الاعتصام
سلسله دروس عقیده (13)
" عبادت "
اسمی است برای تمام چیزهایی که الله آن را دوست دارد و به آنها راضی است مانند نماز , زکات , دعا , طلب علم , تعلیم علم , لباس پوشیدن , خوابیدن , کار کردن و ... و مسلم است که خداوند به خوابیدن و کار کردن و ... راضی است . خلاصه هر چیزی که الله آن را دوست دارد و به آن راضی است عبادت است و عبادت فقط دعا کردن و نماز خواندن و ... نیست بلکه به تمام اقوال و اعمال ظاهری و باطنی که الله به آنها راضی است عبادت گویند . وقتی به سیره پیامبر علیه الصلاة و السلام می نگیریم می بینیم پیامبر علیه الصلاة و السلام به تمام مکان ها و جای ها مانند بازار عرب , تجمعات عرب و مناسک حج می رفت و آنها را تشویق و دعوت می کرد که بگویند :
" قولو لا اله الا الله تفلحون "
" بگویید نیست معبودی جز الله تا رستگار شوید "
اما آیا هرکسی بگوید " لا اله الا الله " رستگار می شود ؟ خیر بلکه لا اله الا الله شروطی دارد که هر کس آن شروط را قبول داشته باشد رستگار خواهد شد و صرف گفتن " لا اله الا الله " سبب رستگار شدن نیست . اکنون می خواهیم بدانیم شروط لا اله الا الله چیست اما قبل از آن بهتر است بدانیم " شرط " به چه می گویند و " اصل دین و دو قاعده ی اصلی آن " چیست تا بهتر بتوانیم شروط لا اله الا الله را درک کنیم .
" تعریف شرط "
شرط در علم اصول به چیزی گفته می شود که وجود چیز دیگری بر وجود او متوقف شده باشد . به طور مثال نماز به شرط داشتن وضو صحیح است . پس از این نتیجه می گیریم که لا اله الا الله نیز به شرط قبول داشتن شروطش سبب رستگار شدن انسان می گردد .
" اصل الدین و قاعدته امران "
" اصل دین و دو قاعده ی اصلی آن "
الاول : الامر بعبادة الله وحده لا شریک له , و التحریض علی ذلک , و الموالاة فیه , و تکفیر من ترکه
1-امر به عبادت الله واحد که شریکی ندارد و تشویق و دعوت مردم به آن و دوست داشتن و عشق ورزیدن به هر چیزی به خاطر آن و کافر دانستن کسی که عبادت الله را انکار می کند .
الثانی : الانذار عن الشرک فی عبادة الله , و التغلیظ فی ذلک , و المعاداة فیه , و تکفیر من فعله
2-ترساندن مردم از شرک در عبادت الله تعالی و استوار و محکم و پایبند بودن به این امر و دشمنی و عداوت با کسی به خاطر شرک آن و کافر دانستن کسی که شرک می ورزد .
اکنون که تعریف شرط و دو قاعده اصلی دین را دانستیم به بیان شروط لا اله الا الله می پردازیم
والله تعالی اعلم