" رمضان و احکام آن " (22)

الاعتصام

" رمضان و احکام آن " (22)
 
141- سیگار کشیدن و یا نصوار انداختن مخالف روح وأداب ماه مبارک رمضان بوده و بدون شک و به حکم اتفاقی همه ی علما ء و فقهای اسلامی روزه را باطل می کند .
 
142- در مورد مقدم دانستن روزه ی سنت ماه شوال بر قضای رمضان: علما رحمهم الله فرموده اند که قضای رمضان اولویت دارد زیرا اجل و مرگ نامعلوم است و ممکن است فرد فوت نماید و اگر روزه ی سنت شوال را بر قضای رمضان مقدم دارد، ممکن است فرد نتواند قضایش را جبران کند در حالیکه قضای رمضان بر گردن او باقی بماند زیرا قضای رمضان واجب است ولی شش روز ماه شوال مستحب می باشد و همیشه واجب مقدم بر استحباب است.
 
143- هیچ دلیلی وجود ندارد که آمدن نوری از آسمان نشانه ی شب قدر باشد و این سخن در بین عوام الناس شهرت یافته که هیچ اصل و سند شرعی ندارد.
 
144- نشانه های شب قدر اینگونه هستند:
 
الف) هواى آن شب معتدل (نه گرم و نه سرد) است.
ب) آسمان صاف میباشد.
ج) روز بعدش هنگام طلوع آفتاب، چندان شعاع قوى ندارد.
بنابراین نزول نور از آسمان چیزی جز خرافات نیست.
 
145- این قضیه که ادعا می شود نوری توسط مردم دیده شده است، شاید توهمی بیش نباشد و شاید جنی باشد که سعی داشته مسئله را بر مردم ملتبس کند.
لذا باید اینگونه موارد را نادیده بگیریم و مردم را از این خرافات آگاه سازیم تا در دین منحرف نشوند چرا که همین باورهای بدون علم و دلیل موجب شده است که متاسفانه شاهد انحرافات وسیعی در بین مسلمانان باشیم.
حتی در ارتباط با همین خرافه ی رد شدن نوری از آسمان عقاید کفری در بین مردم ایجاد شده است متاسفانه متاسفانه .
لذا اسلام با خرافات مخالف است و آمد تا با آن مبارزه کند نه آنکه خود مروج خرافات باشد و بر تک تک افراد امت واجب است تا در برابر آن بایستند .
 
146- احتمال اینکه شب قدر در شب های فرد دهه آخر رمضان باشد بیشتر است لذا ملاک برای تعیین شبهای فرد رمضان، تشخیص روز اول ماه رمضان است نه تقویم کشورها، برای آنکه در تعیین شبهای فرد دهه ی آخر رمضان دچار اشتباه نشویم باید اولین روز رمضان را دقیق تشخیص دهیم نه آنکه به تقویم کشور خود مراجعه نماییم و این مراجعه به تقویم اصلی در دین ندارد، بلکه شرع و دین برای تشخیص ماه رمضان فرموده که به روئیت هلال ماه بپردازید.
 
147- برای تشخیص روز اول رمضان باید هلال ماه رمضان را روئیت نمود زیرا از ابوهریره روایت است که گفت : پیامبر صلی الله علیه وسلم فرمود : (صوموا لرؤیته و أفطروا لرؤیته، فإن غمی علیکم الشهر فعدوا ثلاثین) «با دیدن آن (هلال) روزه بگیرید و با دیدن آن (هلال) افطار کنید (عید کنید) و اگر ابر مانع دیدن ماه شد سی روز (شعبان) را کامل کنید». متفق علیه
 
148- مناطقی که در یک مدار افقی هستند؛ چنانکه در مکانی ماه رویت شد، بقیه نیز براساس آن روزه بگیرند و همینطور برای عید کردن؛
برای جمهور فقهاء اختلاف مطالع برای رویت هلال (‌ماه رمضان و ماه شوال‌) معتبر نیست‌. بنابراین هرگاه اهل شهری وکشوری هلال را رویت‌کرد، بر همه کشورها و شهرهای دیگر واجب می‌گردد،‌که روزه بگیرند، چون پیامبر صلی الله علیه و سلم فرموده است‌:« صوموا لرؤیته، وافطروا لرؤیته ». این فرموده پیامبر صلی الله علیه و سلم خطابی است عام‌ و فراگیر برای همه امّت محمد صلی الله علیه و سلم ‌، پس هرگاه یکی ازافراد امت‌، در هرمکانی هلال (‌رمضان‌) را رویت‌کرد، حکم این رویت‌، برای همه افراد مکلف امّت ثابت می‌گردد.
 
149- روزه گرفتن بر زنان حائض حرام است، مگر آنکه از حیض پاک شوند. بنابراین مادامیکه زنان نشانه ی پاکی از حیض را مشاهده نکنند، حق ندارند روزه بگیرند و شک و تردید در اینکه آینده پاک می شوند یا خیر ، موجب نخواهد شد که روزه گرفتن برایش جایز شود.
بعبارتی ملاک در جواز روزه فقط یک چیز است، و آن بروز نشانه های پاک شدن قبل ار اذان صبح.
حال اگر قبل از اذان صبح نشانه ی پاکی را دیدند، پس می توانند روزه بگیرند اما اگر حتی لحظه ای کوتاه بعد از اذان صبح پاک شدند، اگر آن روز را روزه بگیرند، روزه آنروزشان صحیح نیست در عوض باید سعی کنند تا هنگام اذان مغرب امساک نمایند.
 
 
والله اعلم

نظر دهید