عقیده

2016/May/Sun


1150
سلسله دروس عقیده (12)

الاعتصام

سلسله دروس عقیده (12)

تعاریف کلی اصول سه گانه

1-شناخت خداوند بوسیله قلب است که باید انسان آنچه را خداوند تشریع کرده است را قبول کند . برای آن گردن کج و فرمان بردار باشد .

شناخت بنده نسبت به پروردگارش به دو صورت است :

الف) با نظر کردن در نشانه ها و آیات وجودی ( کونی ) که مخلوقات خداوند هستند پس هر وقت انسان به این نشانه ها نگاه می کند شناختش نسبت به خالق و معبودش بیشتر می شود .

إِنَّ فِي خَلْقِ السَّمَاوَاتِ وَالأَرْضِ وَاخْتِلاَفِ اللَّيْلِ وَالنَّهَارِ لآيَاتٍ لِّأُوْلِي الألْبَابِ

همانا در آفرينش آسمانها و زمين و در پى يكديگر آمدن شب و روز براى خردمندان نشانه‏ هايى است

سوره آل عمران آیه ی 190

ب) نگاه کردن در آیات شرعی که وحی الهی است و به طرف پیامبرانش ارسال کرده است که در آن مصالح عظیمی وجود دارد که حیات انسان ها در دنیا و آخرت پا برجا نمی شود الا بوسیله ی این وحی ها و اگر انسان در این آیه تامل کند می بیند که شامل علم , حکمت و نظامی است که موافق مصالح بندگان است .

أَ فَلا يَتَدَبَّرُونَ الْقُرْآنَ وَ لَوْ کانَ مِنْ عِنْدِ غَيْرِ اللَّهِ لَوَجَدُوا فيهِ اخْتِلافاً کَثيراً

آیا در قران فکر و تامل نمی کنند ؟ و اگر از جانب غیر خدا بود در آن اختلاف بسیاری می بافتند

سوره نساء آیه ی 82

2-شناخت و معرفت دین

دین آن دینی است که خداوند انسان را مکلف کرده است تا بدان عمل کند و شامل حکمت , رحمت و مصالح بندگان است و مفاسد را از آنان دور می کند . و دین اسلام اگر انسان در آن تامل کند و این تامل بر مبنای قران و سنت باشد درمی یابد که این دین حق است و لازم نیست که ما اسلام را بر مسلمانان امروز قیاس کنیم چون براستی مسلمین در چیزهای زیادی غرق شده اند و حتی اگر کسی در بعضی از بلاد اسلامی زندگی کند تصور می کند در یک فضای غیر اسلامی است .

و اما معرفت دین اسلام به دو صورت است :

الف) شناخت عام اسلام : که اگر اینگونه به اسلام نگاه شود تمام شریعت ها و رسول ها را شامل می شود زیرا دعوت همه ی پیامبران به اسلام یعنی توحید و یکتاپرستی بوده است .

ب) اسلام به صورت خاص : که بعد از بعثت محمد رسول الله علیه الصلاة و السلام تنها اختصاص به دینی دارد که پیامبر اسلام آن را از طرف الله آورده است و تمام شریعت های سابق را نسخ کرده است و هر کس از آن تبعیت کند مسلمان است و در غیر اینصورت مسلمان نامیده نمی شود . و این تنها دینی است که نزد الله تعالی مقبول است .

إِنَّ الدِّينَ عِنْدَ اللَّهِ الْإِسْلامُ وَ مَا اخْتَلَفَ الَّذينَ أُوتُوا الْکِتابَ إِلاَّ مِنْ بَعْدِ ما جاءَهُمُ الْعِلْمُ بَغْياً بَيْنَهُمْ وَ مَنْ يَکْفُرْ بِآياتِ اللَّهِ فَإِنَّ اللَّهَ سَريعُ الْحِسابِ

سوره آل عمران آیه ی 19

وَ مَنْ يَبْتَغِ غَيْرَ الْإِسْلامِ ديناً فَلَنْ يُقْبَلَ مِنْهُ وَ هُوَ فِي الْآخِرَةِ مِنَ الْخاسِرينَ

سوره آل عمران آیه ی 85

الْيَوْمَ أَکْمَلْتُ لَکُمْ دينَکُمْ وَ أَتْمَمْتُ عَلَيْکُمْ نِعْمَتي‏ وَ رَضيتُ لَکُمُ الْإِسْلامَ ديناً

سوره مائده آیه ی 3

3-شناخت انسان بر پیامبرش که اصل سوم از اصول سه گانه است و از طریق مطالعه ی سیرت نبی و عبادت و اخلاقش و دعوتش و جهاد در راه الله و ...بدست می آید و مطالعه سیره ی نبی لازم است برای هر انسان مسلمانی , تا بوسیله آن شناخت و ایمانش نسبت به پیامبر بیشتر شود . مطالعه ی سیره پیامبر در حرب و آشتی , در ناراحتی و خوشی و در تمام احوال آن رسول خدا صلی الله علیه و آله وسلم و علی آله و صحبه و ازواجه وسلم .

 

والله تعالی اعلم

نظر دهید