الاعتصام
(سوال) حکم گرفتن وام بانکی ( با داشتن مقداری سود ) به دلیل ورشکستگی و پرداخت بدهی طلبکاران چیست ؟
(جواب) اگر شما را بخاطر نپرداختن قرضهای مردم به مدت زمان طولانی در زندان بیاندازند، در اینصورت می توانید از این قرض های ربوی که درصد کمتری ربا دارند، بقدر نیاز – نه بیشتر - دریافت کنید و بدهی خود را بدهید و ان شاءالله گناهکار نیستید و بعنوان معذور محسوب می شوید.
چرا که خداوند متعال می فرماید: « وَقَدْ فَصَّلَ لَکُم مَّا حَرَّمَ عَلَیْکُمْ إِلاَّ مَا اضْطُرِرْتُمْ إِلَیْهِ» (انعام 119).
یعنی: و خداوند آنچه را بر شما حرام بوده، بیان کرده است! مگر اینکه ناچار باشید.
اما اگر به زندان نمی روید و فقط حدس و گمان است و یا فقط مدت کمی در زندان خواهید بود، نمی توانید از آن قرض های ربوی از بانک بگیرید زیرا گرفتن قرض از این بانکها جایز نیست و حرام می باشد، زیرا آن درصد اضافه جزو ربا است و ربا از گناهان کبیره است که خداوند متعال به شدت از آن نهی کرده است.
خداوند متعال در مورد گناه ربا می فرماید: «یَا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا اتَّقُوا اللَّهَ وَذَرُوا مَا بَقِیَ مِنَ الرِّبَا إِنْ کُنْتُمْ مُؤْمِنِینَ (278) فَإِنْ لَمْ تَفْعَلُوا فَأْذَنُوا بِحَرْبٍ مِنَ اللَّهِ وَرَسُولِهِ وَإِنْ تُبْتُمْ فَلَکُمْ رُءُوسُ أَمْوَالِکُمْ لا تَظْلِمُونَ وَلا تُظْلَمُونَ». «بقره/ 278-279».
یعنی: (ای کسانی که ایمان آوردهاید! از (مخالفت با) الله بپرهیزید و آنچه از (مطالبات) ربا باقی مانده رها کنید، اگر ایمان دارید. اگر چنین نمیکنید بدانید الله و پیامبرش، با شما پیکار خواهند کرد، اگر توبه کنید سرمایههای شما از آن شماست. نه ستم میکنید و نه بر شما ستم میشود) .
باید از طلب کاران مهلت بخواهید و شما هم در پرداخت بدهی مردم تمام تلاش و توان خود را بکار ببندید تا خداوند متعال نیز شما را در پرداخت بدهی تان یاری کند، چرا که از ابوهریره رضی الله عنه روایت است که پیامبر صلی الله علیه وسلم فرمود : (من أخذ أموال الناس یرید أداءها أدی الله عنه، و من أخذ یرید إتلافها أتلفه الله) «کسی که مال مردم را با نیت پس دادن، قرض بگیرد، خداوند در ادای آن به او کمک میکند و کسی که مالی را با نیت تلف کردن، قرض بگیرد، خداوند آن مال را تلف میکند». بخاری (2387).
والله اعلم