حکم سوگند خوردن از طریق نوشتن و ارسال پیام (اس ام اس)

الاعتصام

(سوال) آیا سوگند خوردن از طریق نوشتن و ارسال پیام (اس ام اس) واقع می شود؟

(جواب) این نوع سوگند خوردن (یعنی نوشتن سوگند و قسم) بستگی دارد:

- اگر کسی که سوگند را نوشته و آنرا ارسال می کند، واقعا نیت و قصد سوگند را داشته باشد، پس آن سوگند منعقد می شود و اگر شکسته شود باید کفاره آن پرداخته شود.

- ولی اگر نیت و قصد سوگند را نداشته باشد، در اینصورت بعنوان سوگند محسوب نشده و لذا کفاره هم ندارد.

اما به هرحال نباید بدون قصد و اراده برای دیگری سوگند و قسم نوشت، و مسلمان باید دین و اخلاق خود را محفوظ بدارد و بدون نیاز سوگند نخورد.

نکته: هر سوگندی که بغیر از نام الله یا یکی از اسماء و صفاتش خورده شود، آن سوگند غیر شرعی و شرک اصغر است و کفاره ای هم ندارد، بلکه شخص بایستی از آن توبه صادقانه کند.

و اما کفاره شکستن سوگند :

1- سیرکردن ده مسکین از غذاهای معمولی و متوسطی که به خانواده خود می‌دهید.

2- لباس پوشانیدن ده مسکین.

3- آزاد کردن برده‌ای.

اگر کسی نتواند یکی از این موارد را به جای آورد باید سه روز روزه بگیرد.

ولی اگر بتواند یکی از سه مورد فوق را انجام دهد، جایز نیست روزه را کفاره سوگندش قرار دهد.

خداوند متعال می‌فرماید : «لاَیُؤَاخِذُکُمْ اللَّهُ بِاللَّغْوِ فِی أَیْمَانِکُمْ وَلَکِنْ یُؤَاخِذُکُمْ بِمَا عَقَّدْتُمْ الأَیْمَانَ فَکَفَّارَتُهُ إِطْعَامُ عَشَرَةِ مَسَاکِینَ مِنْ أَوْسَطِ مَا تُطْعِمُونَ أَهْلِیکُمْ أَوْ کِسْوَتُهُمْ أَوْ تَحْرِیرُ رَقَبَةٍ فَمَنْ لَمْ یَجِدْ فَصِیَامُ ثَلاَثَةِ أَیَّامٍ ذَلِکَ کَفَّارَةُ أَیْمَانِکُمْ إِذَا حَلَفْتُمْ» (مائده : 89).

«خداوند شما را به خاطر سوگندهای بیهوده و بی‌اراده مؤاخذه نمی‌کند ولی شما را در برابر سوگندهایی که از روی قصد و اراده خورده‌اید مؤاخذه می‌کند، کفاره این گونه سوگندها عبارت است از : خوراک دادن به ده نفر مسکین، از غذاهای معمولی و متوسطی که به خانواد خود می‌دهید یا جامه دادن به ده نفر از مساکین و یا آزاد کردن برده‌ای، اما اگر کسی (هیچ یک از این سه کار را نتوانست و توانایی انجام آنها را) نیافت، سه روز روزه (بگیرد) این کفاره سوگندهایی است که می‌خورید».


والله اعلم

نظر دهید