احکام معاملات خرید و فروش (6)

الاعتصام

" احکام معاملات خرید و فروش " (6)
 
- گرفتن سود بانکی برای تامین هزینه های دانشگاه
گرفتن سود بانکی برای تامین هزینه های دانشگاه جایز نیست و این عمل حرام و گناه بزرگی است هرچند که شخص مجبور باشد . زیرا تامین هزینه ی تحصیلات بعنوان ضرورت محسوب نمی شود .
 
- موضوع رهن
امروزه بگونه ای شده که مالک به هر میزان پول رهن بیشتری از مستاجر بگیرد، به همان میزان نیز پول اجاره ماهیانه مستاجر را پایین تر می آورد، تا جائیکه بعضی از مالکین بصورت رهن تمام قرار داد می بندند و حتی یک ریال از مستاجر بصورت ماهیانه نمی گیرند که این عمل بر خلاف قواعد شرعی می باشد .
 
- رهن کردن مغازه ای و اجاره دادن آن به کسی دیگر
کسی که یک مغازه را به رهن بگیرد می تواند آن را به کسی دیگر به اجاره بدهد و این از لحاظ شرعی مشکلی ندارد .
 
البته به شرطیکه در هنگام عقد قرار داد مالک مغازه شرط نکرده باشد که مستاجر حق کرایه دادن مغازه را ندارد، پس اگر مالک مغازه این شرط را نکرده باشد، مستاجر می تواند مغازه ای را که از مالک به اجاره گرفته به فرد دیگری اجاره دهد .
 
" ‎فتاوى اللجنة الدائمة " ( 15 / 92) : شیخ عبد العزیز بن باز ،شیخ عبد العزیز آل الشیخ  شیخ عبد الله بن غدیان،شیخ صالح ‏الفوزان،شیخ بکر أبو زید .
 
- حرام بودن سود بانکی حتی اگر یک درصد باشد
سود بانکی حرام است، حتی اگر یک درصد باشد، و یا اسم آنرا به کارمزد و یا امثال آن تغییر داده باشند، باز حرام است زیرا بعنوان ربا تلقی می شود.
 
- واریز کردن حقوق کارمندان به حسابی که به آن سود اضافه می شود
اشخاصی که جزو هیئت مدیران هستند توجه بفرمایند که واریز کردن حقوق کارمندان به حسابی که بر آن سود اضافه می شود جایز نیست و پول نباید در حسابی گذاشته شود که به آن سود تعلق گیرد، تا مرتکب رباخواری نشوید.
 
بنابراین شما باید به سایر مدیران امر به معروف و نهی از منکر نمایید و به آنها گوشزد نمایید که این عمل ربا است اما اگر آنها گوش نکردند و به حرف شما اهمیتی ندادند گناهی بر شما نیست و از گردن شما ساقط می شود .
 
و اما کسانی که به آنها این پول واریز می شود هنگام برداشت پول دقت بفرمایند که :
 
پول و حقوق اصلی خود را از سود بانکی جدا کنید، و سپس سود را به فقرا بدهید، البته انتظار ثواب نداشته باشید! زیرا خداوند متعال صدقه را از مال حلال می پذیرد، چنانکه پیامبر خدا صلی الله علیه وسلم فرمودند: «إن الله طیب ، لا یقبل إلا طیبا » (روایت مسلم)، یعنى: خداوند پاکیزه است و چیزى جز پاکیزگى را نمیپذیرد. و این عمل شما را از افتادن در حرام نجات می دهد . و این بخشیدن و انفاق موجب می شود که شما از شر آن سود و ربا خلاص شوید .
 
- بدهکار بودن به شخصی و دسترسی نداشتن به وی
اگر به شخصی بدهکار هستید اما به هیچگونه به او دسترسی ندارید می توانید طلب ایشان را به وارثانش بدهید و یا آنکه آن مبلغ را به نیت او صدقه دهید، ولی هرگاه او را یافتید و طلب مال خود را کرد، به او بگویید که در یافتنش بسیار تلاش کردید و در عوض طلبش را صدقه دادید، اگر شما را حلال کرد که خوبتر، وگرنه مالش را به او بازگردانید و ان شاءالله اجر آن صدقه نصیب شما خواهد شد.
 
والله اعلم

 

نظر دهید