بوده و چنانچه اگر روزه فرض باشد قضای آن واجب نیست و اگر روزه سنت باشد ثوابش باطل نمی شود.
" کتاب پرسش و پاسخ در مورد عادات طبیعی زنان، شیخ محمد صالح العثیمین "
" رمضان و احکام آن ( تراویح و روزه ) " (30)
221- نماز تراویح را باید با خشوع و خضوع و ترتیل خواند، زیرا مقصود از نماز عبادت است نه اینکه آنرا بسرعت بخواند تا از گردن خود بیاندازد، زیرا بعضی از امامان هستند که آنچنان با سرعت میخوانند که مأموم نه اینکه میفهمد که امام چه میخواند و نه اینکه در ارکان نماز آرامش را مراعات میکند، لذا اگر چنین امامی باشد که احکام قراءت، خشوع، خضوع، و آرامش نماز را رعایت نمیکیند و نماز را بسرعت میخواند پس بهتر است که پشت سر کسی دیگر نماز را خواند که این مسائل را مراعات میکند.
222- در مورد آهسته و سریع خواندن قرآن، در واقع 3 مرتبه صحیح موجود میباشد بشرح ز...
" رمضان و احکام آن ( تراویح ) (29)
211- برای زنان جایز است تا در منزل یکی از آنها جمع شوند و نماز تراویح بخوانند، بشرطیکه در هنگام خروج از تبرج و ظاهر کردن زینت خود خودداری کنند، و همچنین در رفت و برگشت امنیت داشته باشند و فتنه ای درکار نباشد.
"مجموع فتاوی ابن عثیمین" (14/السؤال رقم 808).
اما نماز زن در منزلش بهتر است از نماز جماعت در مسجدالحرام یا مسجدالنبی پشت سر پیامبر صلی الله علیه وسلم . در حالیکه برای مردان چنین نیست و سنت است که به مسجد بروند و این نشانه ی اهمیت اسلام به زنان و ارزش آنان در دین اسلام است .
" رمضان و احکام آم " ( تراویح ) " (28)
200- یعنی در آن چند شب آن قدر مردم برای نماز شب جمع شدند و رغبت نشان دادند که پیامبر صلی الله علیه وسلم نگران آن بود مردم آن را فرض تلقی کنند و بعداً از ادای آن عاجز شوند، پس پیامبر آن را در مسجد ترک کرد تا بدانند که جماعت خواندن نماز شب در ماه رمضان واجب نیست، بلکه سنت است، سپس خود ایشان باقیمانده ماه رمضان را در خانه نماز خواند.
201- نماز تراویح (یا همان نماز شبهای رمضان) در حقیقت همان نماز شب یا تهجد است که در رمضان تراویح نامیده می شود و دارای اصلی ثابت است، و پیامبر صلی الله علیه وسلم حتی در غیر رمضان هم یازده رکعت خوانده اند، و تنها و...
" رمضان و احکام آن (تراویح ) " (27)
191- امام باید در تمام نمازها و همچنین نماز تراویح مراعات حال کهنسالان , سالخوردگان , بیماران و ضعیفان را داشته باشد به دلیل فرموده پیامبر صلی الله علیه وسلم : « أیکم أمَّ الناس فلیخفف فإن فیهم الضعیف والصغیر وذا الحاجة». یعنی : «هرکدام از شما امامت کرد نمازش را طولانی نکند، زیرا افراد ضعیف و کودک و کسانی که فشار قضای حاجت دارند در بین آنها است». روایت در سنن اربع آمده است.
192- پس امام مراعات حال مامومین را بکند، و در نماز تراویح آنها را به مشقت نیاندازد، و نیز در دهه آخر رمضان، چرا که مردم همه یکسان نیستند، بلکه با هم مختلف هستند، لذا شایسته...
رمضان و احکام آن (26)
181- دقت بفرمایید که نیت کردن از ارکان روزه می باشد به دلیل فرموده خداوند متعال :
وَمَا أمِرُوا إِلاَّ لِیَعبُدُوا اللهَ مُخلِصِینَ لَهُ الدِّینَ حُنَفَاءَ (بینه : 5)
و به دلیل فرموده پیامبر :صلی الله علیه وسلم إنما الأعمال بالنیات، و إنما لکل امری مانوی) «قبول و صحت اعمال با نیات است، و پذیرش و پاداش هر عمل بستگی به نیت آن دارد».
182- جمع بین روزه ی قضای رمضان و روزه مستحب روز عرفه یا عاشورا بدین صورت است که هر کس نیت عبادتی مستحب بیاورد،ثوا...
" رمضان و احکام آن " (25)
171- پرداخت زکات فطریه بعد از نماز عید جایز نیست .
بدلیل حدیث ابن عباس رضی الله عنه : «پیامبر صلی الله علیه وسلم زکات فطر را به عنوان پاککننده روزهدار از سخنان بیهوده و دشنام و بعنوان رزق و خوراکی برای مساکین واجب کرده است، پس هر کس قبل از نماز (عید) آن را بپردازد، آن قبول است و هر کس بعد از نماز عید آن را بدهد صدقهای همچون (سایر) صدقات است. (به عنوان زکات فطر محسوب نمیشود)».ابوداو د (1594).
مگر آنکه فرد برای تاخیر خود عذر داشته باشد، مثلا به صورت ناگهانی خبر آمدن عید بیاید، و برای شخص ممکن نباشد که قبل از نماز عید زکات دهد، یا آنکه انسان در...
" رمضان و احکام آن " (24)
161- برادران و خواهران گرامی در مورد کسی که بیمار بوده است و قصد داشته است که بعد از رمضان قضای روزها را به جای آورد اما فوت کرده است به توضیح زیر دقت فرمایید :
فرض کنید این شخص پدر کسی باشد . بنابراین چون پدرتان مریض بوده، ایشان می بایست پس از بهبودی از مرض خود روزه هایشان را قضا می کردند، اما چون ظاهرا هرگز بهبود نیافته اند تا آنکه فوت نمودند، بنابراین نیازی به قضای روزه نیست، اما لازم بود بجای هر روز، فدیه می پرداختند و فدیه هر روز برابر است با طعام دادن یک نفر مسکین، بر این اساس اگر ایشان در حال حیات فدیه را نداده اند، شما باید به ازای تمامی روزه هایی که به سبب مرض ترک کرده اند بجای ایشان فدیه بدهید و هر روز آن یک نفر طعام داده شود .
" رمضان و احکام آن " (23)
150- آزمایش زنانه ی پاپ اسمیر تست، آزمایشی است برای تشخیص سرطان دهانه رحم. جهت انجام این تست پزشک مقادیری از سلول های دهانه رحم (8 تا 12 هزار) را برداشته و داخل لوله آزمایش برای آزمایشگاه می فرستد.
اگر آزمایش فقط برداشتن مقداری سلول باشد، این امر موجب باطل شدن روزه نیست، مگر آنکه خون فراوانی از بدن خارج گردد، در غیر اینصورت گرفتن مقداری سلول از بدن موجب ابطال روزه نیست.
151- حارج شدن مذی از آلت موجب باطل شدن روزه نمی باشد . اما به دلیل اینکه مذی...
" رمضان و احکام آن " (22)
141- سیگار کشیدن و یا نصوار انداختن مخالف روح وأداب ماه مبارک رمضان بوده و بدون شک و به حکم اتفاقی همه ی علما ء و فقهای اسلامی روزه را باطل می کند .
142- در مورد مقدم دانستن روزه ی سنت ماه شوال بر قضای رمضان: علما رحمهم الله فرموده اند که قضای رمضان اولویت دارد زیرا اجل و مرگ نامعلوم است و ممکن است فرد فوت نماید و اگر روزه ی سنت شوال را بر قضای رمضان مقدم دارد، ممکن است فرد نتواند قضایش را جبران کند در حالیکه قضای رمضان بر گردن او باقی بماند زیرا قضای رمضان واجب است ولی شش روز ماه شوال مستحب می باشد و همیشه واجب مقدم بر استحباب است....