" رمضان و احکام آن " (23)

الاعتصام

" رمضان و احکام آن " (23)
 
150- آزمایش زنانه ی پاپ اسمیر تست، آزمایشی است برای تشخیص سرطان دهانه رحم. جهت انجام این تست پزشک مقادیری از سلول های دهانه رحم (8 تا 12 هزار) را برداشته و داخل لوله آزمایش برای آزمایشگاه می فرستد.
اگر آزمایش فقط برداشتن مقداری سلول باشد، این امر موجب باطل شدن روزه نیست، مگر آنکه خون فراوانی از بدن خارج گردد، در غیر اینصورت گرفتن مقداری سلول از بدن موجب ابطال روزه نیست.
 
151- حارج شدن مذی از آلت موجب باطل شدن روزه نمی باشد . اما به دلیل اینکه مذی نجس است و باعث ابطال وضو می باشد؛ لازمست برای نماز ابتدا آلت خود را شسته بعد وضو بگیرد و سپس نماز بخواند .
 
152- انجام کارهای دندانپزشکی در ماه رمضان جایز است به شرطیکه اولا نباید خون زیادی از دهان خارج شود چون باعث ابطال روزه می شود.( اگر اندک باشد بدون مانع است و باعث ابطال روزه نیست)
دوما؛ نباید خون یا آب یا چیز دیگری وارد گلو شود.
اگر این شروط رعایت شوند مانعی برای کارهای دندانپزشکی وجود ندارد در غیر اینصورت نباید در هنگام روزه بودن به دندانپزشکی رفت و کسی نمی تواند به این بهانه روزه نگیرد، و باید به شب موکول شود.
 
153- مضمضه براى شخص روزه دار ممکن است 3 حالت داشته باشد:
الف) مستحب (یا واجب) : و آن هنگامى است که شخص روزه دار میخواهد غسل واجب و یا وضوء را انجام دهد.
ب) جائز: هنگامى که روزه دار لبش خشک شده باشد و میخواهد با آب در دهان کردن لبش را کمى مرطوب کند، پس جائز است این کار را انجام دهد ولى نباید آب از گلویش به معده اش سرایت کند.
ج) مکروه: و آن هنگامى است که شخص روزه دار بدون هیچ دلیلى با آب بازى میکند و آنرا در دهنش میکند و خارج میکند، این کار مکروه است زیرا نیازى به آن نیست.
 
154- محققین از اهل علم گفته اند که حجامت کردن در ماه رمضان باعث ابطال روزه است و شخص باید بعد از آن تا پایان روز امساک نماید . اگر چه بعضی از علما حجامت در رمضان را جایز می دانند . اما پیامبر صلی الله علیه وسلم فرمودند:«أَفْطَرَ الحاجِمُ والمَحْجُوم»
یعنی: روزه ی حجامت کننده و حجامت شونده هر دو باطل است. ابوداود (2367) وابن ماجه (1679) و الألبانی در صحیح أبی داوود (2074) .
و این رای أحمد وإسحاق وبعضی فقهاء حدیث، و از بعضی صحابة وتابعین نیز روایت شده است.
" (فتاوای نور علی الدرب) "
انجمن دایمی مباحث علمی و افتا(10/261- 262)
 
155- شنیدن اذان جهت افطار روزه دار شرط نیست، بلکه اذان اعلامی است جهت انجام عبادت نماز در وقت خاص خود، که چون افطار در هنگام اذان مغرب است، لذا اذان نشانه ای برای جواز افطار روزه دار است، اما لازم و شرط نشده که تا صدای اذان مغرب شنیده نشود، نباید افطار شود.
کافیست خود فرد تشخیص دهد که آیا وقت نماز مغرب رسیده است یا خیر، با آگاه شدن به این امر او می تواند روزه اش را باز کند و بعد نماز مغرب خویش را بخواند.
وقت اذان مغرب هم پس از غروب کامل آفتاب است. و اگر اوقات یا تقویم شرعی که در دست است مطمئن و دقیق است، می توان بر اساس آن افطار نمود.
 
156- شرایطی که خروج خون از بدن سبب باطل شدن روزه می گردد عبارت است از :
اول: خون به سبب انجام عملی توسط شخص و با اختیار او خارج شود که خود دو حالت دارد:
1- اگر خون از طریق حجامت خارج شود، روزه باطل می شود.
2- خون به علت غیر حجامت مانند (گرفتن خون از رگ بدن) از بدن خارج شود، که در این حالت اگر خون خارج شده زیاد باشد روزه ی انسان باطل می شود (مانند خون دادن)، اما اگر خون خارج شده کم باشد ضرری به روزه ی شخص نمی رساند و باطل نمی شود، مانند خارج شدن خون کمی که جهت آزمایش از بدن می گیرند.
دوم: خون بدون اراده از بدن خارج شود، مانند اینکه شخص تصادف کند یا عضوی از بدنش زخمی شود، که در این حالت روزه ی فرد باطل نمی شود هرچند که خون خارج شده زیاد باشد. زیرا خروج خون اختیاری و عمدی نبوده است .
(شیخ ابن عثیمین . انظر : فتاوى إسلامیة 2/132.)
 
157- اگر زنان بعد از اذان صبح تا اذان مغرب هنگام روزه رمضان، در این فاصله دچار حیض و قاعدگی و یا نفاس شدند، روزه ی آنها باطل است و ادامه روزه بر آنها حرام است، لذا باید روزه خود را بشکنند، و بعد از رمضان باید روزه ی خود را جبران نمایند، و برعکس چنانچه در هنگام روزه رمضان از حیض و قاعدگى و یا نفاس پاک شوند، در اینصورت باید سعی کنند تا پایان روز یعنی تا هنگام اذان مغرب امساک کنند و چیزی نخورند یا نیاشامند ولى بعد از رمضان لازم است روزه این روز را نیز جبران نمایند.
الشیخ ابن باز- مجموع فتاوی و مقالات متنوعۀ(3/213)
 
158- در ماه رمضان آب تنی و غسل کردن جایز است به شرطی که مانع از ورود آب به بدن از طریق دهان و بینی و گوش شد. اما اگر کسی بعد از اذان صبح جنب شد (مثلا در خواب محتلم شد) او می تواند غسل کند و روزه اش باطل نیست زیرا خروج منی از بدن غیر ارادی بوده است .
 
159- در شب های رمضان جماع زوجین ایرادی ندارد، زیرا شخص در شب روزه نیست تا روزه اش باطل شود، بلکه این روز است که نباید در آن جماع کرد وگرنه باید کفاره ی سنگینی داد. اما اگر شب جماع شد، باید قبل از اذان صبح غسل نمود تا نماز جماعت فوت نشود.
 
160- استفاده از قرص وازینال یا شیاف مقعدی برای شخص روزه دار جایز است، زیرا این چیز طعام و شراب محسوب نمی شود و حکم طعام و شراب را ندارد و روزه باطل نمی شود.
 
 
والله تعالی اعلم
 

نظر دهید