الاعتصام
(سوال) حکم ملاعبه و جماع شوهر با زنش که در دوران عده طلاق است؟
(جواب) قول راجح این است که هرگاه مردی در دوران عده با زنش ملاعبه کند و یا با او جماع کند – چنانکه در قلب خود نیت و قصد بازگرداندن زنش را داشته باشد – آن اعمال یا یکی از آنها بعنوان رجعت محسوب می شود، اما اگر چنین قصد و نیتی را نداشته باشد ولی با زن جماع یا ملاعبه کند، رجعت روی نمی دهد اما مرتکب گناه و حرام شده است.
و این رای علامه ابن عثیمین رحمه الله و شیخ الاسلام ابن تیمیه رحمة الله عیله می باشد .
و اما باید دانست که طلاق سه بار است، که طلاق بار اول و دوم را طلاق رجعی گویند و طلاق سوم را طلاق بائن نامند. هرگاه مردی زنش را برای بار اول یا دوم طلاق بدهد؛ زن باید تا پایان مدت عده در منزل شوهرش بماند و شوهرش نباید او را از منزلش بیرون کند، زیرا تا مدت عده تمام نشود هنوز نسبت به همدیگر نامحرم نخواهند شد و زوجیت بین آنها هنوز برقرار است، و زن می تواند با شوهرش بر سر یک سفره بنشیند و در منزل او رفت و آمد داشته باشد و حجاب لازم نیست؛ همانند قبل از ایام طلاق..
خداوند متعال می فرماید: «یَا أَیُّهَا النَّبِیُّ إِذَا طَلَّقْتُمْ النِّسَاءَ فَطَلِّقُوهُنَّ لِعِدَّتِهِنَّ وَ أَحْصُوا الْعِدَّةَ وَاتَّقُوا اللَّهَ رَبَّکُمْ لاَتُخْرِجُوهُنَّ مِنْ بُیُوتِهِنَّ وَ لاَیَخْرُجْنَ إِلاَّ أَنْ یَأْتِینَ بِفَاحِشَةٍ مُبَیِّنَةٍ » (طلاق : 1).
یعنی: «ای پیامبر وقتی که خواستید زنان را طلاق دهید، آنان را در وقت فرارسیدن عده طلاق دهید، و حساب عده را نگه دارید، و از خدا که پروردگار شما است، بترسید و پرهیزگاری کنید، و زنان را ازخانههایشان بیرون نکنید و زنان هم بیرون نروند. مگر اینکه زنان کار زشت آشکاری انجام دهند».
و بر این اساس اشتباه فاحش بسیاری از زن و مردها را متوجه خواهیم شد که زن پس از طلاق از خانه شوهر خارج گشته و به خانه والدین خود باز می گردد درحالیکه این امر برای هردو حرام است و لازمست زن درخانه شوهر بماند تا زمانیکه عده وی بپایان می رسد. چه بسا در این مدت طرفین پشیمان شدند و زندگی بین آنها تداوم یافت. پس چنانچه زنی طلاق داده شود او می بایست تا زمانی که مدت عده وی بپایان می رسد در منزل شوهرش بماند و شوهر نیز حق ندارد او را از منزل خارج سازد، اما اگر مرد زن را بیرون کند، گناه ان بر دوش مرد است.
زن مطلقه در مدت عده که در منزل شوهرش است، می تواند به شوهر خود خدمت نماید و شوهر نیز بایستی نفقه او را بپردازد و نشستن آنها بر سر سفره جایز است، زیرا چنانکه کسی برای بار اول یا دوم زنش را طلاق داده باشد، مشمول طلاق رجعی خواهد بود و این بدین معنی است که اگر در مدت عده شوهر خواست می تواند زنش را بدون اینکه بین آنها عقد جدیدی صورت گیرد نزد خود بازگرداند و در این مدت هیچکس بغیر از شوهر زن نمی تواند از زن مطلقه خواستگاری نماید، چنانکه مدت عده بپایان رسید و شوهر زنش را نزد خود بازنگرداند، اگر مرد خواست که دوباره وی را بازگرداند نیاز به عقد جدید دارد و اگر بازهم شوهر زن را بازنگرداند، در اینصورت زن بایستی از منزل مرد خارج شود زیرا دیگر آندو نامحرم خواهند بود و ماندن در منزل مرد برای زن جایز نیست.
والله اعلم