آیا صحیح است که هر حافظ قرآن ده نفر جهنمی را به بهشت می برد؟

الاعتصام

(سوال) آیا صحیح است که هر حافظ قرآن ده نفر جهنمی را به بهشت می برد؟

(جواب) بیهقی در "شعب الایمان" از جابر بن عبدالله رضی الله عنه روایت کرده که پیامبر صلی الله علیه وسلم فرمود: «لحامل القرآن إذا عمل به فأحل حلاله و حرم حرامه یشفع فی عشرة من أهل بیته یوم القیامة کلهم قد وجبت له النار».

یعنی: «حافظ قرآن اگر به آن عمل کند و به حلالش عمل کرده و از حرامش دوری نماید، در روز قیامت برای ده نفر از اهل بیتش که مستحق آتش جهنم شده اند، شفاعت می کند (تا از جهنم خلاص شوند)».

ولی این حدیث صحیح نیست، چنانکه علامه البانی رحمه الله در "ضعیف الجامع" (4662) آنرا ضعیف دانسته است. در سند حدیثی فردی بنام "جعفر بن حارث" هست که ضعیف الحدیث می باشد.

و باز در مسند امام احمد و سنن ترمذی از علی ابن ابطالب رضی الله عنه روایت شده که پیامبر صلی الله علیه وسلم فرمودند: «مَنْ قَرَأَ الْقُرْآنَ وَاسْتَظْهَرَهُ فَأَحَلَّ حَلَالَهُ وَحَرَّمَ حَرَامَهُ أَدْخَلَهُ اللَّهُ بِهِ الْجَنَّةَ وَشَفَّعَهُ فِی عَشْرَةٍ مِنْ أَهْلِ بَیْتِهِ کُلُّهُمْ قَدْ وَجَبَتْ لَهُ النَّارُ» ترمذی (2830) و احمد (1213).

یعنی: «هرکس قرآن بخواند و آنرا حفظ نماید و به حلالش عمل کرده و از حرامش دوری نماید، خداوند بواسطه آن وی را داخل بهشت گرداند و ده نفر از اهل بیتش را که مستحق آتش جهنم شدند را شفاعت کند».

ترمذی بعد از ذکر این حدیث می گوید: این حدیث غریب است و جز از این طریق نمی شناسیم (که سند دیگری داشته باشد) و اسناد آنهم صحیح نیست، زیرا حفص بن سلیمان (که از راویان حدیث است) فرد ضعیفی در حدیث است.

و علامه مبارکفوری در کتاب " تحفة الأحوذی" (ص 75) می گوید: حفص بن سلیمان که به وی حفیص هم گویند در واقع شاگرد عاصم است و با وجود امامت آنکه در قرائت قرآن اما متروک الحدیث است.

و عین همین حدیث در سنن ابن ماجه شماره (216) با لفظ « من قرأ القرآن وحفظه أدخله الله الجنة وشفعه فی عشرة من أهل بیته کلهم قد استوجبوا النار » آمده است.

همچنین علامه البانی حدیث مذکور را شدیدا ضعیف می داند: ضعیف الجامع الصغیر (5761) و ضعیف سنن ابن ماجة (38).

همچنین در کتاب "المشکاة" شماره (2141) آمده که تمام این روایات ضعیف و غیر صحیح هستند.

 

والله اعلم

نظر دهید