تعداد رکعات تراویح

الاعتصام

" نماز تراویح "

بعد از گذشت این همه روز از ماه مبارک رمضان متاسفانه هنوز هم در این اواخر و در شب های قدر شاهد درگیری درباره ی تعداد رکعات نماز تراویح هستیم . عده ای می گویند نماز تراویح هشت رکعت است عده ای می گویند 20 رکعت است و بعضی بر آراء دیگر قائل هستند . جای تاسف است که چنین مسائل کوچک و پیش پا افتاده سبب درگیری در بین مسلمین می گردد .

لذا موضوع را برای متعصبان آشکار خواهیم کرد تا دست از درگیری و نزاع بردارند :

ببینید عزیزان از 20 رکعت نماز تراویح هشت رکعت آن سنت است و بقیه تماما نفل است به هر اندازه که بخوانید به همین دلیل شیخ الاسلام ابن تیمیه رحمه الله می فرماید: «هرکس گمان کند که قیام رمضان عدد موقتی از پیامبر صلی الله علیه وسلم دارد که نه بر آن عدد اضافه می گردد و نه از آن کم می گردد، او دچار اشتباه شده است».
مجموع الفتاوی (22/273-272).

و به همین دلیل آراء علما نیز متفاوت است از جمله گفته اند که:

- نماز تروایح یازده رکعت است یعنی هشت رکعت تراویح و سه رکعت وتر .

- بیست رکعت بدون نماز وتر.( امام شافعی و ابن مبارک و روایتی از حضرت علی و عمر رضی الله عنهما)

- سی و شش رکعت تراویح و سه رکعت وتر.( امام مالک).

- چهل رکعت نماز تراویح و هفت رکعت وتر.

و اقوال متعدد دیگری که هیچ کدام برای اثبات ادعای خود حدیثی از خود پیامبر صلی الله علیه وسلم ذکر نکرده اند الا قول و فعل صحابی ، البته هر چند که در بین مسلمانان هشت رکعت بیشتر رواج دارد و بعضی کوشیده اند تا آنرا اثبات کنند چنانکه عمر ابن خطاب رضی الله عنه به ابی بن کعب رضی الله عنه امر نمود که یازده رکعت برای مردم امامت کند و همینطور حدیثی از عایشه رضی الله عنها که می گوید پیامبر صلی الله علیه وسلم از یازده رکعت بیشتر نخوانده اند (بخاری 1147)- ولی با توجه به اینکه بیشتر از این مقدار هم خوانده شده است ، بستگی به طاقت شخص دارد هر چقدر که توانست بصورت دو رکعت دو رکعت بخواند ،و این قول امام احمد حنبل و ابن تیمیه رحمهم الله است.
(کشاف القناع 1/425 و مجموع الفتاوی ابن تیمیه 22/272).

از آنجایی که بیشتر برادران حنفی با سایر برادران بر سر 20 رکعت یا کمتر و بیشتر درگیر هستند و مشکل دارند ما این موضوع را از کتب خود برادران احناف اثبات می کنیم و سپس موضوع را خاتمه می دهیم .

در فقه حنفی:
تعداد رکعات مسنون در تراویح همان 8 رکعتی است که از رسول الله صلی الله علیه وسلم آمده است، وبقیه مستحب است .
در کتاب معروف مذهب حنفی "البحر الرائق , شرح كنز الدقائق و منحة الخالق و تكملة الطوري (2/ 722) " می نویسد:

" ذَكَرَ الْمُحَقِّقُ فِي فَتْحِ الْقَدِيرِ مَا حَاصِلُهُ: أَنَّ الدَّلِيلَ يَقْتَضِي أَنْ تَكُونَ السُّنَّةُ مِنْ الْعِشْرِينَ مَا فَعَلَهُ - صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ - مِنْهَا ثُمَّ تَرَكَهُ خَشْيَةَ أَنْ تُكْتَبَ عَلَيْنَا وَالْبَاقِي مُسْتَحَبٌّ وَقَدْ ثَبَتَ أَنَّ ذَلِكَ كَانَ إحْدَى عَشْرَةَ رَكْعَةً بِالْوِتْرِ كَمَا ثَبَتَ فِي الصَّحِيحَيْنِ مِنْ حَدِيثِ عَائِشَةَ فَإِذَنْ يَكُونُ الْمَسْنُونُ عَلَى أُصُولِ مَشَايِخِنَا ثَمَانِيَةٌ مِنْهَا وَالْمُسْتَحَبُّ اثْنَا عَشَرَ انْتَهَى"

محقق ابن همام در شرح فتح القدیر که بر کتاب هدایه نوشته است مطلبی را ذکر نموده که خلاصه اش چنین است : 
دلائل این را تقاضا میکند که از 20 رکعت تراویح، سنت همان تعداد رکعاتی باشد که رسول الله صلی الله علیه وسلم خود خوانده بودند، وسپس از ترس اینکه بر امت فرض نشود رها کردند ، بقیه رکعات مستحب اند، ومحققا ثابت شده که بشمول وتر 11 رکعت بودند ، چنانچه در صحیحین از حدیث مادر مومنان عائشه صدیقه رضی الله عنها ثابت شده، پس نتیجه چنین میشود که به اصول مشایخ ما ازین 20 رکعت 8 رکعت آن سنت و 12 آن مستحب است .

اکنون سوال این است که آیا محقق ابن همام حنفي و علامه ابن نجيم حنفی وهابی هستند و اشتباه کرده اند ؟
کمی فکر کنید دوستان نیاز به درگیری و نزاع نیست .

نظر دهید