الاعتصام
از جمله آیاتی که این اشخاص برای ایجاد شبهه به آن استناد می کنند آیه زیر است :
{ وَتِلْكَ الْأَمْثَالُ نَضْرِبُهَا لِلنَّاسِ وَمَا يَعْقِلُهَا إِلَّا الْعَالِمُونَ}عنکبوت-43
(اينها مثالهائي هستند كه ما براي مردم ميزنيم ، و جز فرزانگان ، آنها را نمی فهمند.)
و اما پاسخ :
ایشان متصور شده اند که منظور از این آیه این است که افرادی می توانند سخنان پروردگار را بفهمند که مثلا ضریب هوشی 150 به بالا و یا دکترا داشته باشند ! . درحالی که این نوع برداشت دلیلی جز جهل و عدم آشنایی ایشان نسبت به قرآن کریم ندارد. برای فهم آیه باید دید که در قرآن علم به چه معنا و به طبع آن، عالم و انسان دانا و دارای علم در قرآن به چه کسانی اطلاق می شود. اگر قرآن را مطالعه نماییم متوجه می شویم که عالم و صاحب علم را کسانی می داند که صاحب بینشی صحیح و دارای قوه ی تشخیص درست از نادرست و حق از ناحق می باشند. از دیدگاه قرآن انسان دانا و عالم به کسی گفته می شود که آنطور که شایسته است خدا و خود و جهانش را شناخته و با آنها به گونه ی شایسته رفتار می نماید. با هم آیاتی را مرور می کنیم:
1-{أَمَّنْ هُوَ قَانِتٌ آنَاءَ اللَّيْلِ سَاجِدًا وَقَائِمًا يَحْذَرُ الْآخِرَةَ وَيَرْجُو رَحْمَةَ رَبِّهِ قُلْ هَلْ يَسْتَوِي الَّذِينَ يَعْلَمُونَ وَالَّذِينَ لَا يَعْلَمُونَ إِنَّمَا يَتَذَكَّرُ أُولُو الْأَلْبَابِ}زمر-9
( ( آيا چنين شخص مشركي كه بيان كرديم ، بهتر است )يا كسي كه در اوقات شب سجدهكنان و ايستاده به طاعت و عبادت مشغول ميشود و از آخرت به دور ميدارد ، و رحمت پروردگار خود را خواستار ميگردد ؟ بگو : آيا كساني كه ميدانند ، با كساني كه نميدانند ، برابر و يكسانند ؟ ! تنها خردمندان پند و اندرز ميگيرند .)
طبق آیه ی بالا خداوند کسانی را که نسبت به خدا و عبادات دارای افکار و رفتار درستی هستند، دانا و صاحبان خرد معرفی می کند.
2-{وَقَالَ الَّذِينَ لَا يَعْلَمُونَ لَوْلَا يُكَلِّمُنَا اللَّهُ أَوْ تَأْتِينَا آيَةٌ كَذَلِكَ قَالَ الَّذِينَ مِنْ قَبْلِهِمْ مِثْلَ قَوْلِهِمْ تَشَابَهَتْ قُلُوبُهُمْ قَدْ بَيَّنَّا الْآيَاتِ لِقَوْمٍ يُوقِنُونَ}بقره-118
(آنان كه نميدانند ميگويند : چه ميشود اگر خدا با ما سخن گويد ، و يا اين كه معجزهاي براي ما بيايد. كساني كه پيش از آنان نيز بودند همين سخنان ايشان را ميگفتند . دلهايشان با هم همانند است. ما آيهها را براي حقيقتجويان آشكار و بيان كردهايم .)
آیا در آیه ی بالا منظور ا کسانی که نمی دانند ، کسانی است که ضریب هوشی بالایی ندارند؟
3-{يَقُولُونَ لَئِنْ رَجَعْنَا إِلَى الْمَدِينَةِ لَيُخْرِجَنَّ الْأَعَزُّ مِنْهَا الْأَذَلَّ وَلِلَّهِ الْعِزَّةُ وَلِرَسُولِهِ وَلِلْمُؤْمِنِينَ وَلَكِنَّ الْمُنَافِقِينَ لَا يَعْلَمُونَ}
منافقون-8
( ميگويند : اگر به مدينه برگشتيم ، بايد افراد باعزّت و قدرت ، اشخاص خوار و ناتوان را از آنجا بيرون كنند . عزّت و قدرت از آن خدا و فرستادهي او و مؤمنان است ، وليكن منافقان نميدانند .)
سوالی از جناب انصاری می پرسیم: منظور از این که منافقان نمی دانند و به عبارتی دیگر عالم نیستند و علم ندارند چیست؟ آیا به این معنی است که آنان دارای فهم های عادی بوده اند و ضزیب هوشی زیر 150 داشته اند؟
4-{ثُمَّ جَعَلْنَاكَ عَلَى شَرِيعَةٍ مِنَ الْأَمْرِ فَاتَّبِعْهَا وَلَا تَتَّبِعْ أَهْوَاءَ الَّذِينَ لَا يَعْلَمُونَ}جاثیه-18
(سپس ما تو را بر آئين و راه روشني از دين قرار داديم . پس ، از اين آئين پيروي كن و بدين راه روشن برو و از هوا و هوسهاي كساني پيروي مكن كه آگاهي ندارند .)
در آیه ی فوق منظور از کسانی که آگاهی ندارند و عالم نیستند، چه کسانی است؟ آیا منظور این است که ای پیغمبر از کسانی است که دارای فهم عادی هستند و ضریب هوشی بالایی ندارند پیروی نکن؟
نتیجه اینکه علم در قرآن به معنی شناخت و بینش صحیح است و عالم کسی است که این بینش را داراست.
لذا جهل این اشخاص به خوبی آشکار است این انسان های کژفکر فقط به دنبال سیاه کردن ورق ها و خودی نشان دادن هستند . به عبارتی این بدبخت ها می خواهند با زیر سوال بردن امری بزرگ کانند اسلام یا الله یا قران و ... خود را مشهور کنند و بزرگ نمایند . الله اینها را هدایت کند .
والله تعالی اعلم