منظور از قذف چیست ؟

الاعتصام

(سوال) منظور از قذف چیست ؟

(جواب) قذف: یعنی متهم کردن زن پاکدامنی به زناکاری! به اینصورت که به کسی دیگر بگوید: ای زناکار! یا الفاظ دیگری که از آنها اتهام به زنا فهمیده می‌شود، درحالیکه او هیچ دلیل و شاهدی برای اثبات ادعایش ندارد، بنابراین چون چهار شاهد ندارد تا ادعا و اتهامش را ثابت نماید وی را 80 ضربه شلاق می زنند.

هنگامی که بعضی از منافقین به ام المومنین عایشه رضی الله عنها اتهام زنا زدند، خداوند متعال در تبرئه ایشان چنین آیه نازل فرمودند:«وَالَّذِینَ یَرْمُونَ الْمُحْصَنَاتِ ثُمَّ لَمْ یَأْتُوا بِأَرْبَعَةِ شُهَدَاءَ فَاجْلِدُوهُمْ ثَمَانِینَ جَلْدَةً وَلَا تَقْبَلُوا لَهُمْ شَهَادَةً أَبَدًا وَأُوْلَئِکَ هُمُ الْفَاسِقُونَ» (نور 4).

یعنی: و کسانى که زنان پاکدامن را متهمّ مى کنند، سپس چهار شاهد (بر مدّعاى خود) نمى آورند ، آنها را هشتاد تازیانه بزنید و شهادتشان را هرگز نپذیرید؛ و آنها همان فاسقانند!

این آیه دربرگیرنده سه مطلب مهم است:

1- عایشه رضی الله عنها زن پاکدامنی است و برای همین افتخار همسری پیامبر صلی الله علیه وسلم را بدست آوردند، زیرا طبق آیه ی قران زنان پاک شایسته مردان پاک هستند و بلعکس..

2- هرکس به زنی اتهام زنا بزند ولی برای ادعایش چهار شاهد نیاورد، او را هشتاد ضربه می زنند.

3- شهادت قاذف (کسی که قذف می کند) پذیرفته نیست، چرا که آنها فاسق هستند، مگر آنکه توبه کنند و به جبران اشتباهات خود بپردازند، چنانکه در آیه بعدی می فرماید: «إِلَّا الَّذِینَ تَابُوا مِن بَعْدِ ذَلِکَ وَأَصْلَحُوا فَإِنَّ اللَّهَ غَفُورٌ رَّحِیمٌ» (نور 5). یعنی: مگر کسانى که بعد از آن توبه کنند و جبران نمایند (که خداوند آنها را مى بخشد) زیرا خداوند آمرزنده و مهربان است.

قذف از جمله گناهان کبیره و حرام است، خداوند متعال می‌فرماید:

«إِنَّ الَّذِینَ یَرمُونَ المُحصَنَاتِ الغَافِلاَتِ المُؤمِنَاتِ لُعِنُوا فِی الدُّنیَا وَ الآخِرَةِ وَ لَهُم عَذَابٌ عَظِیمٌ» (نور : 23)

«کسانی که زنان پاکدامن بی‌خبر (ازهر گونه آلودگی) و ایماندار را به زنا متهم می‌کنند، در دنیا و آخرت از رحمت خدا دور و عذاب عظیمی دارند».


والله اعلم

نظر دهید