آیا خروج خون از بینی موجب نقض وضو می شود؟

الاعتصام

(سوال) آیا خروج خون از بینی موجب نقض وضو می شود؟

(جواب) خیر , خروج خون از بدن (به جز از طریق مقعد و آلت) کم یا زیاد، از طریق زخم یا حجامت باشد، موجب باطل شدن وضو نمی گردد. و این مذهب امام مالک و شافعی است، ولی امام ابوحنیفه می گوید که وضو باطل می شود و در مذهب حنابله هرگاه خون خارج شده زیاد باشد، وضو باطل می گردد.

ولی قول امام شافعی و امام مالک ارجح و صحیح تر است زیرا:

1- تمامی احادیثی که در مورد واجب شدن وضو بر اثر خروج خون آمده اند، هیچ کدام صحیح نیستند.

2- اصل بقای وضو است مگر آنکه نص یا اجماع بر نقض آن دلالت داشته باشد.

3- حسن بصری رحمه الله گفته است‌: «ما زال المسلمون یصلون فی جراحاتهم» [‌مسلمانان همواره با جراحاتی ‌که برمی‌داشتند، نماز می‌گزاردند]‌‌‌. بخاری آنرا روایت‌ کرده است‌، و گفته است‌: "‌‌ابن عمررضی الله عنهما، ‌کورکی را فشار داد و از آن خون برون پرید و بعد از آن وضو نگرفت‌. و ابن ابی اوفی همراه با آب دهان‌، خون را دور انداخت و به نماز خود ادامه داد. و عمر بن خطاب در حالی نماز می‌خواند که خون از زخمش بیرون می‌آمد. و عباد بن بشر در حالیکه نماز می‌خواند، چند تیر به وی اصابت‌ کرد و به نماز خود ادامه داد"‌‌. ابوداود و ابن خزیمه و بخاری بصورت تعلیق‌، آنرا روایت کرده‌اند.

4- چون پیامبر صلی الله علیه وسلم حجامت کرد و نمازش را خواند و وضو نگرفت، وتنها جای حجامت و خون گرفتگی را شست. و روایت شده است که: چون دو مرد از یاران پیامبر صلی الله علیه وسلم در غزوه «ذات الرقاع» از مسلمانان حراست و پاسداری می کردند یکی از آنان به نماز ایستاد و مردی از کافران به سوی وی تیری انداخت و او تیر را بیرون کشید و نمازش را خواند در حالیکه خونش روان بود، و سپس پیامبر صلی الله علیه وسلم از آن اطلاع پیدا کرد و آن را انکار ننمود. و چون چیزی که از دو مجرای پیش و پس بیرون می آید خصوصیتی دارد که در غیر آنها یافت نمی شود.



والله اعلم

نظر دهید