" رمضان و احکام آن " (2)

الاعتصام

" رمضان و احکام آن " (2)

9- حدیث صحیحی که می گوید : "در ماه رمضان دروازه های بهشت باز شده و دروازه های دوزخ بسته می شود و شیاطین به بند کشیده می شوند" دلیل بر این نیست که هرکس در ماه رمضان وفات کند بدون حساب به بهشت داخل شود بلکه معنای آن این است که :
فرصت انجام کارهای نیک در ماه رمضان برای کسانی که طالب بهشت هستند زیاد شده، و چون شیاطین محدودتر می شوند پس انجام معاصی و گناهان هم در این ماه کمتر می شود.

10- تنها کسانی بدون حساب وارد بهشت می شوند که پیامبر صلی الله علیه وسلم در فرموده اش آنها را چنین وصف کرده: «هُمِ الَّذِینَ لا یَسْتَرْقُونَ، ولا یکتوون، ولا یتطیرون، وَعَلَى رَبِّهِمْ یَتَوَکَّلُونَ» روایت مسلم.

یعنی: آنها کسانی هستند که نه طلب رقیه خواندن می کنند و نه داغ و نه فال بد می‌کنند، و بر الله توکل می‌نمایند.

11- اجر حسنات و جرم گناهان در رمضان بیشتر است . به عبارتی حسنات و سیئات در زمانها و مکانهای با فضیلت افزایش می یابند، ولی تفاوتی بین افزایش حسنات و افزایش سیئات وجود دارد؛ به اینصورت که: افزایش حسنات هم از لحاظ کمی است و هم از لحاظ کیفی؛ و مراد از کمی: یعنی یک حسنه به ده برابر یا بیشتر تبدیل می شود، و مراد از کیفی: یعنی ثواب هر حسنه (به تنهایی) بزرگتر و بیشتر از اوقات معمولی می شود.

اما افزایش در سیئات فقط از لحاظ کیفی است؛ یعنی گناه آن بزرگتر و مجازات آن شدیدتر از اوقات معمولی خواهد شد، اما یک سیئه و گناه به چند برابر تبدیل نمی شود و همان یک گناه درنظر گرفته می شود. و این از فضل باری تعالی است که یک حسنه را به ده حسنه یا بیشتر تبدیل می کند ولی یک گناه را همان یک گناه درنظر می گیرد. والحمدلله..

12- رسول خدا صلی الله علیه وسلم در دهه آخر ماه رمضان تلاش بیشتری در نمازخواندن و قرائت قرآن و دعا خواندن می کردند که در دیگر روزهای سال چنین تلاشی نداشتند.

13- پیامبر صلی الله علیه وسلم بر قیام شب قدر از روی ایمان و نیت کسب ثواب، انگیزه و علاقه زیادی داشتند، چنانکه از ابوهریره رضی الله عنه روایت است که پیامبر صلی الله علیه وسلم فرمودند: «من قام لیلة القدر إیماناً واحتساباً غفر له ما تقدم من ذنبه». رواه الجماعة إلا ابن ماجه.

یعنی: « کسی که ماه رمضان را با ایمان و به نیت کسب ثواب قیام (شب زنده داری) کند؛ گناهان گذشته اش بخشیده می شود».

14- از افضلترین دعاهایی که در شب قدر خوانده می شود، دعایی است که پیامبر صلی الله علیه وسلم به عایشه رضی الله عنها یاد دادند و آن دعای زیر است :
" اللهمَّ إنّک عفُوُّ تُحبُّ الْعَفْو فاعْف عَنی "

15- احتمال اینکه شبهای فرد دهه آخر رمضان شب قدر باشد از دیگر شب ها بیشتر است.

والله تعالی اعلم

 

 

نظر دهید