" احکام معاملات خرید و فروش " (23)
- حکم تجارت پول برای مسلمانان
تجارت پول: یعنی پول نقد را به پول نقد، معامله کردن. این کار ایرادی ندارد؛ ولی به شرط این که در همان مجلس و قبل از جدا شدن از هم دو جنس را تحویل بگیرند اگر در معامله از یک طرف پول و از طرفی دیگر چک های تضمینی باشد باز هم درست است. طرفین معامله خواه خریدار و فروشنده باشند و یا وکیل آن دو ولی اگر معامله به این صورت نباشد، جایز نیست و انجام دهنده آن گناهکار بوده و دارای نقص ایمانی است ولی این کار باعث کفرش نمیشود.
شیخ ابن جبرین- فتاوایاسلامی(2/364)
- حکم داد و ستد پول با قیمت متفاوت
تجارت پول در اصطلاح همان صرف پول (تبدیل پول به پول را گویند) در این نوع معامله، تحویل گرفتن و تحویل دادن پول بعنوان شرط اساسی مطرح است که در اصطلاح فقها به آن (التقابض) گویند. هرگاه تقابض در مجلس عقد صورت پذیرد معامله درست است به این صورت که کسی پول عربستان را به دلار آمریکا عوض کند، اگر چه قصد رسیدن به سود را هم داشته باشد ایرادی ندارد، به این شرط که دلار را در همان مجلس بگیرد و پول سعودی را تحویل دهد ولی اگر در مجلس تحویل نداد یا نگرفت. جایز نیست. و این ربا در نسیئه است.
شیخ ابن عثیمین- کتاب الدعوة (5) (2/40)
- گرفتن ربا برای مصرف در امورات خیر
گرفتن ربا برای مصرف در امور خیر جایز نیست و اصلا چنین عملی صحیح نیست زیرا از اساس با گناه شروع می شود .
- حکم خرید و فروش قران و ادکلن و عطرهایی که الکل دارند .
اگر درصد الکل در عطر و ادکلن آن قدر زیاد باشد که استفاده ی بسیار از آن فرد را نشه می کند، تجارت و هر نوع استفاده از آن حرام است، چون در حکم «خمر» می باشد؛ چه کم باشد یا زیاد. اگر درصد الکل در عطر و ادکلن در آن حد نباشد که استفاده ی زیاد از آن موجب نشه شدن گردد، استفاده و تجارت آن جایز است.
رسول الله صَلَّى اللَّهُ عَلَیْهِ وَآلِهِ وَسَلَّمَ می فرماید:[ مَا أَسْکَرَ کَثِیرُهُ فَقَلِیلُهُ حَرَامٌ]
(هر چیزی که زیاد آن نشه آور باشد، مقدارِ کم آن هم حرام است).
آلبانی در صحیح ابوداود (3128) گفته: «حسن صحیح».
دوم: تجارت و خرید و فروش نسخه های قرآن جایز است. زیرا همکاری در امر خیر است و هم دستیابی به قرآن و خواندن و حفظ آن بدین وسیله ممکن می شود و نیز ابلاغ حکم الله تعالی و اقامه ی حجت بر بندگان است.
فتاوای انجمن دایمی مباحث علمی و افتا (13/54-55)
- نگهداری پرندگان و حیوانات خشک شده
نگهداری پرندگان و حیوانات خشکیده و مومیایی شده- خواه صیدشان حلال باشد یا حرام، اسراف است و خشک کردن حیوانات با هر وسیله ای که باشد، ضایع کردن مال و ولخرجی است. الله تعالی از اسراف و ولخرجی نهی کرده است. روایت است که :
«نهی النبیُّ صَلَّى اللَّهُ عَلَیْهِ وَآلِهِ وَسَلَّمَ عن اضاعة المال» (رسول الله صَلَّى اللَّهُ عَلَیْهِ وَآلِهِ وَسَلَّمَ از ضایع کردن مال منع کرده است). بخاری (1477) مسلم (1715)
از طرفی این کار وسیلهای برای تصویرسازی از حیوانات و اشیاء جاندار است.
آویزان کردن و نصب آن در خانهها، مدارس و... حرام است. درست کردن و فروش آن نیز حرام است. وظیفهء انسان مؤمن است که مردم را از حرام بودن این عمل آگاه کند و باید از فروش آن در بازار جلو گیری شود.
- خرید و فروش وسایلی که امکان دارد هم در راه حرام و هم حلال استفاده شود
خرید و فروش وسایلی که امکان دارد در حرام نیز به کار برود مانند تیغ و ... جایز است در حقیقت فروش و استفاده از پول آن حرام نیست. بلکه تنها استفاده ی نادرست از این وسایل حرام است.
فتاوای انجمن دایمی مباحث علمی و افتا (13/30-31)
اما وسایلی که مطمئن هستید به طور قطع در راه حرام استفاده می شود خرید و فروش آن نیز حرام است .
والله اعلم