حکم شریعت در مورد استفاده از لنزهای رنگی برای زنان چیست؟

الاعتصام

(سوال) حکم شریعت در مورد استفاده از لنزهای رنگی برای زنان چیست؟

(جواب) بهتر است از باب احتیاط، از زدن لنز رنگی پرهیز نمود، خصوصا اینکه این عمل نوعی ناراضی بودن به خلقت خداوند و تغییر آن می باشد.اما اگر مساله پزشکی در میان باشد حکم فرق می کند .

بعضی از علما آنرا بنا به شروطی جایز دانسته اند و بعضی دیگر آنرا جایز نمی دانند.

کسانی که آنرا جایز دانسته اند چنین استدلال کرده اند:

لنزها دو نوع هستند:

1- لنزهای طبی: که برای علاج ضعف بینایی بکار برده می شوند، که چون این لنزها در این موارد بعنوان درمان و مداوای پزشکی بکار برده می شوند، لذا استفاده از آنها به این منظور جایز است، البته با توصیه پزشک متخصص..

2- لنزهای رنگی جهت زیبایی: حکم استفاده از این لنزها شبیه حکم زینت برای زنان است، یعنی چنانچه زن از آن برای شوهرش استفاده کند پس استفاده از آن ایرادی ندارد، اما اگر برای غیر شوهر باشد بشرطی جایز است که این عمل موجب ایجاد فتنه نشود. البته علاوه بر آن نباید برای بینایی و چشم زیان آور باشد، و همچنین نباید به قصد فریب باشد مثلا بخواهد با این لنزها جلوی خواستگار ظاهر شود، و همچنین نباید در خرید آن اسراف شود (و پول بالایی بابت آن پرداخت شود) زیرا خداوند متعال از اسراف نهی کرده است:

« َلاَ تُسْرِفُواْ إِنَّهُ لاَ یُحِبُّ الْمُسْرِفِینَ» (انعام 141).

یعنی: اسراف نکنید، که خداوند مسرفان را دوست ندارد.

اگر این شرایط رعایت شود، استفاده از لنز رنگی برای زیبایی جایز است.

اما بعضی از علما استفاده از لنزهای رنگی را به قصد زیبایی جایز نمی دانند، و برای عدم جواز آن دو علت بیان کرده اند:

اول: لنز رنگی برای چشم زیان آور است، و این واقعیت توسط پزشکان تایید شده است، زیرا رنگهایی که در لنز برای رنگی کردن آن بکار برده شده اند به عدسی چشم زیان می رساند، بنابراین بر طبق قاعده « لا ضَرر ولا ضِرار ؛ نه به خود و نه دیگران ضرر نرسانید» استفاده از لنز رنگی جایز نیست.

دوم: استفاده از لنز رنگی که به قصد تغییر رنگ چشم بکار برده می شود در حقیقت تغییر خلقت خداوند است، و تغییر خلقت همان چیزی است که شیطان به آن امر می کند، چنانکه در قرآن آمده: « لَّعَنَهُ اللّهُ وَقَالَ لَأَتَّخِذَنَّ مِنْ عِبَادِکَ نَصِیبًا مَّفْرُوضًا * وَلأُضِلَّنَّهُمْ وَلأُمَنِّیَنَّهُمْ وَلآمُرَنَّهُمْ فَلَیُبَتِّکُنَّ آذَانَ الأَنْعَامِ وَلآمُرَنَّهُمْ فَلَیُغَیِّرُنَّ خَلْقَ اللّهِ وَمَن یَتَّخِذِ الشَّیْطَانَ وَلِیًّا مِّن دُونِ اللّهِ فَقَدْ خَسِرَ خُسْرَانًا مُّبِینًا» (نساء 117-118).

یعنی: خدا او (شیطان) را از رحمت خویش دور ساخته؛ و شیطان گفته است: «از بندگان تو، سهم معیّنى خواهم گرفت!و آنها را گمراه مىکنم! و به آرزوها سرگرم مىسازم! و به آنان دستور مىدهم که (اعمال خرافى انجام دهند، و) گوش چهارپایان را بشکافند، و خلقت خدایى را تغییر دهند! و هر کس، شیطان را به جاى خدا ولّىِ خود برگزیند، زیانِ آشکارى کرده است. 

"عبد الرحمن السحیم حفظه الله؛ شبکة المشکاة الإسلامیة"

والله اعلم

نظر دهید