زکات و احکام آن (9)

الاعتصام

65- حیوانی که جهت زکات برای مستحقین جدا می شود نباید ذبح گردد زیرا چنين كارى جائز نيست، بلكه بايد حيوان مخصوص زكات، زنده تقديم مستحق شود، و مىتوان يك حيوان را به چند مستحق داد، سپس آنها مىتوانند به گونه‌اى كـه صـلاح مىدانـنـد در مورد آن تصميم بگيرند.

66- دو شرط زیر برای شرایط زکات در حیوانات مهم است :

1- اينكه اكثر مدت سال در گياه زار (علف) صحرا و بيابان چرانيده شود.

2- اينكه نگهدارى آن حيوانات جهت شيردادن، زاد و ولد ويا فربه نمودن باشد و نه باركشى، شخم زدن، سوارى و يا هر نوع استفاده كارى، كه در اين صورت زكات در آن حيوانات تعلق نمىگيرد.

67- برای طلاهایی که خانم ها از آنها استفاده می کنند زکات واجب نیست اما بعضی از فقها برای احتیاط می گویند که زکات آنها را نیز باید داد و بهتر است که این زکات پرداخت شود دوستان گرامی تا هم از شبهه خارج باشیم و مبادا در حرام بیفتیم و هم وجدان  ما راحت باشد .

68- در فلزات گرانبها و سایر اشیای مانند الماس و ... زکات واجب نیست به جز طلا و نقره که باید زکات آنها را داد اما اگر این فلزات و سنگهای قیمتی به عنوان کالای تجارتی باشد باید زکات آن را پرداخت .

69- به طور خلاصه اموالى كه زكات در آن تعلق مىگيرد به چهار بخش تقسيم مى‌شود:

1- نقدينه ها (طلا، نقره و پول).

2- زكات حيوانات (شتر، گاو، گوسفند).

3- محصولات کشاورزى (غلات) از نوعى كه انسان آن را توليد مىكند، خشك و غله مىشود و مدت زمان زيادى بدون استفاده از وسايل خنك كننده و مواد نگهدارنده فاسد نمىشود مانند: خرما، كشمش، گندم، جو، برنج، و....

4- اموال التجاره (كالاهاى تجارتى): منظور هر چيزيست كه به هدف فروش وتجارت خريد، وبه همان هدف نگهدارى شود.

70- زکات پولی که قرض کرده اید در هر صورت بر عهده ی صحاب پول است نه شما . دوستان دقت بفرمایید :

اگر شخصى به كسى قرض بدهد، در صورتيكه شخص مقروض قدرت توانايى پرداخت آنرا در حال حاضر نداشته باشد، زكاتش بر گردن طلبكار نيست تا وقتيكه آن پول را پس بگيرد، و در آينده هنگام پس گرفتن آن پول فقط زكات يكسال آنرا پرداخت ميكند، اگر چه مدت زمان 10 سال نيز از آن گذشته باشد، ولى اگر شخص مقروض قدرت توانايى پرداخت قرض را در هر لحظه داشته باشد و مماطله و اذيت در پرداخت آن نكند، در اينصورت شخص طلبكار مكلف است كه هر سال زكات آنرا پرداخت كند زيرا مانند آن است كه مالش در ملك و تصرف خودش هست، زيرا هر وقت بخواهد ميتواند آنرا از بدهكارش پس بگيرد، لذا زكات آن نيز هر سال بر او واجب است.

 

والله تعالی اعلم

نظر دهید