الاعتصام
(سوال) وظیفه شخصی که نزد او سخن چینی می شود چیست ؟
(جواب) از پیامبر صلى الله علیه و سلم سؤال شد: «أی الإسلام أفضل؟ فقال الله صلى الله علیه وسلم: مَنْ سلم المسلمون من لسانه ویده» [متفق علیه]
یعنی: کدام اسلام بهتر است؟ پیامبر صلی الله علیه و سلم فرمود: آنکه مسلمانان از دست و زبان او در امان بمانند.
از صفات مؤمنان نگاه داشتن زبان خود از وارد شدن به نوامیس و آبروی دیگران و دوری از بیهوده گویی است. رسول خدا صلى الله علیه و سلم فرموده است: «من کان یؤمن بالله والیوم الآخر فلیقل خیرًا أو لیصمت» [متفق علیه].
یعنی: و کسی که ایمان به خدا و روز آخرت دارد، باید سخن خوب گوید و یا سکوت اختیار کند.
اما کسی که از زبانش محافظت نمی کند و خبرکسی و سخن کسی را به دیگری باز می گوید این امر موجب بزرگترین و اساسیترین عامل قطع روابط و شعلهورساختن آتش کینه و عداوت میان مردم محسوب میگردد، و خداوند متعال سخنچین را مذمت نموده است، میفرماید:
«وَلَا تُطِعْ کُلَّ حَلَّافٍ مَّهِینٍ * هَمَّازٍ مَّشَّاء بِنَمِیمٍ» (قلم 10 – 11).
«و از کسى که بسیار سوگند یاد مى کند اطاعت مکن، و از کسى که بسیار عیب جوست و به سخن چینى آمد و شد مى کند اطاعت مکن ».
حذیفه رضی الله عنه میگوید: پیامبر صلی الله علیه وسلم فرمودند:
«سخنچین به بهشت راه ندارد». فتح الباری 10 / 472.
و ابن عباس رضی الله عنه میگوید: پیامبر صلی الله علیه وسلم از کنار باغی از باغهای مدینه عبور میکردند و آنجا صدای دو نفر را شنیدند که در قبرهایشان عذاب میشدند، ایشان فرمودند: «این دو شخص عذاب میشوند، البته تعذیب آنان به خاطر گناه بزرگی نیست، سپس فرمودند – آری (گناه آنان بزرگ است) یکی از آنان از ادرار خویش پرهیز نمیکرد، و آن دیگری سخنچینی (دوبهمزنی) میکرد». فتح الباری 1 / 317.
یکی از صورتهای زشت سخنچینی فریفتن زن علیه شوهر و عکس آن و بهمزدن روابط میان آنان است، و همچنین این که برخی از کارمندان یک اداره سخن بعضی از همکاران خود را به مدیر و مسؤل اداره میرسانند و بدین وسیله مسؤل اداره را از کارمندان بدگمان نموده و به آنان ضرر میرسانند، و این کار نیز حرام و ناجایز میباشد.
و اما وظیفه ی ما در قبال کسانی که از آنها سخن چینی می شود، چیست؟
خداوند متعال میفرماید:
« إِنَّ السَّمْعَ وَالْبَصَرَ وَالْفُؤَادَ کُلُّ أُولئِکَ کَانَ عَنْهُ مَسْؤُولاً» (اسراء: 36)
«(انسان در برابر کارهایی که) چشم و گوش و دل، همه، (و سایر اعضای دیگر انجام میدهند) مورد پرس و جوی از آن قرار میگیرد».
همچنین میفرماید:
« یَا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا إِن جَاءَکُمْ فَاسِقٌ بِنَبَأٍ فَتَبَیَّنُوا أَن تُصِیبُوا قَوْمًا بِجَهَالَةٍ فَتُصْبِحُوا عَلَى مَا فَعَلْتُمْ نَادِمِینَ» (حجرات 6).
یعنی: اى کسانى که ایمان آورده اید! اگر شخص فاسقى خبرى براى شما بیاورد، درباره آن تحقیق کنید، مبادا به گروهى از روى نادانى آسیب برسانید و از کرده خود پشیمان شوید!
پس هرگاه فاسقی خبری رسانید باید درباره آن خبر تحقیق کرد و به محض شنیدن آن باورش نکرد و اقدام نکردد، چون تحقیق نکردن و بسنده نمودن به شنیدنِ خبر خطر بزرگی دارد و سبب می شود تا انسان مرتکب گناه گردد، چون هرگاه خبر او همانند خبر فرد عادل و راستگو پذیرفته شود به موجب ومقتضای آن حکم می شود آن گاه جان و مال هایی به ناحق تلف و ضایع می گردد که باعث پشیمانی و ندامت می شود، بلکه باید به هنگام شنیدن خبر فرد فاسق، تحقیق و بررسی کرد؛ پس اگر دلایل و قرینه ها بر صداقت او دلالت داشت به آن عمل شود و مورد تصدیق قرار گیرد ، و اگر قرینه ها و دلایل بر دروغگو بودن او دلالت می کرد باید تکذیب شود.
خلاصه؛کسی که نزد او سخن چینی میشود باید موارد زیر را حلقآویز خود کند:
1- نباید حرف سخن چین را باور کند و نباید آنرا تصدیق کند.
2- باید او را نصیحت کند، و از چنین عملی نهی کند.
3- نباید نسبت به برادر غائبش سوءظن داشته باشد.
4- نباید به خود اجازه دهد که حرف سخن چین را بازگوید، و نباید بگوید فلانی این چنین گفته است، چون با این کار، خودش هم سخن چین میشود.
نباید هر چیزی را که شنید بازگوید، چون پیامبر صلی الله علیه وسلم میفرماید: «کفى بالمرء إثماً أن یحدث بکل ما سمع». روایت مسلم (5) و لفظ از اوست.
یعنی: برای گناهکار بودن شخص همین کافی است که هر چیزی را شنید بازگوید.
اینها، مسایلی است که اگر انسان با جان و دل بدانها پی ببرد، دیگر مجالی برای سخن چین دیگران باقی نمیماند.
امروزه قضیه، عکس این است و اگر اندکی در وضعیت بیشتر مردم بنگری، مشاهده خواهی کرد که آنها:
1ـ به سخن چین و غیبت و بدگوییهای غیبتکننده در مورد شخص مسلمان با دقت گوش میدهند.
2ـ نهتنها به غیبت گوش فرا میدهند، بلکه از شنیدن غیبت نیز لذت میبرند و همواره مشتاق آن هستند که سخنان و اخبار ناپسند بیشتری دربارهی شخصی که از او غیبت میشود، بشنوند.
3ـ علاوه بر شنیدن، خود نیز به ذکر اوصافی از شخص میپردازند که او را ناخوشایند است و بدین ترتیب جدا از شنیدن غیبت، خودشان نیز به غیبت مشغول میشوند.
4ـ سخنان سخن چین را تأکید و بلکه تحسین میکنند و بر مسلمانی که حضور ندارد، طعنه میزنند.
والله اعلم