احکام خوراک و نوشیدنی (2)

الاعتصام

 

گوشت کفتار

در مورد گوشت کفتار اختلاف علماست به عبارتی عده ای خوردن گوشت آن را جایز می دانند و عده ای ناجایز می دانند اما بهتر این است که به جز در وقت نیاز شدید مصرف نشود تا مبادا در حرام بیفتیم .

 

گوشت جوجه تیغی یا خارپشت

در مورد خوردن گوشت جوجه تیغی یا خارپشت اختلاف است اما رای راجح بر این است که خوردن آن جایز می باشد و آن عده از علما که خوردن آن را ناجایز می دانند به حدیثی استناد می کنند که حدیث شان ضعیف است .

رای امام شوکانی و مالك  و  ابوثور و شافعي و ليث و همچنين علامه ابن باز رحمه الله از علماي معاصر در مجموع الفتاوی ابن باز رحمه الله (23/35)

اگر چه در نزد احناف خوردن گوشت آن مکروه است اما رای راجح بر جواز آن است .

5994

 

صدف یا حلزون

اصل بر آنست که هر موجود دريايي و آبي حلال است مگر آنکه دليل صريحي بر حرام بودنش از کتاب و سنت نقل شده باشد و يا آنکه براي سلامتي بدن مضر باشد. در غير اينصورت خوردن آن مجاز است.

صدف نيز جزو موجودات دريايي و آبي است که در کتاب و سنت هيچ دليلي برحرام بودنش وارد نيامده، پس ماداميکه براي جسم مضر نباشد و موجب هلاکت آدمي نشود، پس خوردن آن نيز جايز است. در ضمن پختن آن در حالت زنده بودنش منعي ندارد.

البته بعضي از علما در مورد نوعي از صدف (حلزون) آراي متفاوتي دارند:

حلزون دو نوع دارد: خشکي و آبي

در مذهب شافعيه و جمهور علما و اختيار امام ابن حزم، حلزون خشکي حکم حشرات را دارند و از اين لحاظ خوردنشان حرام است. اما مالکيه خوردن آنرا جايز مي دانند و گفته اند چون خون جاري ندارد، بنابراين در حکم ملخ است و ملخ حلال است، بنابراين حلزون نيز بمانند ملخ حلال است.

اما حلزون دريايي حلال است و کسي با آن مخالفتي نکرده است.

5835

 

 

 

حکم خوردن گوشتي که معلوم نيست چه کسي آن را سر بريده

اين امر بستگي دارد که مثلا شخص در کجا زندگي مي کند يا در چه شهر يا روستايي مهمان است. قاعده بصورت زير است:

اگر در منطقه اي که زندگي مي کنيد مردمان آنها مسلمان هستند و نماز و روزه انجام مي دهند و شرکيات رايج اهل قبور را ندارند در آنصورت اصل آنست که ذبايح آنها حلال است و پرس و جو از نحوه ي ذبح لازم نيست، مگر آنکه شخص اطمينان بيابد که گوشتي که برايش آورده اند توسط يک نفر غير مسلمان و غير اهل کتابي ذبح شده است

اگر در منطقه اي زندگي مي کنيد و يا مهمان هستيد که تمام يا بيشترشان اهل شرک و کفر هستند، پس تا زمانيکه اطمينان حاصل نشود نبايد ذبايح آنها را خورد و در اينجاست که پرس و جو جايز است. مثلا فردي که به شهري شيعه نشين سفر کرده و مهمان است (حتي اگر مهمان فرد سني مذهبي هم باشد) باز جهت احتياط پرس و جو جايز است. ولي کسي که در يک شهر سني نشين زندگي مي کند، نيازي به پرس و جو نيست.

5806

 

مرغ های یخی یا یخ زده شده

 

 

با توجه به اينکه مرغهاي يخ زده توسط دستگاه سربريده مي شوند، لذا بايستي شروط زير در مورد ذبح آن مرغها رعايت شود:

1- هنگامي که تيغ دستگاه گردن مرغ ها را در يک لحظه ي واحد مي برد، قبل از زدن کليد دستگاه بايد شخص متصدي روي دستگاه، خود "بسم الله" بگويد.

2- متصدي و يا مسئول زدن تيغ بر گردن مرغ ها بايد شخصي مسلمان موحد باشد نه مشرک يا کافر؛ يعني اگر شرکيات رايج اهل قبور را داشته باشد مانند به فرياد خواندن انبياء و اولياء در آنصورت ذبح او حرام است. ( البته اگر از اهل کتاب باشد يعني مسيحي يا يهودي باز جايز است).

 

بر اين اساس چنانکه مرغ هايي که در ايران توسط دستگاه ذبح مي شوند، داراي اين شرايط باشند و توسط شخص موحدي تيغ زده شوند، پس خوردن گوشت مرغ نيز حلال مي شود وگرنه خير.

5618

 

سوسیس و کالباس

 

 

استفاده از سوسيس و کالباس و همبرگر بعنوان طعام مباح و حلال است، البته بشرطيکه از حيوان حلال گوشتي تهيه شده باشند که بصورت شرعي ذبح شده باشد، در آنصورت هم استفاده و هم خريد و فروش آن جايز و حلال است.

اگر اين احتمال زايد است که ذبح حيوان شرعي نبوده، پس نبايد آنها را استفاده کرد يا فروخت!

5538

 

والله تعالی اعلم

نظر دهید