عقیده

2016/May/Sun


1205
سلسله دروس عقیده (5)

الاعتصام

سلسله دروس عقیده (5)

توضیحاتی در ارتباط با نشانه های ضعف ایمان (1)


1-اشخاصی که ایمان ضعیفی دارند در معصیت پی در پی اصرار می کنند اینگونه اشخاص بی پروا گناه می کنند و گناه برای شان عادت می شود و زشتی گناه برایشان از بین می رود و حالت یک کار معمولی به خود می گیرد تا اینکه اندک اندک دل را زایل و از بین می برد و آشکارا گناه می کنند .
پیامبر علیه الصلاة و السلام می فرمایند : "تمام امت من بخشیده می شوند مگر کسانی که آشکارا گناه می کنند"

مثلا خداوند در شب گناه شخصی را می پوشاند اما صبح خود فرد می آید و پرده از گناهش بر می دارد و آبروی خود را می برد.


2-شخصی که ایمانش ضعیف است حس می کند قلبش همانند سنگی سخت شده است و نه چیزی بر آن تاثیر دارد و نه چیزی از آن می تراود . این شخص با موعظه مرگ و یا با دیدن جنازه ها و مرده ها متاثر نمی شود و حتی ممکن است خود جنازه ای را به دوش بکشد یا دفن نماید اما از آن تاثیر نگیرد.


3-در حالت ضعف ایمان همواره ذهن انسان به هنگام نماز به تلاوت قران , دعا و ... جمع نیست و فقط طوطی وار آنچه را که از بچگی یاد گرفته است تکرار می کند و سپس می رود . یادمان باشد که خداوند دعای قلب غافل و غفلت زده را نمی پذیرد .


4-این یکی از ویژگی های منافقان است و الله می فرماید :
" وَإِذَا قَامُوا إِلَى الصَّلَاةِ قَامُوا كُسَالَىٰ يُرَاءُونَ النَّاسَ وَلَا يَذْكُرُونَ اللَّهَ إِلَّا قَلِيلًا "

" منافقان هنگامیکه به نماز بر می ایستند سست و بی حال به نماز می ایستند. " (نساء/142)


ویژگی دیگر این است که اگر وقت عبادت یا کار نیکی فوت یا سلب گردد شخص اندوهگین نمی شود . این مساله نشانگر عدم توجه شخص به دریافت پاداش است در حالیکه الله در آیه 90 سوره انبیاء می فرماید :
" إِنَّهُمْ كَانُوا يُسَارِعُونَ فِي الْخَيْرَاتِ وَيَدْعُونَنَا رَغَبًا وَرَهَبًا ۖ وَكَانُوا لَنَا خَاشِعِينَ "
" آنان در انجام کارهای نیک از یکدیگر سبقت می گیرند و با رغبت و ترس ما را به فریاد می خواندند و همواره از ما می ترسیدند "


برای این بندگان , الله از واژه ی رغبت و ترس استفاده کرده است نه از واژه های شک و تردید . چنین افرادی ( کسانی که سست و بی حال به نماز می ایستند ) از نماز چاشت یا ضحی کاملا بی اطلاع هستند .


5-اینگونه افراد به اندک چیزی ناراحت , دلتنگ و آزرده خاطر می شوند و از کارهای اطرافیانشان دلگیر می گردند و عزت نفس خود را از دست می دهند .
رسول الله علیه الصلاة و السلام می فرمایند : " ایمان عبارت است از صبر وعزت نفس "
و در مورد مومن فرموده اند : " با دیگران انس می گیرد و مورد الفت نیز واقع می شود و نیکی و خیری نیست در کسی که با دیگران انس و سازگاری نمی یابد و چنین فردی مورد الفت و هماهنگی قرار نمی گیرد "


6-عدم تاثیر از آیات قران , درس نگرفتن از وعده و وعید قران و اوامر آن , زود خسته شدن از تلاوت قران , تاثیر ناپذیری از آیه هایی که در وصف قیامت آمده اند از نشانه های اشخاص ضعیف الایمان است .


7-دشنام گویی , سخنان زشت , قیل و قال های الکی , غیبت , سخن چینی , اخبار چرت و پرت , صحبت کردن بیش از اندازه در مورد تجارت , کار , افزون طلبی و گفتن از اضافه حقوق اینقدر وارد فکر مردم شده که در راس مباحث آنها قرار گرفته است و دیگر جایی برای بحث های دینی نمانده است . در خانه ها ترانه های شرم آور , فیلم های مبتذل و اختلاط و همنشینی های زنان و مردان خانه های مسلمان را پر کرده است . زنان مسلمان را می بینی که همیشه در حال غیبت می باشند مثلا می گویند فلانی این حرف را گفت , این لباس را پوشید و ...
شخص ضعیف الایمان خیلی زود از دعا کردن غافل و خسته می شود .
به یاد داشته باشیم که :
" وَلَا يَذْكُرُونَ اللَّهَ إِلَّا قَلِيلًا "

" و (منافقان) الله را یاد نمی کنند مگر بسیار کم و اندک "  (نساء/142)


8-شخصی که ایمانش ضعیف است نه امر به معروف و نه نهی از منکر می کند و اینگونه اشخاص با دیدن نافرمانی خدا در چهره شان ناراحتی و دگرگونی دیده نمی شود . همه چیز اعم از نیک و بد در نظرش برابر است . اگر به او بگویند در فلان جا منکری شده است اصلا ناراحت نمی شود بلکه خوشحال می شود و می گوید راست میگویی ؟ کی ؟ کجا ؟ چگونه بود ؟
حال آنکه چنین شخصی بر طبق حدیث پیامبر علیه الصلاة و السلام همسان و همانند گنهکاران و کسانی که در محل گناه حاضر بوده اند گنهکار می شود .


9-یکی دیگر از نشانه های اشخاص ضعیف الایمان حس ریاست طلبی آنها است بدون در نظر داشتن میزان مسئولیت و خطرهایی که در مسئولیت وجود دارد . پیامبر علیه الصلاة و السلام می فرمایند : شما بر ریاست و امارت حرص و طمع می ورزید در حالیکه این امارت بر شما در روز قیامت سبب ندامت و پشیمانی خواهد بود "
پیامبر علیه الصلاة و السلام می فرمایند : " کسی که برخاستن مردم برای او شادمانش می کند و دوست دارد بندگان الله برایش بلند شوند پس خانه و جایگاهش را از آتش آماده سازد"


10-یکی دیگر از نشانه های ضعف ایمان حرص و بخل است که رسول الله علیه الصلاة و السلام در مورد تناقض بخل و طمع با ایمان می فرمایند :
" بخل و ایمان هرگز در قلب بنده ای یک جا جمع نمی شوند "
بخل سبب می شود فرد از ترس فقر خودش به برادر و خواهر مسلمان خود خیری نرساند
.


رسول الله علیه الصلاة و السلام می فرمایند :
" از حرص وبخل بر حذر باشید که پیشینیان شما به سبب حرص و دلبستگی به مال هلاک شدند حرص و آز گذشتگان را به بخل فراخواند و آنان نیز بخل ورزیدند بخل و آز در آنان نفوذ کرد و آنان را به گسیختگی خویشاوندی و دست کشیدن از انفاق فراخواند و آنان نیز چنین کردند حرص و آز آنان را به تبهکاری و فجور کشاند و آنان نافرمانی و تبهکاری پیشه کردند "

 

والله تعالی اعلم

نظر دهید