آیا اگر اندکی چرک یا رنگ زیر ناخن یا روی پوست باشد، غسل و وضو صحیح هستند؟

الاعتصام

(سوال) آیا اگر اندکی چرک یا رنگ زیر ناخن یا روی پوست باشد، غسل و وضو صحیح هستند؟

(جواب) غسل زمانی کامل و صحیح خواهد بود که شخص غسل کننده :

1- نیت غسل را داشته باشد.

2- آب را به تمام بدن خود برساند.

بر این اساس، لازمست تا آب به زیر موی سر و قسمت بیرونی گوش نیز برسد، و بعضی از علما مضمضه و استنشاق را نیز واجب دانسته اند.

اما اگر ناخن بلند باشد و زیر آن چرک باشد علما در این مورد نسبت به طهارت اختلاف دارند : بعضی می گویند که اگر چرک زیر ناخن مانع رسیدن آب به پوست شود، طهارت صحیح است، زیرا مقدار چرک کم و اندک است و لذا قابل گذشت می باشد.

" کتاب فتاوی شیخ الاسلام ابن تیمیه رحمه الله علیه "
" مجموع فتاوى شیخ ابن باز رحمه الله ( 10 / 50 ) "

و بعضی از علما (مانند علامه ابن عثیمین ) به حدیث زیر استناد کرده اند، و گفته اند که اگر مقدار چرک کم و اندک هم باشد، باز بایستی ابتدا پاک گردد سپس طهارت کرد وگرنه صحیح نخواهد بود، مگر برای کسانی که پاک کردن چرک زیر ناخن یا دیگر اعضای بدن که مانع رسیدن آب است برای فرد دشوار باشد مانند کسانی که در حرفه های صنعتی و دشوار فعالیت دارند.

از انس رضی الله عنه روایت است: پیامبر صلى الله علیه وآله وسلم مردی را دید که (وضو گرفته است و) به پایش به اندازه ی ناخنی آب نرسیده، فرمود: ارجع فأحسن وضوءک» .

« برگرد و به نحو احسن وضو بگیر». ابوداود و نسائی روایت کرده اند. 

لذا بهتر آنست که احتیاط نمود و اگر شخصی شغل صنعتی یا حرفه ای سخت نداشته باشد که به سبب آن بدنش در معرض چرک و یا نقطه های روغن یا رنگ قرار بگیرد، باید قبل از طهارت هر چیزی را که مانع رسیدن آب به بدن و پوست می شود را پاک نماید، مگر آنکه همانطور که گفته شد شغل و حرفه ی او دشوار باشد و زدودن آنها همیشه برایش مقدور نباشد.

و اصلا شایسته ی یک انسان مسلمان نیست که ناخن بلند داشته باشد و حتی زیر آن چرکین باشد، از أنس رضی الله عنه نقل شده است که گفته‌اند: «وقَّت لنا رسول الله صلی الله علیه وسلم فی قص الشارب وقلم الظفر ونتف الإبط وحلق العانة ألاَّ نترک شیئاً من ذلک أکثر من أربعین لیلةً».

«پیامبر صلی الله علیه وسلم درباره کوتاه کردن سبیل و گرفتن ناخن و کندن موهای زاید زیر بغل و ازاله موی عانه، برای ما تعیین کردند که هیچکدام از آنها را بیشتر از چهل شب به تاخیر نیندازیم».


والله اعلم

نظر دهید