حکم کسی که فکر می کند علت عقب ماندگی مسلمانان تمسک به دین است , چیست ؟

الاعتصام

(سوال) حکم کسی که فکر می کند علت عقب ماندگی مسلمانان تمسک به دین است , چیست ؟

(جواب) در جواب می گوییم مطرح کننده ی چنین نظریه و سؤالی یا ضعیف الایمان و یا اصلاً فاقد ایمان است و از تاریخ هم بی خبر است و از اسباب دریافت کمک و نصرت از الله تعالی بی اطلاع است؛ (این بیچاره) نمی داند که عامل اصلی موفقیت، پیروزی، عزت وسر بلندی مسلمانان صدر اسلام پیروی از دستورات الله تعالی و رسول الله صَلَّى اللَّهُ عَلَیْهِ وَسَلَّمَ  و عمل به شریعت بوده است.

برخی بر این عقیده اند که علت پیشرفت غربی ها در زمینه ی علوم و فنون توجه آنان به علم ودانش مسلمانان صدر اسلام بوده است؛ متأسفانه چون مسلمانان از عمل به دین باز ماندند، و در مسایل اعتقادی، عملی وقولی از اصل دین فاصله گرفتند، در نتیجه بجای پیشرفت، سیر قهقرایی و عقب ماندگی نصیب آنان شد و از پیشرفت باز ماندند.

ما یقین داریم و الله را گواه می گیریم، اگر در دین به روش اسلاف و نیاکان خود برگردیم دوباره عزت ، کرامت و پیروزی  نصیب ما خواهد شد، از همین رو زمانی که ابوسفیان رَضِیَ اللَّهُ عَنْهُ با هِرََقل« پادشاه روم» (که روم در آن زمان یکی از دولت های بزرگ بود) در مورد پیامبر صَلَّى اللَّهُ عَلَیْهِ وَسَلَّمَ  و اصحابش گفتگو می کرد، پادشاه روم خطاب به ابوسفیان رَضِیَ اللَّهُ عَنْهُ گفت: اگر آنچه را که گفتی، حقیقت داشته باشد، روزی فرا رسد که همین فرد جای پای مرا تصرف کند،چون ابوسفیان و همراهانش از مجلس«هِرَقل»پادشاه روم خارج شدند، ابوسفیان رَضِیَ اللَّهُ عَنْهُ خطاب به دوستانش گفت: دین ابن ابی کبشه(محمد)چنان پیشرفت کرده که پادشاه زرد پوستان(روم)نیز از آن به وحشت افتاده است.» بخاری (7،2941) مسلم (1773).

فناوری و صنعتی که غرب به آن دست پیدا کرده است،دین اسلام مانع رسیدن به آن نیست؛ اما متأسفانه ما مسلمانان دین و دنیا را از دست  داده ایم وگرنه(دستورات) دین اسلام تعارضی با پیشرفت امور مادی و دنیوی ندارد، بلکه اگر ما خوب بیندیشیم متوجه می شویم که اسلام بدان ترغیب نموده است.

 الله تعالی در قرآن می فرماید:« وَأَعِدُّوا لَهُمْ مَا اسْتَطَعْتُمْ مِنْ قُوَّةٍ وَمِنْ رِبَاطِ الْخَیْلِ تُرْهِبُونَ بِهِ عَدُوَّ اللَّهِ وَعَدُوَّکُمْ »[انفال:60]

( برای (مقابله با ) آنان تا آنجا که می توانید نیروی(مادی ومعنوی ازجمله) اسب های ورزیده آماده سازید تا بوسیله ی آن دشمن الله تعالی ودشمن خویش را بترسانید).

الله تعالی می فرماید:« هُوَ الَّذِی جَعَلَ لَکُمُ الأرْضَ ذَلُولا فَامْشُوا فِی مَنَاکِبِهَا وَکُلُوا مِنْ رِزْقِهِ وَإِلَیْهِ النُّشُورُ (15)»[ملک:15]

 (الله تعالی همان کسی است که زمین را برای شما رام کرده است، در اطراف و جوانب آن راه بروید و از رزق الله تعالی بخورید و به سوی او حشر می شوید).

الله تعالی می فرماید:« هُوَ الَّذِی خَلَقَ لَکُمْ مَا فِی الأرْضِ جَمِیعًا »[بقره:29]

(او همان کسی است که همه آنچه را که در زمین است برای شما آفریده است).

الله تعالی می فرماید:« وَفِی الأرْضِ قِطَعٌ مُتَجَاوِرَاتٌ »[رعد:4]

( در روی زمین قطعه زمین هایی در کنار هم قرار دارد(که هر یکی شایسته ی یک محصولی است).

بسیاری از آیات قرآن به صراحت اعلام می دارد که انسانها در امور مادی و دنیوی تلاش و فعالیت کنند و نفع ببرند. اما متوجه باشند که پیشرفت در امور مادی مسئله ای است که بستگی به خودشان دارد و سود و زیانش به پای خود آنان است نه به حساب دین. ملت های کفرپیشه از اساس کافر هستند و دیانتی که مدعی آن هستند مساوی با الحاد و بی دینی است.

الله تعالی می فرماید:« وَمَنْ یَبْتَغِ غَیْرَ الإسْلامِ دِینًا فَلَنْ یُقْبَلَ مِنْهُ »[آل عمران:85]   

  (هرکس دینی غیر از دین اسلام را جستجو کند آن دین هرگز از او پذیرفته  نمی شود).

 اهل کتاب(یهود ونصاری) هر چند که نسبت به بقیه ادیان و مکاتب عقیدتی از امتیازاتی برخوردار هستند اما به نسبت آخرت، آنان ودیگران یکسان هستند. بنابراین رسول الله صَلَّى اللَّهُ عَلَیْهِ وَسَلَّمَ  قسم یاد فرمودند: هر فردی از این امت چه یهودی وچه نصرانی که خبر رسالت  محمد صَلَّى اللَّهُ عَلَیْهِ وَسَلَّمَ  به او برسد و ایمان نیاورد وارد آتش جهنم می شود.» مسلم (153).

بجز پیروان دین اسلام پیروان بقیه ی ادیان اعم از یهود و نصاری و دیگران همه کافر هستند!

اما در مورد این مسئله که مناطق سرزمین های کفار دائماً پرباران وحاصلخیز هستند باید گفت که این امتحان و آزمایش الهی است و آنان را از نعمت ها و خوبی ها در همین دنیا بهره مند ساخته است.

روزی عمر(رضی الله عنه)پیامبر صَلَّى اللَّهُ عَلَیْهِ وَسَلَّمَ  را دید که بر حصیری خوابیده است و اثر حصیر بر پهلوی پیامبر صَلَّى اللَّهُ عَلَیْهِ وَسَلَّمَ  نقش بسته بود، عمر با دیدن این وضعیت به گریه افتاد و خطاب به پیامبر صَلَّى اللَّهُ عَلَیْهِ وَسَلَّمَ  گفت: فارس و روم در ناز و نعمت بسر می برند، درحالی که شما ای رسول خدا این گونه زندگی می کنید؟! پیامبر صَلَّى اللَّهُ عَلَیْهِ وَسَلَّمَ  در جواب فرمود:[ أَوَ فِی شَکٍّ أَنْتَ یَا ابْنَ الْخَطَّابِ ، أُولَئِکَ قَوْمٌ عُجِّلَتْ لَهُمْ طَیِّبَاتُهُمْ فِی الْحَیَاةِ الدُّنْیَا]

«ای پسر خطاب، آیا تو در شک و تردید هستی؟. اینها ملتی هستند که(الله تعالی) خوبی ها را در دنیا نصیبشان کرده است.» بخاری (2468،5191).

این ملت های بی خبر از دین، سرانجام، گرفتار خشکسالی، مصیبت،  زلزله و تند بادهایی می شوند که بر همگان معلوم است. همواره این نوع خبرها در روزنامه ها و اخبار رادیو و تلویزیون پخش می شود. اما  این سؤال کننده، از دیدن حقیقت کور است و الله تعالی بصیرت را از او گرفته است، واقعیت ها را نمی بیند. من به او سفارش می کنم قبل از مرگ توبه نموده  و این تصورات را از خود دور کند و بداند که عزت و کرامت و سروری برای ما مسلمانان زمانی حاصل می شود که کاملاً به تعالیم دین اسلام برگردیم و در گفتار و کردار مسلمان واقعی باشیم و یقین داشته باشیم که کفار بر باطل و از حق دور هستند و سر انجام جایگاهشان جهنم خواهد بود زیرا الله تعالی و رسول به ما چنین خبر داده اند. اگر امروز ما می بینیم کفار در رفاه و آسایش و ناز نعمت به سر می برند یقین بدانیم که الله تعالی می خواهد آنان را مورد آزمایش قرار دهد و نعمت ها وخوبی ها را در همین دنیا به آنان ارزانی می دارد. و چون از دنیا رفتند و هلاک گشتند و سرازیر جهنم شدند، جز حسرت وپشیمانی و درد و رنج نصیبشان نخواهد شد، بالاخره باید پذیرفت خوشی کفار از حکمت های الهی است.

کفار ملتی هستند که از عذابهای الهی همچون زلزله، تند بادها وعذابهای آسمانی و زمینی عبرت نمی گیرند و تسلیم فرمان های الهی نمی شوند؛ ما هم از الله تعالی می خواهیم این سؤال کننده را از نعمت هدایت و فهم حق و همه ما را نیز از فهم و بصیرت دینی برخوردارسازد.

(شیخ ابن عثیمین، الفاظ و مفاهیم فی میزان الشریعۀ ص:(4-9).

والله تعالی اعلم

نظر دهید