رد اینکه می گویند نوروز یک جشن باستانی است و ربطی به دین ندارد و یک نوع دید و بازدید و شادی است و اسلام با شادی مخالف نیست

الاعتصام و ابومحمد

برخی می گویند : نوروز همان صله رحم , دید و بازدید و ... است

باید گفت که این دلیل نمی شود عزیزان . اگر قرار باشد این دلیل را بپذیریم پس باید سایر جشن ها کفار مانند جشن حرام بودایی های چین به نام کنفشیوس و سایر اعیاد و مناسک کفار را برای مسلمانان ساکن آن سرزمین ها بپذیریم زیرا این ها هم جشن هستند و دید و بازدید هستند در صورتیکه همه ی مسلمانان این اعیاد و جشن ها را رد می کنند و نمی پذیرند زیرا اینها جشن های کفار هستند . و اجماع امت بر عدم جواز آنهاست .

و پیامبر صلی الله علیه و آله وسلم می فرمایند :

" من تشبه بقوم فهو منهم "
" هر کس خود را شبیه قومی کند از آنان است "

قرار بر این نیست که هرکس مسلمان شد اسلام نیز مراسمش را یپذیرد و با تشکیلات آبا و اجداد و بتکده اش وارد اسلام شود 

 

" قول صحابی "

روی عن عبد الله بن عمر رضی الله عنهما أنه قال : من مر ببلاد الأعاجم فصنع نیروزهم ومهرجانهم وتشبه بهم حتی یموت وهو کذلک , حشر معهم یوم القیامة.

از عبدالله ابن عمر رضی الله عنهما وارد شده است که فرمودند :
اگر شخصی به شهرهای عجم ها ( ایرانیان وغیره) سفر کرد ومانند آنها در نوروز وعیدهایشان شرکت کرد (مراسم هایشان را گرامی داشت) و به انان شباهت نمود و بر همین وضعیت باقی ماند تا از این دنیا رفت پس روز قیامت همراه انان حشر خواهد شد. 
(ابن قیم، اسناده صحیح)

 

 " قول ائمه اهل سنت "

امام ذهبی رحمه الله میگویند؛
" أما مشابهة الذِّمة فی المیلاد ، والخمیس ، والنیروز ، فبدعة وحشة"

شباهت با کفار در عید میلاد وپنچ شنبه ( که از عید نصاری محسوب می شود ) وعید نوروز از جمله بدعتهای دور از اسلام بشمار می رود .
(التمسک بالسنن والتحذیر من البدع)

" قول مشایخ "

قال قاضی خان رحمه الله: رجل اشتری یوم النیروز شیئا لم یشتره فی غیر ذلک الیوم : إن أراد به تعظیم ذلک الیوم کما یعظمه الکفرة یکون کفرا , وإن فعل ذلک لأجل السرف والتنعم لا لتعظیم الیوم لا یکون کفرا . وإن أهدی یوم النیروز إلی إنسان شیئا ولم یرد به تعظیم الیوم , إنما فعل ذلک علی عادة الناس لا یکون کفرا . وینبغی أن لا یفعل فی هذا الیوم ما لا یفعله قبل ذلک الیوم ولا بعده , وأن یحترز عن التشبه بالکفرة".

قاضی خان رحمه الله میگویند:
شخصی چیزی را فقط در روز نوروز می خرد وآن چیز را در غیر از آن روز نمی خرد اگر نیتش تعظیم آن روز باشد همانگونه که کفار آن را تعظیم می کنند کفر خواهد بود واگر به قصد ترفه باشد کفر بشمار نمی رود واگر هدیه ی به شخصی داد نه بقصد بزرگداشت آن روز فقط به قصد عادت وتقلید مردم انجام داد کفر نخواهد بود وشایسته است آن فعل را درآن روز انجام ندهد واز مشابهت با کفار بپرهیزد.
(فتاوی الخانیه)

 

" سایر دلایل "

از آنجایی که در نوروز و هنگام تحویل سال مجوسیان و کفار به گرامیداشت و تجلیل آن می پردازند بهتر این است که مسلمانان در این روز بیرون نشوند تا سیاهی مجوسیان زیاد نشود و این اعمال خرافی مخالف اسلام کم رنگ تر و کم رنگ تر شوند تا ان شاءالله از بین بروند .

در حدیثی پیامبر صلی الله علیه و آله وسلم می فرمایند :

" آنچه نسبت به آن شک داری آن را رها کن و به آنچه یقین داری آن را بگیر "
همه ما می دانیم که امروز در میان مردم و حتی برخی از علما در مورد نوروز اختلاف است که آیا جواز دارد یا ندارد لذا حدیث پیامبر و تقوا حکم می کند که ترک آن بهتر است تا مبادا در حرام بیفتیم زیرا یقین بر این است که ترک آن گناه ندارد اما در مورد انجام آن شک است پس برای اینکه در حرام نیفتیم بهتر این است که ترک کنیم و این به تقوا نزدیک تر است .

و روز اول سال هیچ تفاوتی با روز قبلش ندارد بلکه اگر کسی نداند که امروز روز اول سال است آن را با فصل زمستان تشخیص هم نمی دهد و در این روز هیچ اتفاق خاصی هم به خاطر نوروز بودن برای زندگی ما نمی افتد لذا برای اینکه مبادا در حرام بیفتیم بهتر این است که ترک شود .

الله از شما راضی باشد

 

 و اما در ارتباط با اینکه می گویند حدیث مورد اشاره پیامبر دارای لفظ نوروز نیست باید گفت که اگر به کتب تاریخ مراجعه فرمایید متوجه خواهید شد که در آن زمان که پیامبر صلی الله علیه و آله وسلم آنها را از شادی در آن روز نهی کردند هنگام تجدید سال و شادی مجوسیان بود . اصحاب رضی الله عنهم هم مانند شاگردانی بودند که از پیامبر صلی الله علیه و آله وسلم درس اسلام را یاد می گرفتند لذا آنها گفتند ما قبل از اسلام جشن می گرفتیم و پیامبر برای شان آموختند که الله به جای این دو روز دو روز دیگر را برای شما قرار داده است که عید فطر و قربان است و اصحاب هم با جان و دل قبول کردند.

صلی الله علیه و علی آله و صحبه وسلم
رضی الله عنهم و رضوا عنه

والله تعالی اعلم

نظر دهید