" رمضان و احکام آن " (14)

الاعتصام

" رمضان و احکام آن " (14)


95- اگر کسی با همسرش جماع کند بگونه ایکه دخول صورت پذیرد ولی انزال نکند، باز این عمل در حکم جماع است و بر او لازمست تا علاوه بر قضای روزه اش کفاره هم بدهد، که کفاره آن عبارتست از روزه گرفتن دو ماه متوالی.. زیرا احکام بر جماع کردن مترتب هستند نه بر انزال کردن .

96- بانوان محترم دقت فرمایند اگر قبل از خونریزی ماهیانه، لکه های تیره مشاهده می کنند اگر این لکه های تیره از مقدمات حیض باشد، پس این خود حیض است، و این امر بوسیله ی ناراحتی و درد شکم که معمولاً بر حائض وارد می آید شناخته می شود. اما اگر این لکه های تیره بعد از حیض باشد پس او باید منتظر بماند تا تمام می شود زیرا تیرگی بعد از حیض نیز جزو حیض شمرده می شود، بدلیل گفته ی عایشه رضی الله عنها « لَا تَعْجَلْنَ حَتَّى تَرَیْنَ الْقَصَّةَ الْبَیْضَاءَ» یعنی: عجله نکنید تا آنکه قصة بیضاء (مایع سفید) را ببینید (که منظور وی از آن، پاک شدن از حیض بود)».

بر این اساس اگر بر شما روشن شود که این تیرگی از مقدمات حیض است پس باید از همان لحظه از نماز خواندن و روزه گرفتن پرهیز کنید، و اگر در این حالت روزه ای گرفته باشید باید آنرا بعد از رمضان قضا نمایید.
" ابن عثیمین رحمة الله علیه , رسالة الدماء الطبیعیة 59. "

97- هرگاه زنی در حیض افتاد؛ اصل بر بقای حیض است تا آنکه به یقین تمام شدن آنرا دریابد، و اگر شک داشته باشد که آیا حیض تمام شده یا خیر: برای وی جایز نیست که نماز بخواند یا روزه بگیرد زیرا اصل بر بقای حیض است .

98- لذا طبق مورد بالا اگر زنی روزه گرفت درحالیکه قبل از اذان صبح شک داشت که آیا از حیض پاک شده یا خیر، و هنگامی که صبح شد دید که او پاک شده است روزه او منعقد نشده، و قضای آنروز بر وی لازم است، زیرا اصل بر بقای حیض است، و روزه گرفتن وی با اینکه بر پاک شدن یقین نداشته، در حقیقت (به معنای) انجام عبادتی همراه با شک در صحت آن است، و این امر انعقاد آنرا منع می کند.
"مجموع فتاوى ابن عثیمین" فتاوى الصیام (107، 108)."
و ام المومنین عایشه رضی الله عنه زنان را امر می کرد که عجله نکنند تا آنکه در پاک شدن خود یقین حاصل می کنند .
"إرواء الغلیل" (1/218)."

99- استفاده از دارو برای افتادن در حیض در ماه رمضان دو حکم دارد :
اول: اگر زنی برای افتادن در حیض نیاز به مصرف دارو دارد، به این دلیل که جز با مصرف آن دارو اصلاً خون حیض از وی جاری نمی شود و یا آنکه بصورت طبیعی و منظم در حیض نمی افتد، در این حالت ایرادی ندارد که از آن دارو استفاده نماید تا خون حیض جاری گردد. و بعد از افتادن در حیض بایستی تا هنگام پاک شدن از انجام نماز و روزه خودداری کند، در عوض پس از ظاهر شدن نشانه ی پاکی غسل کرده، و سر فرصت روزه هایش را قضا نماید ولی احتیاجی به قضای نماز نیست.
امام نووی رحمة الله علیه , المجموع " ( 3 / 10 ) "

دوم: اگر زنی به قصد خوردن روزه هایش یا فرار از روزه گرفتن دارویی را مصرف کند تا در حیض بیفتد، این عمل او حرام و گناه است.
امام مردوای رحمة الله علیه , "الإنصاف" (1/273).

والله اعلم

نظر دهید