الاعتصام
(سوال) حکم صله رحم و یا دعوت یا همنشینی با فرد مرتد شده از دین چیست ؟ اگر از بستگان باشد و صله رحم را قطع کنیم گناه دارد ؟
(جواب) مرتد کسی است که از دین اسلام خارج گشته و به کفر روی آورده است، و ممکن است این ارتداد با گفتن سخنی کفرآمیز باشد و یا ترک عملی و یا داشتن عقیده ای باطل باشد.
باید در نظر داشت که قرار نیست هرکسی در کفر بیافتد بلافاصله تکفیر و مرتد شود چرا که گاهی مسلمان در بعضی از موارد عذر دارد و این عذر منجر خواهد شد حکم کفر وی صادر نشود، مانند اکراه یا خطا و ...
اما هرگاه ارتداد کسی با یقین ثابت شود، و او جزو اقارب و بستگان ما باشد، در اینصورت نحوه تعامل با او چنین خواهد بود:
1- واجب است که از آنچه موجب کفر و ارتداد وی شده برائت کنیم.
2- دوست داشتن و محبت و مودت او حرام است.
3- نصیحت کردن وی و دعوتش برای بازگشت به الله تعالی و اسلام واجب است.
4- زیارت و پذیرش دعوت او و نیز سخن گفتن و مجالست با وی اگر به قصد دعوت و هدایت او باشد جایز است، البته برای کسی که توانایی دعوت و نصیحت وی و رفع شبهاتش را داشته باشد.
5- برقراری صله رحم با او توسط دادن هدیه یا شبیه آن جهت ترغیب او بر توبه و هدایتش جایز است.
6- اگر همچنان بر گمراهی و کفر باقی بماند و نصیحت وی اثری نداشت، در اینصورت باید ارتباط با او قطع شود و وی را مطرود ساخت، اللخصوص که در طرد کردنش مصلحتی نهفته باشد، تا شر او دفع شود و نیز سایر اقارب و بستگان از وضعیت او درس بگیرند.
و خلاصه اینکه باید بدانیم که فرد مرتد نزد خداوند مبغوض است، و شریعت به هیچ وجه ماندن فرد مرتد را بر ارتداد و کفرش را نمی پسندد و آنرا جایز نمی داند، و قابل ذکر است که اگر مسلمانی مرتد شود تمامی حقوق او بر مسلمین ساقط می شود.
والله اعلم