" رمضان و احکام آن " (6)

الاعتصام

" رمضان و احکام آن " (6)
 
40- در روز عید فطر روزه گرفتن حرام است، اما در روز دوم یا سوم از ماه شوال روزه گرفتن حرام نیست، و می توان روزه سنت یا قضاء گرفت.
 
41- در سه روز بعد از روز عید قربان جایز نیست روزه گرفت، زیرا سه روز بعد از روز عید قربان را ایام التشریق گویند و پیامبر صلی الله علیه وسلم نهی کرده اند که کسی در ایام التشریق روزه باشد.(مسلم 1141)
 
42- اگر کسی فراموش کرده باشد که چند روز از رمضان را روزه نگرفته است، و مثلا شک دارد که آیا هفت روز است یا شش روز؟! در اینحالت کافیست که فقط شش روز را روزه بگیرد، زیرا اصل بر برائت ذمه است، البته برای احتیاط بهتر است که هفت روز را روزه بگیرد، تا از تبرئه نفس خود یقین حاصل کند.
 
43- اگر اصلا تعداد آنروزها را به خاطر نیاورد و بر اعدادی هم شک نداشت، در اینحالت بر اساس گمان و ظن خود مقدار آنها را تخمین زند و همان تعداد را روزه باشد تا ان شاءالله نفس وی از آن تبرئه شود.
 
44- روزه گرفتن در روز یوم الشک جایز نیست، چنانکه ترمذی و نسائی از عمار بن یاسر رضی الله عنه روایت کرده اند که گفت: « مَنْ صَامَ الْیَوْمَ الَّذِی یَشُکُّ فِیهِ النَّاسُ فَقَدْ عَصَى أَبَا الْقَاسِمِ صَلَّى اللَّهُ عَلَیْهِ وَسَلَّمَ». ترمذی (686) و نسائی (2188).
یعنی: هرکس روزی را که مردم در (رمضان بودن آن) شک دارند روزه بگیرد، براستی که از ابا القاسم صلی الله علیه وسلم سرپیچی کرده است.
 
45- روزه گرفتن در روز یوم الشک برای کسی که عادت به روزه گرفتن دارد مثلا روزهای دوشنبه و پنجشنبه را روزه می گیرد اگر این روزها در روز یوم الشک قرار گرفت تنها برای این شخص جایز است .
 
46- اگر روزه گرفتن برای چنین کسی در یوم الشک جایز باشد، به طریق الاولی برای کسی که قضای رمضان دارد یا روزه نذر یا کفاره دارد جایز است تا روزه ی قضا , نذر یا کفاره خود را در یوم الشک بگیرد قبل از آنکه وارد رمضان جدید شود، زیرا گرفتن این روزها واجب است .
 
47- بر زن واجب است روزه هایی را که از رمضان خورده است قضاء کند هرچند که بدون اجازه شوهرش باشد، و در روزه واجب اجازه گرفتن از شوهر مشروط نشده است .
 
48- برای کسی که روزه واجب می گیرد (مانند روزه رمضان یا قضاء یا کفاره یا نذر) شرعا جایز نیست که بدون عذر شرعی مانند مسافرت یا بیماری و یا حاملگی.. روزه اش را بخورد و مانند روزه ی سنت در شکستن یا تکمیل کردن آن مختار نیست .
 
49- اگر کسی در روزه غیر رمضان جماع کند مانند روزه قضاء یا نذر و یا غیر آنها، کفاره ای ندارد، و تنها باید آن روز را جبران نماید و این رأی جمهور علما است .
 
50- مرد نیز به دلیل آنکه موجب باطل شدن روزه واجب همسرش شده است مرتکب عمل غیر شرعی شده است، چرا که همسرش روزه واجب را قضا می کرد و در روزه واجب اجازه شوهر لازم نیست، پس بر هر دوی شما واجب است که توبه کنید، و از این عمل غیر شرعی نادم و پشیمان شوید، و دیگر چنین عملی را انجام ندهید. اما زن باید علاوه بر توبه روزه آن روز را نیز قضا نماید .
 
 
والله تعالی اعلم

نظر دهید