با رشوه گیران چگونه برخورد کنیم ؟

الاعتصام

(سوال) با رشوه گیران چگونه برخورد کنیم ؟

(جواب) در برخورد با رشوه خواران و رشوه گیران باید آنها را نصیحت نمود، و قبل از هر چیز کسی که آنها را نصیحت می کند باید به قصد رضای خدا و خالصانه او را نصیحت کند و به اصطلاح قصد اصلاح داشته باشد، بنابراین کسی که فقط و فقط بخاطر خشنودی خدا و مخلصانه فرد رشوه خواری را نصیحت می کند، قطعا از خشونت پرهیز می کند، زیرا خشونت نه تنها موجب نمی شود که او نصیحتش را قبول کند بلکه گاهی نتیجه ی عکس می دهد..

خداوند متعال به پیامبرش موسی علیه السلام امر کرد تا فرعون را با روش ملایم نصیحت کند، چنانکه فرمود:

«اذْهَبْ أَنتَ وَأَخُوکَ بِآیَاتِی وَلَا تَنِیَا فِی ذِکْرِی * اذْهَبَا إِلَی فِرْعَوْنَ إِنَّهُ طَغَی * فَقُولَا لَهُ قَوْلًا لَیِّنًا لَعَلَّهُ یَتَذَکَّرُ أَوْ یَخْشَی» (طه 14).

یعنی: (اکنون) تو و برادرت با آیات من بروید، و در یاد من کوتاهی نکنید! بسوی فرعون بروید؛ که طغیان کرده است!اما به نرمی با او سخن بگویید؛ شاید متذکّر شود، یا (از خدا) بترسد!

پس شما باید با روشی نیک و پسندیده و توام با حکمت و خیر خواهی رشوه خوار را نصیحت کنید و حکم آنرا برایش روشن کنید و وی را از خشم و غضب خداوند آگاه بسازید و از او بخواهید که توبه کند و خود را از مال حرام پاک کند.

الله تعالی می فرماید:

« ادْعُ إِلِی سَبِیلِ رَبِّکَ بِالْحِکْمَةِ وَالْمَوْعِظَةِ الْحَسَنَةِ وَجَادِلْهُم بِالَّتِی هِیَ أَحْسَنُ إِنَّ رَبَّکَ هُوَ أَعْلَمُ بِمَن ضَلَّ عَن سَبِیلِهِ وَهُوَ أَعْلَمُ بِالْمُهْتَدِینَ»(نحل 125)

یعنی: با حکمت و اندرز نیکو، به راه پروردگارت دعوت نما! و با آنها به روشی که نیکوتر است، استدلال و مناظره کن! پروردگارت، از هر کسی بهتر میداند چه کسی از راه او گمراه شده است؛ و او به هدایتیافتگان داناتر است.

و شما نتیجه کارتان را به خدا واگذار نمایید و جز این وظیفه ی دیگری ندارید.


والله اعلم

نظر دهید