" احکام معاملات خرید و فروش " (15)
- فروش لباس های زنانه و مردانه
لباسهای زنانه ای که معمولا بفروش می رسند چند حالت دارند:
- یا اینکه آن لباسها مخصوص منزل هستند و پوشیدن آنها مخصوص بیرون از خانه نیست و زنان آنرا نزد شوهران خود استفاده می کنند، که در اینصورت اسفتفاده از آنها ایرادی ندارد هر چند بری از علما گفته اند که اگر نشانگر فرهنگ کفار باشد جایز نیست که از آن استفاده شوند زیرا مشابهت با کفار جایز نیست.
- آن لباسها مخصوص بیرون از منزل هستند ولی حجاب کامل را برای زن فراهم نمی آورد در اینصورت خرید و فروش آن لباسها جایز نیست زیرا اینکار نوعی اشاعه ی فساد است و این حرام می باشد.
- آن لباسها مخصوص خارج از منزل هستند ولی در حجاب زن خللی وارد نمی سازد، در اینصورت استفاده از این نوع لباسها مباح است.
در مورد کفش زنانه نیز، با توجه به اینکه برخی از کفشها طوری طراحی شده اند که باسن زن را نمایان کند، یا اینکه راه رفتن با آنها باعث جلب توجه مردها می شود، لذا استفاده یا خرید و فروش این نوع کفشها بدلیل رواج فساد جایز نیست. و به طور کلی هر وسیله ای که موجب گردد تا دیدگان به سمت زنان جلب شود، استفاده از آن وسیله جایز نیست.
اما لباس مردانه نیز می تواند چند حالت داشته باشد:
- اگر لباس تنگ و یا حاوی تصاویر باشد و یا بنوعی مروج فرهنگ کفار باشد، در اینصورت استفاده از آن جایز نیست.
- اگر لباس مشکل فوق را نداشته باشد، در اینصورت مباح است.
- مضاربه
اگر شخصی مقداری پول را به فردی بعنوان قرض دهد ولی چنین شرط کنند که طرف پول گیرنده بعد از انجام کسب و کار با آن پول، شخص پول دهنده را در سود و زیان خود شریک نماید، در اینصورت این عمل را مضاربه گویند و کاملا شرعی است البته بشرطیکه هر دو هم در سود معامله و هم در زیان بطور برابر شریک باشند.
حال اگر در روز اول این قرار داد بین طرفین نباشد و بلکه فقط به نیت قرض پول را تحویل گرفته باشد، اگر شخص وام گیرنده بعد از انجام کسب و کار سودی حاصلش شد لازم نیست که از آن سود به قرض دهنده بدهد حتی اگر قرض دهنده این سود را بخواهد می تواند که ندهد زیرا چنین شرطی در هنگام دادن قرض بین قرض دهنده و قرض گیرنده منعقد نشده بود .
اما اگر قرض گیرنده نظرش عوض شد تا نصف سود خود را به شخص قرض دهنده بدهد، اگر آنرا به نیت بهره پول به شخص وام دهنده ندهد ، پس ایرادی بر آن نیست اما اگر به نیت بهره پول باشد این عمل ربا و حرام است.
- نوشتن پولی که به قرض می دهیم به صورت مکتوب
اگر شخصی می خواهد به کسی پول قرض دهد، بهتر آنست که آن پول را در جایی مکتوب و بنویسند تا فردا طرف قرض گیرنده آنرا انکار نکند مگر اینکه از او ایمن است و به وی اعتماد کامل دارد .
بنابراین اگر همه دستورات شرع را رعایت کنند، مشکلی نخواهند داشت.
اما اگر قرض شما را انکار کرد اگر شما شاهدی دارید می توانید از او شکایت کنید و اگر این امر را به صلاح نمی دانید، در اینصورت می توانید او را حلال نمایید و ایشان را ببخشید و با این بخشش اجر عظیمی نصیب تان می گردد و بدانید که این اجر باقی و جاویدان است اما آن قرض فانی و نابود شدنی است پس اگر می توانید بر بخشیدن حریص باشید .
- خریدن اجناس دسته دوم به صورت ندیده
ما اجناس دست دوم که داخل بسته است بدون اینکه ببینیم می خریم آیا این کار ما اشتباه است ؟ این امر ایرادی ندارد ولی بهتر آنست که برای اینکه خریدار ضرر نکند جنس خریداری را بررسی نماید. البته اگر بعد از خرید جنس بعدا متوجه شد که عیب و ایرادی در جنس است او می تواند کالا را به خریدار پس دهد و پول خود را بازپس بگیرد البته پس از اینکه به ازای مدت استفاده به فروشنده بهایی بپردازد .
- سرمایه گذاری در بانک هایی که معاملات مضارباتی دارند
قرار دادن پول خود در بانک هایی که می گویند پول مردم را از راه مضاربه افزایش می دهیم جایز است و هیچگونه مشکلی ندارد .
والله اعلم