" سخن آخر "
با این همه دلایل روشن و واضح معلوم می شود که رفع الیدین منسوخ نیست و بنا بر همین دلایل است که انور شاه کشمیری می گوید :« لم ینسخ حرف منه » (منسوخ شدن رفع الیدین به جای خود بلکه حرفی از آنهم منسوخ نشده است ) احادیث رفع الیدین خیلی زیادند و از نظر سند صحیح ترند واحادیث عدم رفع الیدین از لحاظ معنی وسند ثابت نیستند .
امام بخاری می گوید : « نزد اهل علم از هیچ یک از صحابه ثابت نیست که رفع الیدین نکرده باشد »
پس رفع الیدین سنت مستقل رسول الله صلی الله علیه وسلم است و منسوخ نیست و کسانی که رفع الیدین نمی کنند و مدعی منسوخ شدن رفع الیدین هستند، نمی توانند یک حدیث صحیح، صریح و مرفوع که مجروح و ضعیف نباشد بیاورند . لذا از ایشان با کمال احترام و ادب درخواست می کنیم که تقلید کورکورانه را کنار گذاشته و به سنت صحیح رسول الله چنگ ز...
" خلاصه کلام "
رفع الیدین منسوخ نیست زیرا :
1-احادیث رفع الیدین توسط عشره مبشره صحابه روایت گردیدند .
2-پنج روایت ازروایات رفع الیدین در صحیح ترین کتاب بعد از قرآن نزد اهل سنت (صحیح امام بخاری) آمدند .
3-اصحابی که احادیث رفع الیدین را از رسول الله روایت نمودند از هیچکدام از آنها روایتی مبنی بر اینکه رسول الله بعداً رفع الیدین را ترک نمودند روایت نشده است .
" آیا رفع الیدین منسوخ شده است "
در آغاز مقاله احادیث رفع الیدین بیان گردیدند که اولین حدیثی که بیان شد حدیث بن عمر بود که با لفظ " کان یرفع یدیه " شروع می شد که این حدیث بر این دلالت دار که رسول الله تا آخر عمر در همه نمازها رفع الیدین می کردند زیرا " کان یرفع " ماضی استمراری است و از لحاظ صرفی هرگاه " کان " بر سر فعل مضارع بیاید آنرا به " ماضی استمراری " تبدیل می کند و ماضی استمراری بر انجام دادن کاری برای همیشه در زمان گذشته دلالت دارد و آنچه قابل توجه است این موضوع می باشد که عبدالله بن عمر این روایت را بعد از وفات رسول الله روایت نمودند، پس ثابت می شود که رسول الله همه عمرشان رفع الیدین می کردند .
بیهقی حدیث رفع الیدین بن عمر را روایت نمودند و در آخر روایت این الفاظ وجود دارد (فمازالت تلک صلاته حتی لقی الله تعالی) یعنی رسول الله هم...
" دلالیل مدعیان ترک رفع الیدین و جواب آنها "
9- عن عبدالله بن مسعود قال : « صلیت مع النبی ومع ابی بکر ومع عمر فلم یرفعوا ایدیهم الاعند التکبیر الاولی فی افتتاح الصلاة »
یعنی : " عبدالله بن مسعود می گوید : « پشت سر رسول الله و ابوبکر و عمر نماز خواندم ایشان فقط هنگام تکبیر تحریمه رفع الیدین می کردند ".
جواب : علی بن عمرو می گوید : « دراین روایت محمد بن جابر هست که منفرد و ضعیف است » درکتاب موضوعات کبیر چنین آمده است : « منها حدیث المنع عن رفع الیدین فی الصلاة عند الرکوع والرفع منه کلها باطل لا یصح منها شی لحدیث بن مسعود»
یعنی : " روایاتی که در آنها بحث منع رفع الیدین هنگام رفتن به رکوع و بلند شدن از آن آمده است از روی حدیث عبدالله بن مسعود باطل هستند ".
امام احمد رحمة الله علیه می گوید : « دراین روایت محمد بن جابر...
" دلالیل مدعیان ترک رفع الیدین و جواب آنها "
6- عن مطرف قال: « صلیت انا وعمران بن حصین صلاة خلف علی بن ابی طالب فکان اذا سجد کبر واذا رفع کبر وانهض من الرکعتین کبر فلما سلم اخذ عمران بیدی فقال لقد صلی بنا هذا صلاة محمد او قال لقد ذکرنی هذا صلاة محمد »
یعنی : " مطرف می گوید: من و عمران بن حصین پشت سر علی بن ابی طالب نماز خواندیم هنگامی که به سجده می رفت و از سجده سرش را بلند می کرد تکبیر می گفت و همچنین زمانی که از رکعت دوم بلند می شد الله اکبر می گفت ، وقتی که علی نماز را تمام کرد عمران دست مرا گرفت وگفت برای ما نماز رسول الله را خواند یا اینکه ما را به یاد نماز رسول الله انداخت )
جواب : اولا دراین روایت اصلا بحثی از رفع الیدین به میان نیامده پس این روایت به موضوع قبول یا رد رفع الیدین ارتباط ندارد . چرا می خواهید با اینگونه رو...
" دلالیل مدعیان ترک رفع الیدین و جواب آنها "
4- عن جابر بن سمره قال « خرج علینا رسول الله فقال مالی اریکم رافعی ایدیکم کانها اذناب خیل شمس اسکنوا فی الصلاة » جابر بن سمره می گوید : «رسول الله از منزلش بیرون آ مد ما را دید که درنماز رفع الیدین می کنیم فرمود شما را چه شده است که می یینم در نماز دستهایتان را مانند اسب سرکش بلند می کنید در نماز آرامش خود را حفظ کنید . »
جواب : آوردن این حدیث بعنوان دلیلی برای عدم رفع الیدین در هنگام به رکوع رفتن و بلند شدن از آن نشانه ی نهایت جهالت و بد دیانتی شخص می باشد ، زیرا امام مسلم این روایت را با تفصیل بیان فرمودند( که در زیر آورده می شود تا مردم بدانند ) که چگونه از یک موضوعی که اصل آن در مورد مسئله دیگری است برای فریب مردم درجهت تائید و حمایت مذهب استفاده می کنند. به اصل موضوع دقت بفرمایید :
" دلائل مدعیان ترک رفع الیدین وجواب آنها "
1- قوله تعالی « قد افلح المومنون الذین هم فی صلاتهم خاشعون » درتفسیر این آیه عبدالله بن عباس می گوید : « مخبتون متواضعون لا یلتفتون یمیناً ولا شمالاً ولا یرفعون ایدیهم فی الصلاة »
یعنی نماز را با خشوع و خضوع می خوانند و به این طرف و آن طرف نگاه نمی کنند و در نماز دست ها را بلند نمی کنند .
جواب : منظور از " دست ها را بلند نمی کنند " در این جا همان رفع الیدین اشتباهی است که بعضی هنگام سلام دادن آن را انجام می دادند که رسول الله از آن منع فرمودند نه رفع الیدین در نماز که سنت پیامبر صلی الله علیه و آله وسلم است . در غیر این صورت پس رفع الیدین تکبیر تحریمه در آغاز نماز و در دعای قنوت و در تکبیرات اضافه نماز عیدین هم ناجائز است. علاوه بر این از خود عبدالله بن عباس رفع الیدین ثابت است.
چنانکه ابوحمزه می گوید : « رایت بن عباس یرفع یدیه حین کبر واذا رکع واذا رفع راسه من الرکوع »
یعنی عبدالله بن ع...
" امام ابوحنیفه رحمه الله و علت بیان نشدن رفع الیدین از سوی ایشان "
معلوم نیست که آیا احادیث رفع یدین به امام ابوحنیفه رحمه الله رسیده اند یا خیر؟ اما آنچه که واضح است اینست که این احادیث به اتباع و علمای تابع ایشان رسیده اند ولی بدان عمل نمی کنند، زیرا آنها به احادیث دیگری استناد می کنند که با حدیث ابن عمر رضی الله عنه در تعارض است ولی این احادیث مورد استناد حنفیه که در تعارض با حدیث ابن عمر هستند همگی ضعیف بوده و لذا غیر قابل استدلال هستند و حجت نیستند:
از جمله حدیثی است که ابوداود از براء بن عازب روایت کرده که رسول الله صلی الله علیه وسلم هرگاه شروع به نماز می کرد دستهایش را تا نزدیک گوشهایش بالا می برد و سپس (تا انتهای نماز) چنین نمی کردند. أبو داود (749)
و همچنین به حدیث ابن مسعود رضی الله عنه استناد کرده اند که گ...
" ادامه ی بحث ائمه اربعه , مجتهدین و اثبات رفع الیدین "
علامه مجد الدین فیروز آبادی می گوید : « به جز در کتب صحیح امام بخاری و امام مسلم که تعداد کمی از احادیث رفع الیدین موجود است،در دیگر کتب احادیث و روایات رفع الیدین بکثرت وجود دارند، حتی می توان گفت روایات رفع الیدین به تواتر رسیده اند(مشابه حدیث متواتر هستند ) زیرا دربار ه رفع الیدین چهار صد حدیث و اثر از صحابه وجود دارد که عشره مبشره جزو راویان می باشند و این عمل یعنی رفع الیدین تا زمان رحلت رسول الله تداوم داشته و روایتی که خلاف آنرا ثابت کند وجود ندارد)
عصام بن یوسف رحمه الله
مولانا عبدالحی در زندگی نامه عصام بن یوسف می نویسد که ایشان در هن...
" ائمه اربعه , مجتهدین و اثبات رفع الیدین "
" مکحول استاد امام ابوحنیفه رحمه الله "
عکرمه بن عمار می فرماید :« رایت القاسم ، مکحول و عبدالله بن دینار وسالم یرفعون ایدیهم اذا
استقبل احدهم الصلاة وعند الرکوع و ... »
عکرمه بن عمار رحمه الله می فرماید : " قاسم ، مکحول (استاد امام ابوحنیفه ) و عبدالله بن دینار و سالم را دیدم که هنگام شروع نماز و رفتن به رکوع رفع الیدین می کردند ..."
امام شافعی رحمه الله می گوید : « فهذا نقول فنامر کل مصل اماماً وماموماً او منفرداً ،...
" اثبات رفع الیدین از عمل اصحاب رسول الله "
ابوبکر صدیق و عبدالله بن زبیر رضی الله : « صلیت خلف ابی بکر فکان یرفع یدیه اذا افتتح الصلاة واذارکع اذا رفع راسه من الرکوع وقال صلیت خلف رسول الله فذکر مثله » قال البیهقی « رواته ثقات »
یعنی : " من پشت سر ابوبکر نماز خواندم ایشان هنگام شروع نماز و هنگام به رکوع رفتن و هنگام بلند شدن از آن رفع الیدین می کردند و فرمودند من پشت سر رسول الله اینچنین نماز خواندم "
وبیهقی فرمودند : « راویان این روایت ثقه اند »
عمر فاروق رضی الله عنه :...
" حکمت رفع الیدین وثواب آن "
امام شافعی رحمه الله علیه می فرمایند : « معناه تعظیم لله تعالی واتباع سنة النبی صلی الله علیه وسلم »
معنی آن تعظیم الله متعال و اتباع و پیروی از سنت رسول الله است.
عقبة بن عامر رضی الله عنه می فرماید : «من رفع یدیه فی الصلاة له بکل اشارة عشر حسنات »
( برای هر رفع الیدین درنماز ده نیکی است )
" تعدادی از احادیث رفع الیدین همراه با ترجمه "
از ابن عمر رضی الله عنه وارد شده است که: " کان رسول الله صلی الله علیه وسلم إذا قام للصلاة رفع یدیه حتی تکونا حذو منکبیه ثم کبر، فإذا أراد أن یرکع فعل مثل ذلک، وإذا رفع من الرکوع فعل مثل ذلک، ولا یفعله حین یرفع رأسه من السجود". (روایت مسلم)
یعنی: " هنگامی که پیامبر صلی الله علیه و سلم برای نماز بر می خواست دو دستانش را تا نزدیکی دو کتفش ب...
" احادیث رفع الیدین و تعداد آنها در کتب حدیثی اهل سنت "
ردیف نام کتاب تعداد حدیث
1 صحیح بخاری 5
2 صحیح مسلم 6
3 ترمذی 1
4 ابوداود 9
5 نسائی 20
6 ابن ماجه 8
7 مؤطائ امام مالک 3
8 صحیح بن خزیمه 15
9 السنن الکبری 46
10 مسند الحمیدی 2
11 مسند ابو عوانه 8
12 شرح السنة 8
13 مصنف عبدالرزاق 8
14 سنن دارمی 5
15 دارقطنی 18
16 المثنی لابن الجارود 5
17 جزء رفع الیدین امام بخاری 44
18 ابن ابی شیبه 10
19 مسند امام احمد...
نماز رکنی از ارکان دین اسلام است و نبی اکرم صلی الله علیه و آله وسلم آن را مرز بین کفر و ایمان قرار داده است، کسی که نماز را به جا بیاورد و در انجام آن هیچگونه کوتاهی نکند مستحق ثواب و پاداش می شود و هر اندازه نماز شخص بیشتر با روش نماز رسول الله صلی الله علیه وسلم مشابهت داشته باشد، ثواب و اجر بیشتری شامل حال وی می شود ؛ به عبارت دیگر معیار اجر و پاداش ، مطابقت نماز فرد با روش نماز رسول الله صلی الله علیه وسلم می باشد. رسول الله صلی الله علیه وسلم می فرماید : « صَلوا کما رأیتمونی اُصلی » ( نماز بخوانید همانگونه که مرا دیدید نماز خواندم) . رفع الیدین درنماز از سنت های ثابت نبی اکرم صلی الله علیه وسلم می باشد، اما اکثر مردم به استهزاء و تمسخر نسبت به آن می پردازند و برای توجیه عمل خویش به بیان موضوعات پوچ وبی اساس روی می آورند و بعضی نیز بدلیل عدم اطلاع وآگاهی نسبت به آن، آن را صحیح نمی دانند و دسته ی دیگر نیز علمای کرام هستند که برای سخنان خود ادله و دلیل دارند که ان شاءالل...
برادران گرامی و خواهران محترم سلام الله علیکم و رحمته جمیعا
همانطور که مستحضر هستید در این روزها گاها بحث و تبادل نظر بین برادران حنفی مذهب و برادران منتسب به منهج سلفی و یا سایر برادران بر روی موضوعات فقهی و بعضی موضوعات بسیار جزیی در علم شریعت اتفاق می افتد که یکی از بارزترین این موضوعات موضوع " رفع الیدین " است .
لذا بنده ی حقیر تصمیم گرفتم تا به نوبه ی خودم و به اندازه ی کافی این موضوع را بیان نمایم اما قبل از اینکه به شرح موضوع بپردازم قصد دارم اندکی با همه برادران , چه برادران حنفی مذهب و چه برادران شافعی مذهب و یا برادران منتسب به منهج سلف و ... صحبتی داشته باشم .