حکم گرفتن وام از بانک در ازای گرو گذاشتن طلا بعنوان وثیقه چیست ؟

الاعتصام

(سوال) حکم گرفتن وام از بانک در ازای گرو گذاشتن طلا بعنوان وثیقه چیست ؟

(جواب) گرفتن این قرض و وام از این بانک حرام است، زیرا روش آنها در پرداخت قرض ربا محسوب می شود، و ربا حرام و از گناهان کبیره می باشد.

ربای بانکی اینست که مثلا بانک مبلغی را به ارباب رجوع می دهد، سپس هنگام عودت اصل سرمایه، مبلغی بیش از اصل پول از ارباب رجوع اخذ می شود.

خداوند متعال در مورد بزرگی گناه ربا می فرماید: یَا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا اتَّقُوا اللَّهَ وَذَرُوا مَا بَقِیَ مِنَ الرِّبَا إِنْ کُنْتُمْ مُؤْمِنِینَ (278) فَإِنْ لَمْ تَفْعَلُوا فَأْذَنُوا بِحَرْبٍ مِنَ اللَّهِ وَرَسُولِهِ وَإِنْ تُبْتُمْ فَلَکُمْ رُءُوسُ أَمْوَالِکُمْ لا تَظْلِمُونَ وَلا تُظْلَمُونَ «بقره/ 278-279»

(ای کسانی که ایمان آورده‌اید! از (مخالفت با) الله بپرهیزید و آنچه از (مطالبات) ربا باقی مانده رها کنید، اگر ایمان دارید. اگر چنین نمی‌کنید بدانید الله و پیامبرش، با شما پیکار خواهند کرد، اگر توبه کنید سرمایه‌های شما از آن شماست. نه ستم می‌کنید و نه بر شما ستم می‌شود).

و از عبدالله بن حنظله روایت است که پیامبر صلی الله علیه وسلم فرمود : «درهم ربا یأکله الرجل و هو یعلم أشد من ستة و ثلاثین زنیة». ابن ماجه

یعنی: «یک درهم ربا که شخص آگاهانه می‌خورد، از سی و شش بار زنا کردن شدیدتر است».

اصولا هرگاه قرض گیرنده پس از ادای قرض خود، درصد ولو ناچیزی را به قرض دهنده پرداخت کند، و یا چیزی را به او بسپارد تا از آن منتفع گردد، آنرا ربا گویند.

امام ابن قدامة گفته: «بین علماء اختلافى نیست که هر قرضى که مشروط بر پرداخت بیشتر باشد حرام است، و ابن منذر گفت: "علماء اجماع کرده اند که هرگاه قرض دهنده بر قرض گیرنده شرط کند که پول بیشتر و یا هدیه اى اضافه بر مبلغ بر گرداند، آن مبلغ زیادى و یا هدیه ربا محسوب میشود» ."المغنی" (6/436) .

و علمای هیئت دائمی افتاء در خصوص قرض بانکی می گیوند:

«برای هیچ مسلمانی چه فقیر و چه غنی جایز و روا نیست از بانک وامی بگیرد که 5% یا 15 % درصد یا حتی کمتر یا بیشتر بر آن وام اضافه داشته باشد، زیرا این مقدار اضافه ربا است و ربا از بزرگترین گناهان است، بلکه خداوند تبارک و تعالی او را از طریق کسب حلال مانند کارکردن برای صاحب کاری و یا کارمباح در بخشهای دولتی و یا اینکه با تجارت از راه مضاربه بی نیاز خواهد کرد».
فتاوى اللجنة الدائمة للبحوث العلمیة والإفتاء 13/269.


بنابراین برای یک مسلمان جایز نیست که از این بانک قرض بگیرد، چرا که اگر چنین کند او مرتکب گناه ربا شده است.


والله اعلم

نظر دهید