ظرفی که با گوشت خوک آلوده شده باشد چگونه پاک می شود؟ آیا باید هفت بار آن را شست ؟!!

الاعتصام

(سوال) ظرفی که با گوشت خوک آلوده شده باشد چگونه پاک می شود؟ آیا باید هفت بار آن را شست ؟!!

(جواب) گوشت و خون و ادرار و مدفوع خوک نجس است و اگر بر ظرف یا چاقو یا هر شیء مورد استفاده ای , نجاست خوک بیافتد، حال چه گوشتش باشد یا خون و یا آب دهانش و یا ادرار و مدفوعش و یا پوست خیسش، باید با آب پاک به همراه مواد پاک کننده مانند مایع ظرفشویی خوب پاک و شسته شود تا نجاست را کاملا بزداید، و لازم نیست که مانند نجاست سگ حتما هفت بار با آب شسته شود، بلکه یکبار بوسیله آب و مواد پاک کننده شسته شود بگونه ایکه اثر نجاست زدوده شود کفایت می کند.

البته اگر بوسیله یک چاقو، خوک ذبح شود، می توان بوسیله یک پارچه چاقو را مسح و مالید تا نجاست آن باقی نماند و این کفایت می کند، که البته اگر با آب خون روی چاقو شسته شود و بعد با پارچه مسح گردد بسیار بهتر است.

شیخ الاسلام ابن تیمیه رحمه الله می گوید: «و پاک کردن اجسام براق و صیقل شده مانند شمشیر و آینه و همانند آنها ]مانند چاقو [ هرگاه نجس شدند، بوسیله مسح کردن است، و این مذهب مالک و ابوحنیفه است و از امام احمد همانند آن روش برای (پاک کردن) چاقو و کاردی که بخاطر ذبح خونی شده، نقل شده است». "الاختیارات" (ص39).

نکته: بعضی از علما کیفیت پاک کردن نجاست خوک را بر تطهیر نجاست سگ قیاس کرده اند، و گفته اند: اگر نجاست خوک به ظرفی برخورد کند، باید آن ظرف را هفت بار با آب پاک شست که بار اول باید با خاک باشد، ولی اکثر علما این قیاس را نکرده اند و گفته اند که شستن یکبار کفایت می کند، چنانکه امام نووی رحمه الله در "شرح صحیح مسلم" گفته: «اکثر و جمهور علماء گفته اند که خوک نیازی به هفت بار شستن ندارد، و این قول شافعی نیز هست و در دلیل قوی می باشد».

و شیخ ابن عثیمین رحمه الله گفته: «و فقهاء نجاست خوک را به نجاست سگ ملحق و تشبیه کرده اند، زیرا خوک از سگ نجس تر است، پس به طریق اولی نجاست خوک باید هفت بار شسته شود. اما این قیاس ضعیف است؛ زیرا خوک در قرآن ذکر شده و در عهد پیامبر صلی الله علیه وسلم وجود داشته ولی با این وجود به سگ الحاق و تشبیه نشده است. پس قول صحیح آنست که نجاست خوک مانند سایر نجاسات (غیر از نجاست سگ) است و کافی است تا مانند بقیه نجاساتهای دیگر (یک بار) شسته شود». "الشرح الممتع" (1/495).

نکته: مسلمانانی که در اروپا و یا دیگر بلاد کفار زندگی می کنند، باید سعی کنند که از خوردن غذا در رستورانهایی که در آنجا گوشت خوک پخته می شود، اجتناب ورزند تا مبادا غذای آنها با نجاست خوک ترکیب شود، پس از باب احتیاط بهتر است در اینگونه رستورانها غذا نخورند.


والله اعلم

نظر دهید