اگر مالیات حرام است، پس حکومت هزینه خدمات دهی به مردمش را از کجا تامین نماید؟!

الاعتصام

(سوال) اگر مالیات حرام است، پس حکومت هزینه خدمات دهی به مردمش را از کجا تامین نماید؟!

(جواب) بنظر ما این توجیه ارزش آنرا ندارد که بعنوان شبهه مطرح و پاسخ داده شود!

قرار نیست که بخاطر تامین درآمد و اداره کشور از راهی بر خلاف حکم خدا و رسول اقدام نمود، اگر مردم یک کشور مسلمان باشند و حاکم آن مسلمان است؛ پس چاره ای ندارند جز اینکه هرآنچه خدا و پیامبرش فرموده اند بدون چون و چرا قبول کرده و به آن عمل نمایند، و اگر مردم مسلمان نیستند یا حاکمان مسلمان نیستند که سخن دیگریست.

خداوند متعال چنین به مسلمانان امر می کند:

«وَمَا آتَاکُمُ الرَّسُولُ فَخُذُوهُ وَمَا نَهَاکُمْ عَنْهُ فَانتَهُوا» (حشر 7).

یعنی: و آنچه را که رسول خدا براى شما آورده بگیرید (و اجرا کنید)، و از آنچه نهى کرده خوددارى نمایید.

و می فرماید: «فَلْیَحْذَرِ الَّذِینَ یُخَالِفُونَ عَنْ أَمْرِهِ أَن تُصِیبَهُمْ فِتْنَةٌ أَوْ یُصِیبَهُمْ عَذَابٌ أَلِیمٌ» (نور 63).

یعنی: پس آنان که فرمان او را مخالفت مىکنند، باید بترسند از اینکه فتنهاى دامنشان را بگیرد، یا عذابى دردناک به آنها برسد.

پیامبر صلى الله علیه و سلم در مورد زن غامدیة که بعلت زنا رجم شد فرمودند: «لَقَدْ تَابَتْ تَوْبَةً لَوْ تَابَهَا صَاحِبُ مَکْسٍ لَغُفِرَ لَهُ» مسلم (1695).

یعنى: او توبه اى کرد که اگر صاحب مُکْس (مالیات) نیز چنین توبه اى کرده بود گناهانش آمرزیده میشد. امام نووى در مورد این حدیث گفت: "این حدیث دلیل بر اینست که مالیات گرفتن از زشترین و بدترین گناهان است"، و امام شوکانی در"نیل الأوطار" گفت: "صاحب المکس کسى است که مالیات را به ناحق از مردم میگیرد".

حال که دستور پیامبر صلی الله علیه وسلم مشخص شد، دیگر حجتی برای کسی نمی ماند و تحت هیچ شرایطی حق ندارد دستور رسول خدا صلی الله علیه وسلم را کنار بگذارد به این بهانه که زمانه تغییر کرده است!! مگر آنکه مسلمان نباشد.

اگر قرار می بود که بنا به تغییر زمان، احکام شریعت نیز تغییر می کردند و یا تعطیل شوند، پس خدای متعال محمد مصطفی صلی الله علیه وسلم را بعنوان آخرین پیامبر خود مبعوث نمی کرد! بلکه در دوران ما و زمانهای آینده نیز پیامبرانی را مبعوث می کرد تا با توجه به شرایط زمانه احکام را برای مردم تغییر دهند، ولی خدای متعال که از گذشته و حال و آینده انسانها مطلع است، با این وجود باز اسلام را بعنوان آخرین دین و قانون زندگی انسانها برگزید و همه ی انسانها را مکلف به تبعیت از قوانین آن کرد. و این یعنی آنکه خداوند متعال که عالم به تمام زمانهاست، احکام شریعت اسلام را برای تمامی زمانها تا قیامت پسندیده و آنرا مطلوب حال انسانها در هر زمانی دانسته است. ولی آندسته از مسلمانان ضعیف الایمان و یا معاندین و مرتدانی که منافع شخصی آنها با احکام شریعت هماهنگ نیست و یا شریعت مانع هوی و هوس آنهاست، بدنبال بهانه جویی هستند و احکام شریعت یا بعضی از آن احکام را برای زمان معاصر مناسب نمی دانند! البته چنین ایرادهایی از دشمنان و کفار چندان دور از انتظار نیست، زیرا دشمنی با اسلام و احکام آن از روش و طبع کفار است، اما چنین سخنان و ایرادهایی از جانب مسلمانان جای تعجب دارد که از یکطرف خود را مسلمان می دانند اما حاضر نیستند هر حکمی را بپذیرند!

نکته ی بعد اینکه: مگر تامین خدمات و نیازهای یک کشور تنها از راه مالیات حاصل می شود؟؟ که مالیات را با خدمات دهی به مردم پیوند زده اند!

یک کشور می تواند از طریق اخذ پول از مردم بابت ارائه خدمات، یا از طریق تجارت با دیگر کشورها، یا از طریق استخراج منابع زیرزمینی، یا تولید صنعت و محصولات کشاورزی، یا از طریق امتیاز حمل و نقل دریایی و یا هوایی به مؤسسات یا شرکتهای داخلی یا خارجی، یا سایر روشهای کسب درآمد به جمع آوری منابع مالی لازم خود اقدام کند. و کاملا روشن است که مالیات در دنیای امروز تنها یکی از راههای کسب درآمد حکومت است نه اینکه تنها منبع برای ارائه خدمات به مردم باشد!! که البته این راه نیز نامشروع است و در حقیقت گرفتن و خوردن مال مردم بناحق است. که خداوند متعال در مورد آن می فرماید: « یَا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُواْ لاَ تَأْکُلُواْ أَمْوَالَکُمْ بَیْنَکُمْ بِالْبَاطِلِ إِلاَّ أَن تَکُونَ تِجَارَةً عَن تَرَاضٍ مِّنکُمْ» (نساء 29).

یعنی: اى کسانى که ایمان آوردهاید! اموال یکدیگر را به باطل (و از طرق نامشروع) نخورید مگر اینکه تجارتى با رضایت شما انجام گیرد.

و پیامبر صلی الله علیه وسلم می فرمایند: «لا یحل مال امرئ مسلم إلا بطیب نفس منه» رواه أحمد وصححه الألبانی فی الإرواء (1459).

یعنی: «مال هیچ انسان مسلمانی جز با رضایت خاطر او برای دیگری حلال نیست».

خلاصه اینکه: دولتها نباید بر خلاف حکم خدا و رسولش عمل کنند، و حکم خدا و رسول تا قیامت باید اجرا شود، و دولتها برای تامین خدمات مردمی می توانند از دیگر منابع حلال استفاده کنند تا نیازی به گرفتن مالیات نباشد. چرا که گرفتن مالیات از مردم حرام است، اما کسی که به زور مجبور به پرداخت مالیات بشود، گناهی بر او نیست و گناه متوجه کسی است که مالیات را اخذ می کند.


والله اعلم

نظر دهید