حکم تغییر الفاظ ماثور چیست ؟ مثلا اگر کسی بعد از عطسه بگوید الحمدلله رب العالمین , درست است ؟

الاعتصام

(سوال) حکم تغییر الفاظ ماثور چیست ؟ مثلا اگر کسی بعد از عطسه بگوید الحمدلله رب العالمین , درست است ؟

(جواب) خیر درست نیست . اذکار و خواندن آنها بخشی از دین هستند، و بدون شک خداوند متعال توسط پیامبرش محمد صلی الله علیه وسلم دین خود را کامل نمود، چنانکه در حجة الوداع بر ایشان نازل فرمود: « أَکْمَلْتُ لَکُمْ دِینَکُمْ وَأَتْمَمْتُ عَلَیْکُمْ نِعْمَتِی وَرَضِیتُ لَکُمُ الإِسْلاَمَ دِینًا» (مائده 3).

یعنی: امروز، دین شما را کامل کردم؛ و نعمت خود را بر شما تمام نمودم؛ و اسلام را به عنوان آیین (جاودان) شما پذیرفتم.

بنابراین دین اسلام کامل است، و کامل یعنی آنکه چیزی بجا نماده که ما انسانها بخواهیم بر آن بیافزاییم و یا تغییر دهیم.

و خواندن اذکار جزو عبادت تلقی می شوند و مبنای عبادات بر توقیف می باشند، یعنی ما همانگونه خدا را عبادت می کنیم که شریعت امر کرده و نمی توانیم بدون جواز شرعی عبادتی را تغییر دهیم، وگرنه مرتکب بدعت می شویم و قطعا پیامبر صلی الله علیه وسلم که با وحی در ارتباط بوده است بر این مسئله آگاه بوده که آیا فلان ذکر چگونه خوانده شود تا کامل باشد و خدای متعال فراموشکار نبوده: « وَمَا کَانَ رَبُّکَ نَسِیًّا» (مریم 64). یعنی: پروردگارت هرگز فراموشکار نبوده (و نیست).

بنابراین باید نماز را همانگونه بخوانیم که شریعت امر کرده، و همانگونه وضو می گیریم که شریعت آموزش داده و همانگونه اذکار را می خوانیم که شریعت الفاظ آنرا تعیین کرده اند و ..

پس بایستی اذکار را آنگونه بخوانیم که در احادیث آمده، یعنی نه کلمه ای را به آن می افزاییم و نه کم می کنیم و نه تغییر می دهیم.

لذا باید به شریعت توجه کنیم تا بدانیم که در مورد فلان ذکر چه فرموده تا ما نیز بر طبق آن ذکر کنیم.

والله اعلم

نظر دهید