- چرا برای دختر یک گوسفند و برای پسر دو گوسفند ؟
این امر که برای دختر یک گوسفند و برای پسر دو گوسفند در عقیقه ذبح شود اولا واجب نیست و بلکه مستحب است و نیز لازم نیست که حتما برای پسر دو گوسفند قربانی شود، ثانیا این حکم بدلیل احکام خاص متعلق به مردها است! زیرا مردها نه تنها در عقیقه بلکه در میراث و شهادات و دیه نیز دوبرابر زنان محسوب می شوند و البته این به معنای ظلم در حق زنان نیست زیرا مردها دربرابر آن احکام صادره مسئولیت بیشتری خواهند داشت و در قیامت نیز بیشتر موردبازخواست قرار می گیرند، لذا امکانات بیشتر مسئولیت و جوابگویی بیشتر را بدنبال خواهد داشت. و این بدین معناست که مردها وظیفه ی خطیری بر دوش دارند.
- قربانی واجب یا سنت بودنش
قربانی کردن سنت موکده می باشد و جز در دو مورد قربانی واجب نمی گردد :
الف) کسی که قربانی را بر خود نذر کرده است واجب است که قربانی کند به عبارتی کسی که نذر کرده است قربانی کند قربانی کردن بر او واجب است .
ب) کسی که بگوید : هذه لله یا بگوید هذه اضحیة . ( یعنی این حیوان از آن خداست یا این حیوان قربانی اوست ) . پس بر او واجب است آن را قربانی کند .
- حیوانات جایز و ناجایز برای قربانی
قربانی فقط از سه حیوان شتر و گاو ( من جمله گاو میش ) و گوسفند ( و بز ) درست و جایز است و از غیر این سه حیوان کفایت نمی کند .
همچنین قربانی کردن حیوان اخته شده نیز اشکالی ندارد .
حیواناتی که برای قربانی درست نیستند:
یکی از شرایط حیوان قربانی، خالی بودن آن از عیب است، پس قربانیکردن حیوانیکه دارای عیب ظاهری باشد،که موجب لاغر شدنشگردد، نه عیب کوچک، جایز نیست مانند عیوب زیر:
1- حیوان بیماری که بیماریش آشکار باشد.
2- حیوان کوری که کوریش آشکار باشد.
3- حیوان لنگ که لنگی آن آشکار باشد.
4- حیوانیکه از شدت لاغری مغزش آسیب دیده باشد و دیگر چاق نشود.
5- حیوانی که گوشش بریده شده یا شاخش شکسته باشد.
و حیواناتیکه دارای عیوب زیر هستند همین حکم را دارند: حیوانیکه دندانهای بزرگ او از ریشه افتاده باشد وحیوانیکه پوست شاخش شکسته و حیوانیکه چشمش نمیبیند و حیوانی کهگیج باشد و دور خود بگردد و نچرد و حیوان گر که گری آن فراوان باشد. و حیوان گنگ و بیدم و آبستن و حیوانی بدون گوش آفریده شده یا نیمهگوشش رفته باشد یا نشیمنگاهش “دوالیه”اش رفته باشد. و اقوال شافعیه اینست که حیوان که دوالیهاش و پستانش و دمش بریده شده باشد چون یک قسمت خوردنی را از دست داده است کفایت نمیکند. و امام شافعی گفته است درباره دندانها چیزی از پیامبر صلی الله علیه و سلم در خاطر نداریمکه روایت شده باشد.
- از جمله بدعت های قربانی
بعضی از مردم خون قربانی را به دیوار می مالند چنین چیزی بدعت است و به هیچ عنوان جایز نیست و اگر شخص از این عمل انتظاری داشته باشد عملش شرک می باشد .
- ذبح برای غیر الله به قصد شفا شرک اکبر می باشد
ذبح و قربانی حیوان برای غیر الله به قصد شفا و یا برای هدفی دیگر شرک اکبر است و انجام دهنده ی آن از اسلام خارج می گردد .
- اذیت کردن حیوان جایز نیست
اصل در اسلام این است که چهارپایان محترم اند و نباید با سوراخ یا داغ یا پاره کردن بخشی یا تمام گوش مورد آزار و اذیت قرار گیرند؛ مگر آن که به این کار نیاز باشد. مثل این که بخواهد آن را با داغ کردن در غیر چهره و یا شکافتن کوهان شتری که به عنوان قربانی برده می شود، علامت گذاری نماید تا برای او و یا دیگران مشخص شود. اینجاست که در این صورت اشکالی ندارد.
- روش های نادرست ذبح
آن چه مایه تأسف است و باید از آن دوری شود؛ روشهایی است که امروزه در بیشتر کشورهای خارجی در ذبح حیوانات از آن استفاده می شود. در این کشورها قبل از ذبح،حیوان در معرض انواع شکنجه قرار می گیرد. چنان که قبل ذبح سر آن را شوک الکتریکی می دهند تا بی حسّ شود. سپس قلاب هایی آن را در حالی که زنده است وارونه می کنند. بوسیله برق به کارخانه های ذبح و بسته بندی برده می شود. آنجا افرادی آن را ذبح می کنند. از جمله شکنجه کردن حیوان این است پرهای مرغها و پرندگان را در حالی که زنده اند می کَنند یا آن را در آب خیلی داغ فرو می برند. برای دور کردن پرهایش به آن در حالی که زنده است بخار می دهند. می گویند که این گونه ذبح آن راحت تر است.
این کارها به دستور شریعت اسلامی که باید با حیوانات به خوبی رفتار شود مخالف است. هر عملی که مخالف شریعت باشد تعدّی و ستم محسوب می شود و انجام دهنده آن مورد بازخواست قرار می گیرد.
والله اعلم