حکم نماز خواندن در هنگامیکه بیرون از خانه هستیم و مسجد هم نیست

الاعتصام

(سوال) آیا وقتی که بیرون از خانه هستیم وبرایمان سخت است که نماز بخوانیم می توانیم موقع برگشت به خانه قضای آنرا بخوانیم یا جمع کنیم؟

(جواب) خیر، جایز نیست که نماز را به بهانه ی اینکه فرد بیرون از منزل است و ممکن است قضا شود، جمع نمود.

جمع کردن نماز بایستی بر طبق تعریف شرع فقط در حالت ضرورت شدید باشد، مثلا کسی که نماز ظهر می خواند و موقع نماز عصر امتحان دارد و می داند تا پایان وقت نماز عصر امتحانش تمام نمی شود، در اینحالت او می تواند از رخصت شرع در جمع کردن نمازها بهره مند شود..
اگر قرار باشد هرکس بیرون از منزل باشد و نمازهایش را جمع کند، با این حساب بایستی بیشتر از نصف مردم نمازشان را هر روز جمع کنند! مانند همانکاری که امروزه فرقه ی گمراه شیعه انجام می دهند! چرا که هیچ وقت بیرون از منزل خالی از افرادی نیست که درپی کارهای روزمره ی خویش هستند.. چه زن و چه مرد، فرقی ندارد بر هر دو واجب است تا نمازهای خود را در مدت زمان معین خود بخواند، چرا که خداوند متعال فرموده:

« إِنَّ الصَّلاَةَ کَانَتْ عَلَی الْمُؤْمِنِینَ کِتَابًا مَّوْقُوتًا» (نساء 103)

یعنی: همانا نماز بر مومنان فرضی است که باید در اوقاتی معین خوانده شود.
علامه عبدالرحمن سعدی در تفسیر این آیه می نویسد: " پس این مبین فرضیت نماز است و اینکه نماز دارای وقتی است که به جز در آن وقت صحیح نیست خوانده شود، و وقت نماز اوقاتی است که نزد مسلمین ثابت و مقرر است، و کوچک و بزرگ ، و عالم و جاهل آن را می دانند، و آنها این اوقات را از پیامبرشان (صلی الله علیه وسلم) فرا گرفته اند که فرمود:
« صَلُّوا کَمَا رَأیتُمُونِی أُصَلِّی « همانگونه نماز بخوانید که مرا دیده اید نماز می خوانم.»"

در غیر اینصورت اگر بدون عذری که شریعت آنرا مجاز دانسته نمازش را فوت کند یا جمع نماید، بمانند آنست که نمازش را عمدا ترک کرده و او بخاطر آن گناه بسیار بزرگتری از زنا و قتل بر دوش خود نهاده است.

پیامبرصلی الله علیه وسلم فرمود : (الذی تفوته صلاة العصر کأنما وتر بأهله وماله) «کسی که نماز عصر را از دست بدهد مانند این است که اهل و مالش را از دست داده باشد».( متفق علیه : مسلم (626/435/1)، بخاری (552/30/2).

از بریده رضی الله عنه روایت است که پیامبر پیامبرصلی الله علیه وسلم فرمود : (من ترک صلاة العصر فقد حبط عمله) «کسی که نماز عصر را ترک کند عملش از بین رفته است». بخاری (553/31/2).

والله اعلم

نظر دهید