الاعتصام
مسلمان صادق و راستگو کسی است که در خلوص دین و طهارت شریعت از هر گونه دخیل و ناخالصی کمال تلاشش را به کار گیرد و بر آن حریص باشد.
الله تعالی بر ما منت نهاده و این دین کامل را در اختیارمان قرار داده است و از اهل علم، عهد و پیمان گرفته است که شریعت اسلامی را تمام و کمال به مردم ابلاغ کنند و چیزی از آن را کتمان نکنند. الله تعالی بسیاری از کسانی را که به آنان کتاب آسمانی داده شده بود اما آنان در کتابشان تغییر و تحریف ایجاد کردند، نکوهش کرده و با بدنامی یاد می کند. آنان بدون اذن الله تعالی در دینشان بدعت ایجاد کردند و به شریعت شان اموری را نسبت دادند که از پیامبرشان وارد نشده بود. به خاطر همین است که شریعت اسلامی بسیار حریص است تا هیچ گونه دروغی در سنت رسول الله صلی الله علیه وسلم وارد نشود و با هرکسی که سعی کند احادیث و احکام دروغ و افترا را به آن نسبت دهد مبارزه می کند.
شیخ ابن عثیمین رحمه الله می فرماید: "در برخی از نشریات، احیانا احادیث ضعیف و داستان هایی بی اصل و اساس وجود دارد که بین مردم نشر می کنند. می گویم: کسانی که چنین چیزهایی را نشر می کنند و کسانی آنان را در انتشار آن یاری و کمک می دهند، گناهکاراند. زیرا مردم را از راه راست، گمراه می کنند و بندگان الله را با این احادیث دروغ و افترا به انحراف می کشانند. بعضی وقت ها حدیث فقط ضعیف نیست بلکه دروغ و افتراست و برخی از جاهلان آن را عملی نیک می پندارند و گمان می کنند که برحذر داشتن مردم به وسیله ی هشدار و ترسی که در آن ذکر شده کاری خوب است، اما او نمی داند که این امر خطرناکی می باشد و ترساندن مردم با چیزی که اصل و اساس ندارد حرام است. یا اینکه در آن ترغیب و تشویقی وجود دارد که از رسول الله صلی الله علیه وسلم ثابت نشده است، انتشار چنین چیزی هم حرام است. زیرا مردم، اعتقاد دارند که آن حدیثی ثابت شده و تمنای اجر و ثواب آن را از الله عزوجل دارند در حالی که اینگونه نیست. پس کسانی در کار نشریات هستند برحذر باشند از اینکه جزو آنانی باشند که بر الله دروغ و افترا می بندند تا مردم از بدون علم و آگاهی گمراه کنند. بدانید که الله تعالی قوم ظالم را هدایت و راهنمایی نمی کند. زیرا انتشار چیزی که از رسول الله صلی الله علیه وسلم ثابت نشده، ظلم و ستم به شمار می آید"
"فتاوی نور علی الدرب" و "مصطلح الحدیث".
بسیار تأسف بار است که بسیاری از سخنرانان و دعوتگران در روایت احادیث ثابت نشده بسیار سهل انگاری و زیاده روی می کنند. گاهی از زبان سخنرانان و دعوتگران احادیث دروغ و بسیار ضعیف را می شنویم که آن را به نبی صلی الله علیه وسلم نسبت می دهند و به طور قطعی اظهار می کنند که آن را ایشان فرموده اند؛ مثلا می گویند: رسول الله فرموده، گفته اند و ... دیگر عبارت های جزم و قاطعانه را به کار می برند؛ در حالی که آن حدیث از ایشان ثابت نشده است. این نوعی شهادت بدون علم و تأیید بدون برهان و دلیل بر رسول الله صلی الله علیه وسلم است و ایشان فرموده اند:
"هرکس به دروغ، چیزی را به من نسبت دهد، پس باید خود را برای جایگاهش در جهنم، آماده کند". زمانی که آنان چنین احادیثی را به زبان بیاورند مردم گمان می کنند که آن صحیح بوده و به سرعت بین دیگران انتشار می دهند. الله تعالی از مردم می خواهد از صحت و اثبات خبرهایی که بین خودشان رد و بدل می شود اطمینان کامل پیدا کنند، پس واضح است که این امر در مورد رسول الله صلی الله علیه وسلم که سخن و عملش، تشریع است باید بسیار شدیدتر و دقیقتر باشیم و خبری را بدون اطمینان به ایشان نسبت ندهیم. اما آنان فراموش کرده اند با این کار، دورغ و افترا را منتشر می کنند.
باید بدانیم که اجازه نداریم احادیث دروغ و افترا را پخش کنیم مگر زمانی که به مردم بگوییم این حدیث دروغ و افترا می باشد و از رسول الله صلی الله علیه وسلم ثابت نشده است.
ترجمه شده همراه با تصرف
مترجم: ام احمد
http://islamqa.info