رد شبهات توسل به اموات (23) (بررسی حدیث إن لله ملائکة سیاحین فی الأرض یبلغونی عن أمتی السلام)

الاعتصام

پیامبر صلی الله علیه وسلم می فرماید:أکثروا علیَّ من الصلاة یوم الجمعة فإن صلاتکم تبلغونی.

روز جمعه زياد بر من صلوات بفرستيد، چونكه صلواتتان را به من ميرسانند.

پیامبر صلی الله علیه وسلم فرمود:صلوات بر من بفرستید که آن را به من میرسانند، نه اینکه من آن را میشنوم.

این حدیث خودش دلیل بر این است که پیامبر صلی الله علیه و آله وسلم صدای ما را نمی شنوند اگر می شنوند چه نیازی به ملائکه است . از آنجایی که پیامبر صلی الله علیه  آله وسلم صدای ما را نمی شنود الله متعال ملائکه ای را موظف کرده است تا فقط صلوات را بر آن حضرت بفرستد .

حدیث: إن لله ملائکة سیاحین فی الأرض یبلغونی عن أمتی السلام .

همانا خدوند ملائكه هايي دارد كه در زمين ميگردند و سلام امتم را به من ميرسانند.

شارح این حدیث که امام احمد و نسائی سند صحیح آن را روایت میکنند، میگوید: سپس ملائکه سلام را میرسانند، تا اینکه پیامبر صلی الله علیه وسلم بشنود، پس اگر پیامبر ميشنید، چه نیازی به ملائکه ی رساننده صلوات بود؟!!!

ابن باز در (فتاوای اللجنه الدائمه) شماره9216 بر عدم شنيدن مردگان تصریح نموده است.

و اما شبهه ی دیگر:

ان أهل القبور یسمعون السلام علیهم و لکن لا یستطیعون ان یجیبوا.

همانا اهل قبور سلام را ميشنوند ولي نميتوانند جواب بدهند.

هر چند قسمت آخر، مذهب ما را تأیید میکند که مردگان نمیتوانند جواب دهند، اما اعلام میداریم كه حديث ضعيف است. همچنانکه آلباني در سلسلة احاديث الضعيفة و الموضوعة به شماره 5225 آن را منکر و باطل میشمارد.

شبهه اي ديگر:

ما من احد يمر بقبر اخيه المؤمن كان يعرفه في الدنيا فسلم عليه الا عرفه و ردّ عليه.

هر كس كه بر قبر مؤمني عبور كند كه در دنيا او را شناخته باشد و بر او سلام كند، او را مي¬شناسد و جوابش را مي¬دهد.

الف ـ ابن رجب در (الاهوال القبور ق83/2) گفته منكر و باطل است.

ب ـ آلباني در احاديث ضعيفه شماره 4493 آنرا منكر و باطل ميداند.

ج ـ امام مناوي، قاضي عياض، باجي، مازري (ابو عبدالله المالكي المحدث) و... همگي بر اين رأيند كه مردگان نميشنوند.

د ـ امام قرطبي مفسر مشهور در تفسير آيه (80 نمل و 22فاطر) اعلام مينمايد كه اموات نميشنوند

و ابن جرير طبری در تفسير خود(21/36) در مورد آيه (80 نمل) نيز چنين ميفرمايد.

شبهه ي بعدی:

این است که میگویند پیامبر صلی الله علیه وسلم زنده است و صدای ما را میشنود، این است که در تشهد با لفظ مخاطب :"السلام علیک ایها النبی ... " او را مخاطب قرار ميدهيم و سلام سنت است و جواب آن واجب، و پيامبر صلی الله علیه وسلم در اين امر كوتاهي نميكند و جواب ما را ميدهد اما بايد بدانيم:

الف ـ اکثر علما بر این باورند که نماز در شب معراج فرض شد (حدیث بخاری) و کلمات تحیات میان الله و پیامبرش صلی الله علیه وسلم رد و بدل شده است، یعنی خداوند فرمود: «السلام علیک أیها النبی و رحمة الله و برکاته» بعد هم پیامبر صلی الله علیه وسلم فرمود: «السلام علینا و علی عبادالله الصالحین» پس با این دیدگاهها فقط نقل قول الله را انجام میدهیم.

ب ـ عده ای دیگر بر این باورند که این جمله جزء (صفت بلاغت) است، به عنوان مثال هنگامی که اگر از برادری ایمانی یاد میکنی با وجود اینکه او سالها پیش فوت شده است میگویی(ای یادت بخیر) و صیغه مخاطب به کار میبری و معنای سلام در تشهد نیز چنین است.
ج ـ ابن مسعود س بعد از اینکه کیفیت تعلم تشهد را از جانب رسول الله صلی الله علیه وسلم بیان میکند، در اول میگوید: تا رسول الله صلی الله علیه وسلم در حیات بود میگفتیم: (السلام علیک ایها النبی) و هنگامی که پیامبر فوت نمود میگفتیم: (السلام علی النبی) و عایشه رضی الله عنه هم با این رأی موافق است.

(بخاری کتاب الاستئذان و الادواء آلبانی321) (السراج فی سنده 9/1/2-شوکانی 11/54/1 - ابن ابی شیبه 1/293 - بیهقی 2/144 نیز چنین می¬گوید. حافظ ابن حجر در فتح الباری تأیید می کند).

آیه ي 117 و 114 سوره ی مائده که اشاره به داستان حضرت عيسي علیه السلام و روز قیامت دارد نیز دلیلی در عدم آگاه بودن اموات از دنیا میباشد.

 

والله تعالی اعلم

نظر دهید