الاعتصام
(سوال) حکم کسی که عملی را جهت رضای خدا انجام دهد و بگوید: مردم هم ذکر خیر مرا می گویند ؟
(جواب) در حقیقت این امر نیرنگ شیطان برای باطل کردن عمل شخص است، زیرا ریا موجب باطل شدن عمل خواهد شد و ثوابش از بین می رود، و علاوه بر آن ریا نوعی از شرک اصغر است که بعنوان آفت عبادت تلقی می شود و هر مسلمانی باید از ریا دوری کند تا خسارتمند نشود.
و پیامبر صلی الله علیه وسلم می فرماید: «إِنَّمَا الأَعْمَالُ بِالنِّیَّاتِ، وَإِنَّمَا لِکُلِّ امْرِئٍ مَا نَوَى». بخاری (1) و مسلم (1907) .«قبولی اعمال به نیتها بستگی دارد، هر کس آنچه را که نیت میکند به آن میرسد».
اما اگر شما عملی را برای رضای خدا انجام دادید، ولی شیطان شما را وسوسه می کرد و به ذهن شما تلقین می نمود که این عمل نیکت موجب می شود تا مردم از تو خوب بگویند، در اینصورت ذکر زیر را بخوانید تا کفاره ای برای آن شود:
«اَللَّهُمَّ اِنّی آَعُوذُبِکَ اَنْ اُشْرِکَ بِکَ شَیْئاً وَ اَنَا اَعْلَمُ وَ اََسْتَغْفِرُکَ مِن الذَنبِ الذی لاَ اَعْلَمُ»
یا لفظ مشابه زیر:
« اللهم إنی أعوذ بک أن أشرک بک شیئا وأنا أعلم، وأستغفرک لما لا اعلم»
خداوندا؛ من به تو پناه می برم از اینکه دانسته به تو شرک بورزم، و از تو طلب آمرزش دارم برای چیزی که خود خبر ندارم (که دچار شرک شده ام).
این دعا کفاره ی شرک خفی و اصغر (ریا) است، بنابراین اگر فرد احساس بوجود آمدن ریا نمود، خواندن این دعا، کفاره ی آن خواهد بود و ان شاءالله گناه برطرف خواهد شد و عمل فرد تباه نخواهد شد.
والله اعلم