الاعتصام
46- زمينی که به قصد تجارت و منفعت بردن از آن خريده شده است پس بر اين زمين زکات تعلق مي گيرد، حال بايد هر سال زکات آنرا حساب کنيد بدين صورت که ارزش زمين را تخمين زده و حدود يک چهلم ارزش پولي زمين يا همان دو و نيم درصد آنرا بعنوان زکات به مستحقين زکات مي پردازيد.
47- زكات پول رهن را کسي مي دهد که مالک اصلي پول است و لذا چون صاحب خانه پولي را که بعنوان رهن از مستاجر گرفته است در حقيقت آن پول را بعنوان گروگان نزد خود دارد و مالک حقيقي پول نيست و بايد آنرا پس از اتمام قرارداد به مستاجر پس دهد، بنابراين مستاجر بايستي چنانکه پول داراي شرايط پرداخت زکات باشد، زکات را او بدهد نه صاحب خانه! از طرفي صاحب خانه که پول رهن را از مستاجر گرفته است حق دخل و تصرف يا خرج آنرا ندارد و اين امر جايز نيست و اگر هم احيانا صاحب خانه اين امر ناجايز را انجام داد يعني پول رهن را خرج کرد، باز بايد مستاجر زکات پول را در صورت رسيدن به حد نصاب بدهد.
48- اگر کسي از اهل تشيع يافت شود که معتقد به شرک قبور نباشد و به ام المومنين عايشه رضي الله عنها و سایر اصحاب و مقدسات دین تهمت نمي زد، در اينصورت پرداخت زکات به آنها ايرادي ندارد در غير اينصورت جايز نيست.
49- در پرداخت زکات نیت شرط است به عبارتی لازم است که هنگام پرداخت زکات و یا جدا نمودن جزیی از مال به عنوان زکات در دل نیت کند که این مالی را که جدا می نماید و یا پرداخت می کند از جمله اموال زکات است .
50- در صورتيكه مصلحت اقتضا كند جائز است كه تمامى زكات مال را به يك نيازمند تقديم كرد .
51- زن توانگری که همسر مردی فقیر است می تواند زکات مال خود را به همسرش پرداخت کند زیرا شوهرش از دسته ی فقرا محسوب می شود .
52- چنانچه جوانی استطاعت مالى جهت ازدواج خود را نداشته باشد جائز است با اموال زكات در اين امر او را يارى كرد.
برگرفته از:کتاب توضيحاتي در مورد زكات تأليف:محمد محمود اوزى
53- در صورتيكه مردى در خرجى زن و فرزند خود كوتاهى كند و یا اصلا مخارج آنها را ندهد , آن زن و فرزند از جمله فقرا حساب می آیند و جائز است برای رفع حاجات آنها , از مال زکات به آنها پرداخت شود .
برگرفته از:کتاب توضيحاتي در مورد زكات تأليف:محمد محمود اوزى
54- پرداخت زكات به برادر، خواهر، عمو، عمه و ساير خويشاوندان در صورتيكه مستحق باشند جائز است، بجز پدر و مادر و فرزندان كه در حالت فقر آنان بر شخص توانگر واجب است كه از مال خاص خـود آنان را تأمين نمايد.
55- اگر کسی در غیر از وطن خود باشد و مستحقین وطنش را بیشتر مستحق دریافت زکات بداند , پول زکات را به وطنش ارسال کند . هر جا كه مصلحت اقتضا كند زكات را همانجا توزيع نمايد، بعنوان مثال، اگر اهل وطـن پرداخت كننده زكات، مستحقتر و يا ازخويشاوندان وى باشند بهتر است كه زكات را در وطنش توزيع كند.
والله تعالی اعلم