عقیده

2016/May/Sun


1155
سلسله دروس عقیده (17)

الاعتصام

" دلیل الصدق من کتاب الله تعالی و من سنة رسول الله "

" دلیل برای شرط چهارم لا اله الا الله از کتاب خداوند و احادیث پیامبر علیه الصلاة و السلام:

صداقتي كه با هر نوع دروغ و حيله و نيرنگ مخالف باشد، آنگونه كه مخلصانه از دل سرچشمه بگيرد. خداوند متعال در اين باره می‌فرمايد: ﴿الم * أَحَسِبَ النَّاسُ أَن يُتْرَكُوا أَن يَقُولُوا آمَنَّا وَهُمْ لَا يُفْتَنُونَ * وَلَقَدْ فَتَنَّا الَّذِينَ مِن قَبْلِهِمْ فَلَيَعْلَمَنَّ اللَّهُ الَّذِينَ صَدَقُوا وَلَيَعْلَمَنَّ الْكَاذِبِينَ﴾. (العنكبوت، آيه 1 ـ 3).

«آيا مردم گمان كرده‌اند كه بمحض آنكه بگويند، ايمان آورديم رها شده و مورد آزمايش و امتحان قرار نمی‌گيرند. همانا كساني را كه قبل از آنان بودند مورد آزمايش و امتحان قرار داديم. (اين را بدانيد و يقين كنيد) كه خداوند يكتا حتماً‌ می‌داند و می‌شناسد كساني را كه راست گفتند، حتماً می‌داند و می‌شناسد كساني را دروغ گفتند. (صف راستگويان از دروغگويان، مشخص و متمايز خواهد شد).

همچنين در جايي ديگر خداوند مى‌فرمايد: ﴿يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُواْ اتَّقُواْ اللّهَ وَكُونُواْ مَعَ الصَّادِقِينَ﴾. (التوبه، آيه 119).

«اي كساني كه ايمان آورديد (برنامه الهي را پذيرفتيد) تقواي الهي را پيشه خويش ساخته (و از دروغگويان منافق پرهيز كرده) و همراه راستگويان و صادقان باشيد».

رسول الله -صلي الله عليه وسلم- می ‌فرمايد: «ما من أحد يشهد أن لا إله إلاَّ الله وأنَّ محمداً رسول الله صادقاً من قلبه إلاَّ حرّمه الله على النار». (متفق عليه، واللفظ للبخاري حديث 128، 1/226، مسلم حديث 32/53، 1/61).

«هر كس صادقانه و از صميم قلب به «لا إله إلاَّ الله » شهادت بدهد، و اينكه محمد رسول خداست، خداوند آتش جهنم را بر وي حرام می‌گرداند»‌.

 

" دلیل المحبة من کتاب الله تعالی و من سنة رسول الله "

" دلیل برای شرط پنجم لا اله الا الله از کتاب خداوند و احادیث پیامبر علیه الصلاة و السلام:

محبت و دوستي ای كه با هر نوع دشمني و كينه ورزي مخالف بوده و سبب ارتباط بيشتر با پيام توحيد می‌شود، همانگونه كه خداوند متعال می‌فرمايد: ﴿وَالَّذِينَ آمَنُواْ أَشَدُّ حُبّاً لِّلّهِ﴾. (البقره، آيه 165).

« … و كساني كه به (لا إله إلاَّ الله) ايمان آورده و آن را باور داشته‌اند، دوستي و محبت بسيار شديد و زيادي با خداوند يكتا و بى‌همتا دارند»‌.

همچنين پروردگار متعال در سوره مائده، آيه 54 می‌فرمايد: ﴿يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُواْ مَن يَرْتَدَّ مِنكُمْ عَن دِينِهِ فَسَوْفَ يَأْتِي اللّهُ بِقَوْمٍ يُحِبُّهُمْ وَيُحِبُّونَهُ﴾.

يعني: «اي كساني كه ايمان آورده‌ايد، (اين را بدانيد كه) هر كس از گروه شما از (دين و ايمانش) برگشته و مرتد گردد (در برابر اين رفتارش) خداوند قوم و گروهي را خواهد آورد كه ايشان را دوست می ‌دارد و آنان هم او را بسيار دوست می‌ دارند».

و از احادیث پیامبر علیه الصلاة و السلام:

" سه چیز باید وجود داشته باشد تا فرد شیرینی و حلاوت ایمان را احساس کند : 1-الله و رسولش را از هر چیزی بیشتر دوست داشته باشد . 2-هر کسی را حتی محمد علیه الصلاة و السلام را به خاطر ذات الله دوست داشته باشد 3-ناپسند دانستن برگشتن به کفر بعد از نجات از آن مانند ناپسند دانستن رفتن به داخل آتش .

 

" دلیل الانقیاد من کتاب الله تعالی و من سنة رسول الله "

" دلیل برای شرط ششم لا اله الا الله از کتاب خداوند و احادیث پیامبر علیه الصلاة و السلام:

خداوند متعال در ارتباط با تسليم شدن در برابر احكام و فرامينش می ‌فرمايد: ﴿وَأَنِيبُوا إِلَى رَبِّكُمْ وَأَسْلِمُوا لَهُ﴾. (الزمر آيه 54).

«به سوي پروردگارتان با توبه و پشيماني بازگشته و روي آوريد، و در برابرش (در مقابل قوانين و فرامينش) تسليم محض بشويد»‌.

همچنين در فضيلت كساني كه خود را تسيلم او می‌كنند در سوره نساء، آيه 125 می‌ فرمايد: ﴿وَمَنْ أَحْسَنُ دِيناً مِّمَّنْ أَسْلَمَ وَجْهَهُ لله وَهُوَ مُحْسِنٌ﴾.

يعني: «دين چه كسي بهتر و نيكوتر است از كسي كه تمام وجودش را تسليم خدا كرده است در حالتي كه در اين تسيلم صادق و راضي و خشنود است. (و نيكوكار هم می ‌باشد).

خداوند متعال در آيه 22، سوره لقمان چنين می ‌فرمايد: ﴿وَمَن يُسْلِمْ وَجْهَهُ إِلَى اللَّهِ وَهُوَ مُحْسِنٌ فَقَدِ اسْتَمْسَكَ بِالْعُرْوَةِ الْوُثْقَى﴾.

يعني: «و هر كس وجودش را تسيلم پروردگار يكتا نمايد و روي به سوي او كند در حالتي كه نيكوكار بوده (و از اين تسيلم راضي و خشنود باشد) به تحقيق كه به رسيماني مستحكم و استوار چنگ زده است. (محكم‌ترين رشته الهي)».

در آيه 65، سوره نساء هم به كيفيت و چگونگي اين تسليم شدن اشاره‌ای دقيق شده است: ﴿فَلاَ وَرَبِّكَ لاَ يُؤْمِنُونَ حَتَّىَ يُحَكِّمُوكَ فِيمَا شَجَرَ بَيْنَهُمْ ثُمَّ لاَ يَجِدُواْ فِي أَنفُسِهِمْ حَرَجاً مِّمَّا قَضَيْتَ وَيُسَلِّمُواْ تَسْلِيماً﴾.

يعني: «چنين نيست، سوگند به پروردگارت، آنان ايمان نمی‌آورند (در زمره مؤمنين قرار نمی‌گيرند) مگر آنكه تو را در آنچه ميانشان اختلاف و مشاجره افتاده است حاكم و داور كنند (در مسائل و برنامه هاىشان از دستورات و سنت تو پيروي كنند، نه از هوا و هوس بزرگان يا ديگران) و سپس بدنبال اين داوري در وجود و ضميرشان هيچ دلتنگي و اعتراضي به آنچه كه تو حكم كردي نيابند و كاملاً و با كمال ميل تسليم آن حكم و فرمان بشوند».

و از احادیث رسول الله علیه الصلاة و السلام:

" هیچ احدی از شما ایمان ندارد تا زمانیکه هوا و نفس خود را تابع چیزی کند که من برای آن مبعوث شده ام "

 

" دلیل القبول من کتاب الله تعالی و من سنة رسول الله "

" دلیل برای شرط هفتم لا اله الا الله از کتاب خداوند و احادیث پیامبر علیه الصلاة و السلام:

سوره ی زخرف آیه 23 تا 25

سوره ی صافات آیه 35 و 36

و از احادیث پیامبر علیه الصلاة و السلام:

" مثال چیزی که من از طرف الله برای آن مبعوث شده ام برای هدایت و علم , مانند باران زیادی است که بر زمین می بارد " و حضرت محمد علیه الصلاة و السلام در این حدیث زمین ها را بر سه نوع تقسیم می کند :

1-زمینی که نرم است و هم آب را در خود نفوذ می دهد برای موجودات زیر زمینی و منابع آبی زیر زمینی و هم آب را در خود نگه می دارد برای خوردن و آشامیدن موجودات و برای استفاده ی کشاورزی

2-زمینی که فقط آب در آن جمع میشود اما نفوذ نمی کند و آب آن برای نوشیدن و زراعت مناسب است .

پیامبر علیه الصلاة و السلام می فرمایند مثال این دو زمین مثال کسانی هستند که در دین آگاهی پیدا می کنند و نفع می رسانند .

3- زمین بایر که نه آب را جذب می کند و نه آب را نگه میدارد تا برای کشاورزی و زراعت استفاده کرد و این نوع زمین مانند کسی است که هدایت الله را ( برای چیزی که من برایش مبعوث شده ام ) قبول نمی کند .

 

این بود ادله ی شروط لا اله الا الله از قرآن و سنت . اکنون که نسبت به توحید (لا اله الاالله ) اندکی علم پیدا کردیم و به شروط آن آگاه گشتیم در بخش بعدی مقداری در ارتباط با اهمیت علم به توحید می پردازیم .

 

والله تعالی اعلم

نظر دهید