الاعتصام
(سوال) خدا را چه کسی خلق کرده؟!!
(جواب) باید دانست که انسان دارای علم محدودی است و الله تعالی است که عالم مطلق است و لذا ما بر بسیاری از حقایق علم نداریم و دست و پازدن در اکثر آن حقایق بی نتیجه است و بهتر است کنجکاوی بیش از حد نکنیم.
از طرفی باید معنای خالق و مخلوق را درک کرد. خالق کسی است که خلق کننده است یعنی فقط خلق می کند و مخلوق کسی است که فقط خلق شده است.
حال الله تعالی خالق است و بقیه غیر او همگی مخلوقند. از انسانها گرفته تا کهکشانها و اتم و الکترون، بنابراین اگر قرار باشد بگوییم که الله تعالی هم منشاءی داشته است در اینصورت دیگر صفت خالق از وی ساقط می شود زیرا دیگر او خالق نیست و بلکه او نیز مخلوقی است و بنابراین شایسته خدایی نخواهد بود.
لذا مطرح کردن این سوال که ؛خداوند از کجا و چی خلق شده، از اساس غلط است. ( یعنی این سوال: چه کسی خالق را خلق کرده است؟!) زیرا سوال در مورد خلق خالق بی معناست و سوال در مورد خلق مخلوق رواست.
و نتیجه می گیریم که اول و آخر الله تعالی است و اوست که ازلی بوده و ابدی است یعنی هرگز کسی او را از ابتدا بوجود نیاورده و هرگز فنایی بر او چیره نخواهد شد.
یک نکته مهم و آن اینکه، ازل به معنی ابتدا نیست زیرا ازل از مفهوم زمان خارج است و خود زمان مخلوق الله تعالی است . ولی ابتدا در معنای زمان داخل می شود یعنی زمانی که هیچ چیزی نبوده و از آن زمان ابتدا در نظر گرفته می شود. ولی الله تعالی ازلی است یعنی زمانی برای او بکار نمی برند.
سوال کننده محترم را توصیه می کنیم که در مورد مسائلی که انسان بدانها احاطه ندارد زیاد داخل نشود زیرا موجب هلاکت آدمی خواهد شد. چراکه از جمله ابزارهایی که شیطان توسط آن فرزندان آدم را به گمراهی می کشاند، ایجاد تزلزل در عقیده بوسیله القاء شکوک و شبهات است. رسول الله صلی الله علیه وسلم از برخی از این گونه شبهات ما را بر حذر داشته است. در بخاری و مسلم از ابو هریره رضی الله عنه روایت شده که رسول الله صلی الله علیه وسلم فرمود:
«یأتی الشیطان أحدکم فیقول: من خلق کذا وکذا؟ من خلق کذا؟ حتى یقول: من خلق ربک؟ فإذا بلغه فلیستعذ بالله ولیْنتهِ». بخاری؛ شماره: 32770.
یعنی: شیطان پیش شما می آید و می گوید: فلان چیز را چه کسی آفریده است؟ فلان چیز را چه کسی آفریده است؟ تا باینجا می رسد که می گوید: چه کسی پروردگار شما را آفریده است؟ هرگاه انسان با چنین سؤالی مواجه شد از شرارت شیطان به خدا پناه جوید و سعی کند تا شکار چنین وسوسه ای نشود».
بنابراین بهتر است برای حفظ ایمان خود از پرداختن به مسائلی که در محدوه علم و قدرت درک بشر نیستند صرف نظر نمود.
و کسانی که با چنین سوالاتی مواجه هستند به طور شدید از سوی شیطان در حال وسوسه هستند لذا به سوی الله توبه نمایید و هر وقت چنین با چنین سوالی رو به رو شدید بگویید :
" آمنت بالله و رسوله "
والله تعالی اعلم