انواع شفاعت مقبول کدامند؟

الاعتصام

(سوال) انواع شفاعت مقبول کدامند؟

(جواب) از احادیث چنین بر می آید که روز قیامت دو نوع شفاعت انجام می گیرد:

نخست: شفاعت کبری، وآن عبارت است از مقام محمودی که‌ همه‌ی مردم از نسلهای اولی و آخری برای این شفاعت نزد رسول مکرم اسلام صلی الله علیه وسلم می روند تا بوسیله شفاعت خود از بارگاه پروردگار عالم، مردم را از احوال سهمناک محشر رها سازد.

دوم: شفاعت درباره گناهکاران موحدی که به دوزخ رفته اند.

چند نوع شفاعت دیگر در احادیث مطرح شده است که به شرح زیر می باشند:

اول و دوم: شفاعت رسول اسلام صلی الله علیه وسلم درباره کسانی که اعمال بد ونیک آنها برابرند. رسول الله صلی الله علیه وسلم درباره آنان شفاعت می کند تا وارد بهشت شوند و در حق کسانی دیگر که دستور ورود به دوزخ را دریافت کرده‌اند، شفاعت می شود مبنی بر اینکه به دوزخ برده نشوند.

سوم: شفاعت در حق کسانی که وارد بهشت شده اند، دایر بر اینکه خداوند درجات آنها را فراتر از آنچه که اعمالشان ایجاب می کند، ببرد.

چهارم: شفاعت در حق کسانی که بدون حساب و کتاب وارد بهشت می شوند. حدیث عکاشه‌ بن محصن در این باره محل استشهاد است، نظر به‌ اینکه‌ رسول الله صلی الله علیه وسلم برای او دعا کرد تا خداوند او را جزء هفتاد هزار کسی قرار بدهد که بدون حساب و کتاب وارد بهشت می شوند.

پنجم: شفاعت رسول الله صلی الله علیه وسلم درباره تخفیف عذاب عمویش ابو طالب به گونهای که خداوند او را به آتشی خواهد برد که عمق آن تا قوزک پا است و بر اثر حرارت آن مغز انسان مانند دیگ جوش می خورد.

ششم: شفاعت رسول الله صلی الله علیه وسلم برای مؤمنان تا اجازه دخول به بهشت به آنان داده شود. احادیث متعلق به این شفاعت را در کتاب «بهشت» مطالعه نمایید.

شفاعت برای گناه کاران مخصوص رسول اکرم الله صلی الله علیه وسلم نیست، بلکه‌ سایر پیامبران، شهداء و عالمان با عمل نیز گاهی شفاعت می کنند، و گاهی اعمال برای انسان شفاعت می کند. اما پیامبر الله صلی الله علیه وسلم در شفاعت سهم بیشتری خواهد داشت. گاهی کسانی غیر از رسول الله صلی الله علیه وسلم در خصوص افزایش درجات مؤمنین شفاعت می کنند. و سایر انواع شفاعت مخصوص رسول اکرم الله صلی الله علیه وسلم می‌باشد.

والله اعلم

نظر دهید